Syriske opprørere har inntatt Damaskus. Og president Bashar al-Assad skal ha flyktet.
Søndag 8. desember kl. 09:211 Hva har skjedd i Syria?
Opprørsstyrkene har gått inn i Syrias hovedstad Damaskus og hevder at regimet til president Bashar al-Assad har falt. Assad skal ha forlatt byen i et fly, melder flere medier, og det er uklart hvor han befinner seg. Opprørerne erklærte Damaskus som «fri fra tyrannen Bashar al-Assad» og sier at de har kastet regimet fra makten. Assad-familien har styrt Syria i over 50 år.
2 Hvem er Bashar al-Assad?
Bashar al-Assad har vært president i Syria i 24 år. Han tok over makten etter sin far, Hafez al-Assad, som tok makten i 1971.
Assad-regimet har blitt beskrevet som et av de mest undertrykkende i nyere tid.
3 Hvor er Bashar al-Assad?
Syriske militære kilder sier til Reuters at Assad har forlatt Damaskus om bord i et fly. Det er ukjent hvor han oppholder seg.
Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder at han har forlatt landet.
Den syriske statsministeren har i en TV-sending sagt at han mistet kontakt med Assad lørdag kveld. En reporter i det amerikanske nettstedet Axios hevder å ha kilder på at han er på vei til Moskva.
Opprørsstyrkene som har rykket frem i Syria ledes av grupperingen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). HTS har jihadistiske røtter, men har de siste årene moderert seg utad. De er terrorstemplet av blant annet FN og USA. HTS har tatt kontroll over flere viktige byer og områder i Syria, inkludert Damaskus.
Opprørsstyrkene har i løpet av 10 dager tatt kontroll over flere byer, inkludert Aleppo, Hama, Homs og til slutt Damaskus. De har også frigjort tusenvis av innsatte fra fengsler, blant annet 3500 fanger fra et fengsel i Homs. De hevder også å ha tatt kontroll over det beryktede militærfengselet Saydnaya, kjent som «slakterhuset».
6 Hva sier det internasjonale samfunnet om situasjonen?
FNs spesialutsending for Syria, nordmannen Geir Pedersen, har ifølge AP oppfordret lørdag til hastemøter for å sikre en politisk overgang i landet.
Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, uttrykte sympati for det syriske folket, og i en uttalelse gjengitt av Reuters kaller han opprørerne for terrorister. Israel har også økt sin militære tilstedeværelse langs grensen til Syria, skriver flere internasjonale medier.
7 Hvordan reagerer syrere?
Mange syrere feirer opprørernes inntog i Damaskus. Bilder viser jublende innbyggere i gatene. Syrere som har flyktet fra landet, uttrykker håp om å kunne vende hjem. Samtidig er det også bekymring blant noen innbyggere for hva som vil skje videre. Lørdag var det flere syrere som jublet utenfor Stortinget i Oslo.
8 Hva skjer videre i Syria?
Situasjonen i Syria er fortsatt uoversiktlig. Opprørsstyrkene har sagt at landets offentlige institusjoner inntil videre vil forbli under kontroll av statsministeren Mohammad Ghazi al-Jalali. Jalali har bedt om frie valg i landet. Norges utenriksminister Espen Barth Eide sier til NTB at det nå er viktig med en fredelig overgang og en inkluderende politisk løsning.
9 Hva betyr dette for regionen?
Assads fall kan få store konsekvenser for regionen. Hans allierte, som Hizbollah og Iran, har trukket seg tilbake fra områder rundt Damaskus. Russland, som har en marinebase i Syria, kan også bli påvirket. Det er usikkert hvordan maktvakuumet i Syria vil bli fylt, og hvilke grupper som vil få mest innflytelse fremover.