Dette vet vi om personsøker-angrepet

1 day ago 1



Flere tusen personsøkere som hørte til Hizbollah-medlemmer sprengte tirsdag.

Flere kilder sier til nyhetsbyrået Reuters og avisen The New York Times at Israel står bak angrepet.

Israel har foreløpig ikke kommentert angrepet.

Her er det du må vite:

Hva er en personsøker?

En personsøker er et lite apparat man kan bruke til å få kontakt med andre.

De var mest populære på 80 og 90-tallet.

– Du kan tenke på det som en liten airpodboks som var koblet til telenettet, forklarer teknologirådgiver Torgeir Waterhouse.

Personsøker med melding om tekniske problemer.

Foto: JOE MARQUETTE / AP

Man ringer et nummer for å nå personsøkeren. Da vil nummeret du ringer fra dukke opp som en beskjed på personsøkeren. Personen som mottar beskjeden kan da finne en telefon og ringe nummeret på skjermen.

– Det var en måte å formidle til dem som hadde en personsøker at jeg vil at du skal ta kontakt. Grunnleggende sett er det bare en måte å bli kontaktet.

Hvor kom personsøkerne fra?

Libanesiske sikkerhetskilder har ifølge nyhetsbyrået Reuters sagt at personsøkerne kommer fra det taiwanske selskapet Gold Apollo. Selskapet sier derimot at det ikke er dem, men det ungarske selskapet BAC Consulting KFT som har produsert personsøkerne. De har hovedkvarter i Budapest.

Leder for selskapet Gold Apollo Hsu Ching-kuang snakker til et stort pressekorps.

Leder for selskapet Gold Apollo Hsu Ching-kuan sier han ikke vil at dette skal ødelegge merkevaren til selskapet han har grunnlagt.

Foto: YAN ZHAO / AFP

Lederen i Gold Apollo Hsu Ching-kuan sier de inngått en avtale om at BAC Consulting KFT kunne bruke Gold Apollo sin merkevare.

Alt av design og produksjon ble håndtert av BAC selv, skriver Gold Apollo i en uttalelse til Sky news. Ifølge produsenten begynte samarbeidet med Gold Apollo for tre år siden.

BAC har ikke kommet med noen uttalelse.

Hvorfor sprengte de?

Det har vært flere teorier for hvordan personsøkerne har eksplodert. Til å begynne med lurte man på om batteriene kunne være hacket, men både Reuters og New York Times siterer sikkerhetskilder som sier det dreier seg om eksplosiver.

Hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen i Forsvaret Tom Røseth sier forklaringen om sprengstoff gir mer mening, men at det krever en enorm innsats.

– Det krever en omfattende planlegging, en overtagelse av leverandørkjeden på et eller annet tidspunkt, eller at man utgir seg for å være leverandøren.

For at dette skal være mulig, må det være en type sprengstoff som gjør stor skade i små mengder, sier han.

Mange folk utenfor en ambulanse. Helsearbeidere triller en mann på båre.

Flere tusen ble såret i angrepet, ifølge libanesiske helsemyndigheter.

Foto: Mohamed Azakir / Reuters

Ifølge kilder Reuters har snakket med skal det har vært 3 gram eksplosiver i personsøkerne.

– Det er en veldig komplisert manøver. Du skal inn i mange enheter og på en måte som gjør at du ikke ble avslørt når noen tar den ut av esken etter en stund, sier Torgeir Waterhouse.

Han tror dette må ha skjedd etter at personsøkerne ble sendt fra fabrikken.

– Jeg tror det mest sannsynlig er stoppet underveis i frakt, modifisert og sendt videre på en sånn måte at avsender og mottaker ikke er kjent med at det har skjedd underveis.

Én kilde sier imidlertid til Reuters at israelske spioner har tuklet med personsøkerne under produksjonen.

Hvorfor brukte Hizbollah personsøkere?

I februar sa generalsekretær for Hizbollah Hassan Nasrallah at telefoner er «farligere enn israelske spioner». Teknologirådgiver Torgeir Waterhouse sier dette handler om sporing.

– Hvis du tenker på det vi kaller telefoner i dag, som er datamaskiner som er koblet på nett hele tiden og som legger igjen masse spor. Så er det mange måter å finne ut av hvor de befinner seg og overvåke dem, sier Torgeir Waterhouse til NRK.

Sprengt personsøker

Bilder som dette og lignende er blitt publisert på en rekke sosiale medier i Libanon og av internasjonale medier.

Foto: Skjermdump / Telegram

Nasrallah ba derfor alle om å kvitte seg med telefonene deres, og delte isteden ut personsøkere til alle nivåer i organisasjonen fra krigere til helsearbeidere.

Blir det krig nå?

Forsker og spesialrådgiver i Forsvaret Hanne Eggen Røislien sier et angrep fra Israel har vært ventet.

Hun sier eskaleringen har pågått en stund, med israelske tropper som har flyttet seg nærmere og nærmere Libanons grense i nord. I sommer publiserte Hizbollah det som skal være en video av den israelske byen Haifa filmet på dagtid av en drone i luften.

Marte Heian-Engdal

Marte Heian-Engdal tror Israel ikke trenger å bekrefte at de stod bak fordi hele verden allerede snakker om det som har skjedd.

Foto: Snorre Tønset / NRK

– Det er helt åpenbart at disse to virkelig ønsker å markere seg, både ved å vise sin egen styrke men også peke på hva motstander gjør av gale ting for å rettferdiggjøre sine handlinger.

Historiker og forfatter Marte Heian Engdal mener Israel med dette angrepet har klart å ramme Hizbollah «ganske effektivt».

– Dette er ikke et sikkerhetstiltak, og det er ikke krig. Det er i en gråsone midt imellom. Så det er også en kamp her om hvem som er sterkest.

Publisert 18.09.2024, kl. 11.24 Oppdatert 18.09.2024, kl. 11.29

Read Entire Article