Dette vet vi om 17-åringen som er siktet for barnedrapene i Southport

1 month ago 27



FENGSLET: Tegning av Axel Muganwa Rudakubana da han møtte i retten i Liverpool 1. august. Foto: Helen Tipper / SWNS

Axel Muganwa Rudakubana (17) beskrives av bekjente og naboer som en «stille korgutt» som var aktiv i kirken og kampsportmiljøet.

fredag 2. august kl. 11:56

Kortversjonen

  • Axel Muganwa Rudakubana (17) er varetektsfengslet og siktet for barnedrapene i Southport, England.
  • Rudakubana beskrives som en stille gutt som var aktiv i kirken og kampsportmiljøet.
  • Retten har valgt å offentliggjøre navnet selv om siktede er mindreårig for å unngå spekulasjoner og falske rykter.
  • Politiet har ikke bekreftet noe motiv, men utelukker terror.

Torsdag bestemte en rettsdommer i England at navnet på gutten som er siktet for å ha drept Alice (9), Bebe (6) og Elsie (7) og for drapsforsøk på 10 personer, skulle offentliggjøres selv om han er mindreårig.

Samme dag ble Rudakubana, som fyller 18 om under en uke, varetektsfengslet i et ungdomsfengsel.

Hvem er han? Og hvorfor gikk han til angrep med en kjøkkenkniv på et dansekurs for barn?

DREPT: Fra venstre mot høyre: Elsie Dot Stancombe (7), Alice Dasilva Aguiar (9) og Bebe King (6) er de tre drepte barna. Foto: Foto: Merseyside Police / Reuters / NTB

Torsdag ankom den siktede tingretten i Liverpool ikledd en grå joggedress fra fengselet.

Gjennom den nesten timelange høringen, gjemte Rudakubana ansiktet sitt under genseren som han trakk opp.

Han nektet å snakke og bekreftet heller ikke sitt eget navn. 17-åringen satt urolig og vippet frem og tilbake, beskriver britiske medier som fulgte rettsmøtet.

FENGSLET: Tegning av Axel Muganwa Rudakubana da han møtte i retten i Liverpool 1. august. Foto: Elizabeth Cook / AP / NTB

Både forsvareren hans og påtaleansvarlig argumenterte i retten for å holde identiteten hans skjult av hensyn til familiens sikkerhet, skriver The Guardian.

Påtalemyndigheten la også vekt på at siktede har en autisme-diagnose og har vært gjennom perioder hvor han har nektet å forlate huset eller kommunisere med familien, skriver flere britiske medier som var til stede under rettsmøtet.

Begjæringen om skjult identitet ble likevel avslått for å unngå spekulasjoner og feilinformasjon, begrunnet dommer Andrew Menary KC.

I flere dager har det florert falske rykter på sosiale medier om hvem som sto bak barnedrapene.

Drapene i kombinasjon med feilinformasjon utløste et enormt raseri i England og kraftige protester fra høyreradikale.

Dette vet vi

  • Rudakubana er født og oppvokst i Cardiff, hovedstaden i Wales, med foreldre fra Rwanda. Han har også en eldre bror.
  • Han flyttet senere til det lille tettstedet Banks, en 15 minutters kjøretur fra åstedet, ifølge politiet. Banks er en by med rundt 4000 innbyggere.
  • Politiet sperret av gaten rundt familiens hus i Banks kort tid etter angrepet. Huset beskrives av The Guardian som «moderne og ryddig».
  • 17-åringen skal ha tatt taxi fra hjemmet sitt i Banks til åstedet uten å betale. Han var maskert med munnbind og hadde på seg hettegenser, ifølge vitner.
  • Rudakubana har vært aktiv i kampsportmiljøet i både Southport og i Cardiff. Faren tok han med på karatetimer som barn, ifølge instruktøren Chico Mbakwe, skriver The Sun.
  • 17-åringen har i tillegg deltatt på et musikkteater. En venn fra teateret beskriver siktede som veldig stille og sjenert, skriver The Times.
  • Han og familien var også aktive i en lokal kirke, sier en nabo til Liverpool Echo.

Samme nabo beskriver den siktede som en «stille korgutt».

– Det er et stort sjokk. Siktede sang når han kom hjem fra skolen. Han gikk aldri ut, vi så dem aldri. Vi sa egentlig aldri noe mer enn kun hei på syv år.

Helen, en nabo fra tiden familien bodde i Cardiff, forteller også at hun er sjokkert.

– De var et nydelig ungt par. De var bråkete små gutter. Moren var hjemmeværende. Faren var en snill mann som dro på jobb hver dag.

En 51 år gammel lærerassistent som bodde på motsatt side av veien i Cardiff, beskrev også familien som vennlig, skriver Daily Telegraph.

– Det var ingen problemer da de bodde her. Jeg kan ikke tro at dette har skjedd.

MINNES: Make Ainscough (82) til venstre steller med blomstene og bor i kvartalet der barnedrapene skjedde. Foto: Fredrik Solstad / VG

Hva var motivet?

Dette er foreløpig ukjent. Politiet gikk raskt ut og sa at knivangrepet ikke blir sett på som terror og at de ikke leter etter flere gjerningspersoner.

Angrepet fant sted på senteret The Hart Space der en rekke barn var til stede på et dansekurs med Taylor Swift-musikk. I tillegg til de tre drepte, ble åtte barn og to voksne skadet.

Tenåringen ble pågrepet kort tid etter angrepet og fraktet til politistasjonen der han ble avhørt.

Rudakubana skal i nytt rettsmøte 25. oktober. Selve rettssaken er planlagt å vare i seks uker fra 20. januar i Liverpool.

VG var til stede i Southport – se video:

Les også

Read Entire Article