«Det siste tiåret har frivillige fjernet over 10.000 tonn søppel fra naturen»

1 week ago 11



Det siste tiåret har frivillige fjernet over 10.000 tonn søppel fra naturen. 13. – 22. september arrangeres den nasjonale Strandryddeuka for tiende gang. Bli med på dugnaden!

Under Strandryddeuka skal tusenvis av frivillige ut i naturen for å rydde søppel når både lag, foreninger, bedrifter og privatpersoner tar et krafttak mot forsøpling.

Samfunnsbedriftenes medlemmer er kommunalt eide bedrifter som utgjør en viktig del av små og store lokalsamfunn fra nord til sør. Vi føler derfor en sterk forpliktelse til å delta, og samarbeider med Hold Norge Rent om Strandryddeuka.

Leserskribent: Joakim Sandvik Gulliksen, Samfunnsbedriftene Foto: Jill Johannessen

Havner, avfallsselskaper og friluftsråd bidrar året rundt i kampen mot plasten i ditt nærmiljø. Under Strandryddeuka legger de til rette for frivillige ved å stille arealer til rådighet, dele ut ryddeutstyr og veilede.

Friluftsrådene rydder selv store avfallsmengder og er i førstelinjen langs store deler av kysten, samtidig som de også har med skoleelever og andre frivillige på ryddeaksjoner. Plast i havet og forurensning av vassdrag, elv og kyst er en trussel mot lokalsamfunn over hele landet.

Mobiliseringen mot forsøplingen har resultert i en folkebevegelse. Det siste tiåret har frivillige fjernet over 10.000 tonn søppel fra naturen. I 2022 deltok over 800.000 frivillige på ryddeaksjoner og gjorde en innsats for sitt nærmiljø og lokalsamfunn.

Forskning har vist at innsatsen har en positiv og varig effekt, men frivillig rydding har også flere andre positive ringvirkninger for lokalsamfunnet. Organisasjonen Frivillighet Norge viser til at frivillig innsats i naturen skaper tilhørighet til og ansvarsfølelse ovenfor naturen som omgir oss. Det er spesielt sant når det gjelder strandrydding. Å være glad i lokalsamfunnet sitt handler om å ta vare på det. Den som rydder forsøpler ikke, og på den måten kan strandrydding også være med på å endre holdninger.

Marin forsøpling er et menneskeskapt miljøproblem. Fordi det er menneskeskapt, er det også et problem menneskene kan gjøre noe med. I en perfekt verden har politikerne tatt konkrete grep for å stoppe forsøplingskrana, og avfallet havner ikke i naturen. Men vi er ikke der ennå. Derfor er det viktig at alle tar i et tak og bidrar i årets strandryddeuke.

Vi oppfordrer alle til å bli med i folkebevegelsen for en renere natur. Ta kontakt med lokale organisasjoner, eller se nettsidene til Hold Norge Rent for tips til hvordan arrangere egne ryddeaksjoner.

God rydding!

Johanne Solheim og Joakim Sandvik Gulliksen, Samfunnsbedriftene

Vi oppfordrer alle til å bli med i folkebevegelsen for en renere natur.

Bildet er tatt under en ryddedugnad som Norlandia Solstua barnehage i Havika i 2021 i anledning Strandryddeuka. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Strandryddeuka i gang: Næringslivet forsøpler mest

Plukket opp søppel etter andre

Plukket 40 sekker med søppel

Plukket søppel i skjærgården

Mange ville plukke søppel

Ryddet opp 120 kilo søppel!

Read Entire Article