Jeg ønsker meg ledere som våger å bruke stemmen sin til å fremme viktige saker.
Publisert: 02.01.2025 21:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Jeg har fulgt saken rundt Marius Borg Høiby med stor interesse – ikke bare fordi han er en del av kongefamilien eller fordi saken har fått enorm medieoppmerksomhet. Jeg har fulgt den fordi jeg, som ung jente, blir sterkt berørt når andre unge jenter velger å bli værende i relasjoner der grensene er tydelig overskredet.
Derfor var jeg spent på det årlige programmet «Året med kongefamilien». Dette var en anledning for kongefamilien til å sette ord på alvorlige temaer som psykisk helse, vold i nære relasjoner og overgrep. Men i stedet fikk vi bare vage uttalelser: «Dette er Marius’ historie» og «Vi må overlate dette til rettsvesenet.»
For meg og mange andre ligger problemet her. Kongefamilien har en unik posisjon og et ansvar for å bruke plattformen sin til å fremme samfunnsdebatter som kan bryte tabuer og skape endring. Hvordan kan de da velge å si så lite, så vagt, om en sak som berører så mange?
Jeg forstår at de ønsker å beskytte sin sønn i en vanskelig tid. Men det finnes en forskjell mellom privat støtte og offentlig kommunikasjon. Når de velger å forbli tause, mister de en mulighet til å bruke sin plattform til å fremme åpenhet om vold, rus og psykisk helse. Stillheten kan tolkes som at familiens privatliv veier tyngre enn samfunnsansvaret som følger med deres posisjon.
De kunne sagt noe som dette: «Vi tar sterkt avstand fra rus og vold i nære relasjoner og oppfordrer alle som er utsatt for overgrep, til å søke hjelp. Vi støtter Marius som vår sønn, men vi anerkjenner at alvorlige påstander må behandles grundig.» En slik uttalelse ville vist at de både tar samfunnsansvar og forstår alvoret i saken.
Dette er en tapt mulighet – en sjanse til å vise solidaritet med dem som rammes av vold, overgrep og psykiske problemer. Jeg ønsker meg ledere som våger å bruke stemmen sin til å fremme viktige saker. Derfor håper jeg at kongefamilien i fremtiden kan bruke sin plattform til å lede samfunnsdebatten, ikke bare representere den.