Det pinlige nederlaget

3 weeks ago 23



NYHETSANALYSE: Det sprakk for konspirasjonsteoretikeren Marjorie Taylor Greene da hun ikke lenger klarte å holde igjen gigantpakken til Ukraina. Og det gikk fra vondt til verre da hun skulle få sin revansje.

Budskapet på forsiden av New York Post var ikke til å misforstå. Foto: Faksimile New York Post
  • Steinar Dyrnes

Publisert: 09.05.2024 11:31

Ytre høyre-representanten Marjorie Taylor Greene var lenge mest kjent for ville konspirasjonsteorier. Som at jødiske romlasere hadde startet massive skogbranner i California. Men nå har republikaneren fått betydelig innflytelse. Ikke minst som den fremste motstanderen av Ukraina-støtte i Kongressen.

I mange måneder var hun en sentral årsak til at støttepakken på 61 milliarder dollar til Ukraina ble satt på vent. Det var mulig fordi hun truet med et mistillitsforslag mot partifelle og speaker Mike Johnson dersom pakken ble vedtatt. Trusselen var troverdig siden republikanerne bare har et flertall på et par medlemmer i Representantens hus (Huset).

«Putins nyttige idiot»

Men i slutten av april trosset Johnson trusselen. Han fikk vedtatt Ukraina-støtten ved hjelp av demokratenes stemmer.

Det fikk Greene til å se rødt. Hun har, i likhet med Putin-regimet, omtalt ukrainerne som «nazister».

Rett etter nederlaget i Huset ba hun om hjelp til å starte mytteriet mot Johnson. Etter avstemningen tok Huset en ukes pause. Da den var over, skulle Greene sørge for at Huset skulle stemme over hennes mistillit til Johnson.

Men det endte heller med et opprør mot henne selv. «Putins nyttige idiot», en «forferdelig leder» og «hun er totalt bortkastet tid» var blant beskyldningene som haglet mot henne.

Greene håpet velgerne i politikernes hjemstater skulle starte opprøret mot speakeren. Velgerne lot riktignok høre fra seg. Men det var ikke fordi de ønsket å støtte hennes mistillitsforslag. Tvert om. De lurte på hva hennes republikanske kolleger kunne gjøre for å stoppe henne.

– De liker Mike.

Det sa representanten Barry Loudermilk fra Greenes hjemstat Georgia da han returnerte til Washington D.C. i forrige uke.

Han var diplomatisk sammenlignet med en del andre. En av dem som gikk hardest ut, var senator Thom Tillis.

– Jeg synes at hun er uinformert, hun er totalt bortkastet tid. Og jeg skjemmes over å ha bodd i hennes distrikt på et tidspunkt før hun var der, tordnet Tillis til CNN.

– En forferdelig leder

Han omtalte henne videre som «en forferdelig leder» som svekker merkevaren til republikanerne. Greene og hennes likesinnede på ytre høyre i Det republikanske partiet har bidratt til å skape et inntrykk av fullstendig kaos.

Republikanerne står i fare for å miste den lille majoriteten på to medlemmer partiet har i Representantens hus. Alle medlemmene er på valg i høst.

– Hun – ikke demokratene – utgjør den største risikoen for at vi ikke gjenvinner majoriteten, sier Tillis.

Thomas Massie er en av få republikanerne i Representantenes hus som støttet Marjorie Taylor Greenes mistillitsforslag mot speakeren. Her fra da Greene i forrige uke fortalte at forslaget blir tatt opp til avstemning denne uken. Foto: J. Scott Applewhite, AP/NTB

Selv Donald Trump synes å ha innsett at borgerkrigen skader Det republikanske partiet. Derfor støtter han ikke opprøret mot Johnson, til tross for at Greene er en av hans nærmeste støttespillere. Han omtaler henne som en «god venn».

– Det er uheldig at folk bringer dette opp, for akkurat nå har vi langt større problemer, sa Trump i april.

Om Johnson sa Trump dette:

Jeg synes han gjør en god jobb.

Til tross den massive kritikken fra eget parti, nektet Greene å trekke mistillitsforslaget. Derfor valgte Trump å gripe inn igjen i helgen. Da hadde han ifølge Politico en lengre telefonsamtale med henne.

Budskapet var at hun måtte gjøre retrett. Etter mye om og men, trosset hun sent onsdag kveld norsk tid Trump. Mens partifellene buet fremmet hun formelt sitt mistillitsforslag. Republikaneren Michael Lawler sa på CNN at«Moskva Marjorie har gått fra vettet, helt klart et resultat av romlasere».

Det hele endte med et pinlig nederlag for Greene. Et overveldende flertall av både demokrater og republikanere stemte ned forslaget.

Det er ikke bare egne partifeller som nå gjør oppgjør mot Greene. Også i «partipressen» får hun gjennomgå.

Ikke minst i New York Post, som i likhet med Fox News kontrolleres av den konservative mangemilliardæren Rupert Murdoch. Dagen etter at hun tapte Ukraina-avstemningen i Huset, hengte tabloidavisen henne ut på hele førstesiden under tittelen «Njet, Moskva Marjorie».

Hylles i Moskva

I en kommentar i samme avis skriver Piers Morgan at Taylor Greene er Putins «nyttige idiot». Morgan innleder kommentaren med å skrive:

«Hver gang den blonde muskedunderen Marjorie Taylor Greene med galskap i øyene åpner sin store, høylytte, bannskap-drevne munn, føler jeg at noen av mine hjerneceller spontant dør».

I Moskva, derimot, hylles hun på russisk stats-TV.

Read Entire Article