Direktøren fikk sparken. Nå får høyskolen kritikk – oppsigelsen er ugyldig.

1 week ago 16



Foto: Per Straume/Høgskulen i Volda

Tillitsvalgte og rektoren varslet om henne. Styret ga henne sparken. Over et halvt år senere beholder Ann Kristin Emblem likevel jobben. Hva i all verden har foregått i Volda?

Publisert: 14.11.2024 21:45 | Oppdatert: 14.11.2024 21:56

Kortversjonen

I april i år fikk direktøren ved den statlige høyskolen Høgskulen i Volda den dramatiske beskjeden fra høyskolens styre.

Du er sagt opp.

Men direktør Ann Kristin Emblem nektet å gå fra stillingen hun ble ansatt i halvannet år tidligere. Emblem klaget oppsigelsen inn til Kunnskapsdepartementet før sommeren, og har stått i stillingen i påvente av svaret.

Det kom torsdag ettermiddag.

Departementet kritiserer høyskolens behandling av Emblem. Emblem fikk for kort tid til å svare for seg før hun ble sagt opp. Oppsigelsen var for tynt begrunnet og lite spesifikk.

Det holder ikke mål i en så alvorlig og inngripende sak som det en oppsigelse er. Oppsigelsen er ugyldig.

Dermed beholder Emblem jobben som direktør. Det er hun fornøyd med, sier hun til Aftenposten.

– Avgjørelsen peker på det som har vært mitt utgangspunkt, nemlig at det har vært vanskelig å få grep om hva oppsigelsen av meg har vært begrunnet i. Jeg har opplevd at det har vært lite interesse for å høre min versjon. Jeg har hatt liten anledning til å fortelle min side av faktum både før og etter oppsigelsen, sier Emblem til Aftenposten.

Men å gå tilbake til å samarbeide med rektoren og resten av styret ved høyskolen, blir ikke nødvendigvis bare-bare.

Hva har skjedd i Volda det siste året?

Angrep på den akademiske friheten?

Vi spoler tilbake til desember i fjor. Det hele startet med et varsel.

En førsteamanuensis ved høyskolen mente direktør Emblem hadde gått til angrep på den akademiske friheten.

Emblem hadde bedt ansatte vente med å svare på en spørreundersøkelse tilknyttet et forskningsprosjekt. Rektor hadde godkjent undersøkelsen. Det endte med en ekstern granskning.

Et advokatselskap konkluderte med at direktøren hadde handlet i strid med forskerens individuelle akademiske frihet. Samtidig ble det påpekt at det rådet uklarheter mellom rektorens og direktørens oppgaver.

Det er de ansatte ved høyskolen som har valgt Odd Helge Tonheim som rektor. Ved høyskoler og universiteter med valgt rektor, er rektor styreleder og faglig ansvarlig. Direktøren er administrativ leder.

De to lederne må samarbeide godt. Men i Volda skar det seg fullstendig.

Varslingshøyskolen i Volda

Bråk og varslingssaker er ikke nytt ved høyskolen i Volda. Tvert imot beskrives varslingssaker som et svært vanlig skritt ved uenigheter.

For eksempel skal det blant ca. 40 ansatte bare på Avdeling for mediefag ha blitt behandlet rundt 20 varsler på få år.

Og gjennom vinteren og våren i fjor ballet det på seg også i toppen:

 Daværende prorektor (og nå rektor) Odd Helge Tonheim, direktør Ann Kristin Emblem og tidligere rektor Johann Roppen. Foto: Per Straume/Høgskulen i Volda
  • Tillitsvalgte kritiserte i februar direktør Emblem for å ha gitt en dekandekanLeder for et fakultet ved en høyskole eller et universitet. som ikke fikk fornyet åremål en stilling som spesialrådgiver. Anonyme kilder kritiserte henne i Khrono for at et møte om den samme dekanen opplevdes ubehagelig.
  • I mars varslet de fem fagforeningene ved høyskolen om direktøren og studiedirektøren. Igjen skulle et advokatselskap vurdere saken.
  • Senere mente styret at Emblem ikke hadde opplyst en sak om en avtale og pengeoverføringer godt nok. Avtalen ble imidlertid inngått lenge før Emblem ble ansatt og Riksrevisjonen fant ikke feil ved avtalen.

Gjennom vinteren ble samarbeidet mellom rektor Odd Helge Tonheim og direktør Emblem svært anstrengt.

Rektor varslet etter hvert om Emblem. Og Emblem varslet om Tonheim og andre forhold ved høyskolen.

Da styret ved høyskolen møttes 22. april gikk de til det drastiske skrittet: Direktør Emblem fikk sparken.

Den oppsigelsen er altså ikke gyldig lenger.

Kan rektor og styre bli sittende?

Aftenposten har torsdag kveld vært i kontakt med rektor Odd Helge Tonheim. Han vil ikke kommentere avgjørelsen fra departementet, fordi han var inhabil i behandlingen av den.

Det har ikke hindret ham i å behandle andre saker som angår Emblem. Forrige måned ledet han styret da de besluttet å frata direktør Emblem myndighet.

– Kan du sitte som rektor når Emblem blir sittende?

– Ja, jeg er valgt av studenter og ansatte vil Høgskulen i Volda som rektor frem til 1. august 2027, uavhengig av hvem som er direktør, dette endrer ikke mandatet eller oppgavene mine, skriver Tonheim i en SMS til Aftenposten.

Professor Silje Louise Dahl fungerte som styreleder da Tonheim var inhabil og Emblem fikk sparken.

– Kan styret som ga Emblem sparken bli sittende?

– Jeg tenker ikke at jeg skal kommentere det mer nå. Vi må vurdere vedtaket nærmere, sier Dahl.

– Hvordan blir samarbeidet fremover?

– Det er vanskelig å svare på det i kveld.

Dette sier Emblem

Hva tenker Emblem selv om samarbeidet med styret og rektoren fremover?

– Jeg tar til etterretning at jeg er ansatt og står i en stilling. Men det er utfordring med tilliten slik det har utviklet seg. Det er styrets ansvar å ta grep for å bedre situasjonen.

– Og du er åpen for å være med på grep for å bedre samarbeidet?

– Ja, det tenker jeg er en forutsetning for at jeg ønsker å stå i stillingen.

Kunnskapsdepartementet har denne høsten gitt uttrykk for at de er bekymret for situasjonen ved Høgskulen i Volda. To ganger har direktøren og rektoren har vært kalt inn på teppet hos Kunnskapsdepartementet.

Hvis ikke forholdene ordner seg ved høyskolen, truer departementet med å endre hele styringsmodellen ved høyskolen.

Read Entire Article