Akkurat nå
Det er milliardær Atle Berge som er pengedonoren til partiet Fred og rettferdighet (For). Han har flere koblinger til Russland.
Saken oppdateres.
Etter dagevis med spekulasjoner og kritikk, er det nå bekreftet hvem som har gitt penger til partiet Fred og rettferdighet (For).
– Han heter Atle Berge.
Det sa partileder Marielle Leraand langt inn i sendingen til NRKs Debatten i kveld. Frem til da hadde det allerede vært en opphetet diskusjon i NRKs studio om partiets budskap.
Leraand sier det er snakk om et beløp i millionklassen som har kommet fra Berge.
Han har flere koblinger til Russland. Han har også vært svært kritisk til Norge og Vestens håndtering av krigen i Ukraina.
Aftenposten har gjennom dagen tirsdag vært i kontakt med Berge flere ganger. Han har ikke ønsket å kommentere saken. Til VG og Dagbladet sier han derimot at han ikke utelukker å gi mer penger enn det han allerede har bidratt med til partiet For.
– Jeg er overhodet ikke overrasket. Han står for akkurat det samme som dem, sier lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Ine Eriksen Søreide (H).
Store investeringer i Russland
Leraand mener Berge støtter partiet med penger, fordi han har samme syn på krigen i Ukraina som de selv har.
Ifølge Kapital er han blant Norges 200 rikeste med en formue på 2,5 milliarder kroner.
Mesteparten av formuen har han gjennom det familieeide selskapet Ølen Betong Gruppen. Pengebingen kommer derimot ikke bare fra familiens virksomhet hjemme i Norge.
Berge har blant annet investert over 100 millioner i fabrikkanlegg i Russland, skriver Kapital.
Og koblingene til Putins Russland stopper ikke der.
Støtter russisk barnehjem
I 2024 fikk Berge kritikk for sin økonomiske støtte til et russisk barnehjem som blant andre huser foreldreløse fra den russisk-okkuperte delen av Ukraina.
Ifølge FN blir ukrainske barn bortført til Russland der de kan havne på barnehjemmet Berge støtter økonomisk.
FN har tidligere meldt om over 20.000 bortførte ukrainske barn.
NRK forsøkte å konfrontere Berge om opplysningene. Dette ble avfeid som vestlig propaganda og anklager om russofobi.
Han gikk også langt i å kritisere våpenbidragene fra Vesten til Ukraina.
«De vil aldri klare å få Ukraina til å vinne over Russland. Hvor dumme kan Vesten bli? Og Norge er blant de aller dummeste, det å gå så sterkt imot Russland, vårt naboland i nord.» skrev han til NRK.
Skal ha blitt forsøkt vervet som spion
Siden 2008 har Berge drevet deler av betongselskapet Ølen Betong i den russiske byen Murmansk.
I en artikkel fra Dagens Næringsliv tilbake i 2019 fortalte Berge om hvordan han ble dratt inn i en bil av den russiske etterretningstjenesten FSB.
Der skal han ha blitt avhørt, truet og anklaget for å være spion for Norge, noe han avviste.
Deretter ble han utestengt fra Russland i ti år.
Dette førte til at Berge gikk til søksmål mot det norske Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet. Han anklaget dem for å ødelegge forretningene ved å forsøkte å verve ham, ifølge DN.
Staten ble derimot frikjent både i tingretten og lagmannsretten.
Kritikken har rast
Det var 17. mai at de fleste reaksjonene kom rullende inn. På holdeplasser og trikk- og T-banevogner var budskapet tapetsert.
«Nei til 85 milliarder til krig i Ukraina» var blant budskapene til reklameplakatene til det nyopprettede partiet Fred og rettferdighet.
Flere har anklaget dem for å spre russisk propaganda. De har til nå nektet å dele hvordan de har fått råd til reklamen, som kan koste flere hundre tusen kroner.
Partiet For har nå avsluttet reklamen og begrunnet dette med hærverk.