Det norske juletreet er på plass: – Hvor mange flere ganger er Norge nødt til å ydmyke oss?

3 weeks ago 6



Årets julegran er på plass i London og skal i dag tennes av Oslos ordfører. Og tradisjon tro er britene lite begeistret for treets utseende.

For ett år siden hugget ordfører Anne Lindboe for første gang juletre sammen med sin kollega fra London, Patricia McAllister. Det ble bråk. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: 05.12.2024 08:31

Kortversjonen

Tradisjonen med norsk juletre på Trafalgar Square i London er 77 år lang. Treet fra Oslo-marka har i alle år vært en «takk for hjelpen» fra britene under 2. verdenskrig.

I flere år har krass kritikk, på grensen til mobbing av treet, også blitt en del av tradisjonen. I 2016 ble det norske juletreet eksempelvis sammenlignet med en enorm agurk.

Tirsdag denne uken var treet på plass i London. Og allerede før juletreet er tent, fylles sosiale medier med negative bemerkninger.

Treet omtales som «halvdødt» og flere mener det ser ut som at halve granen mangler.

– Hvor mange flere ganger er Norge nødt til å ydmyke oss, skriver én.

«Magrere og magrere for hvert år»

Treet har for øvrig egen konto på X, tidligere Twitter.

«Gjett hvem som er tilbake!», tvitret treet mandag.

«Og nå, før haterne begynner å kommentere grenene mine, har jeg hatt ti dager med skjønnhetssøvn – hvem hadde ikke sett litt flat ut etter en slik reise», skriver kontoen og legger til:

«Men frykt ikke: De vil folde seg ut og skinne i tide til mitt store øyeblikk».

Men reaksjonene har altså ikke latt vente på seg:

«Der er det. Iallfall halvparten», skriver en bruker på Facebook.

«Det blir magrere og magrere for hvert år», skriver en annen på X.

«Kommer til å kreve mye ’fluffing’fluffingEt begrep som ikke har noen åpenbar norsk oversettelse, men som i britiske ordbøker defineres slik: "Make (something) appear fuller and softer by shaking or brushing it."’ for å gjemme alle de døde grenene. Jeg bare sier det», skriver en tredje.

Slik så treet ut da det var satt opp på Trafalgar Square. Foto: @trafalgartree

Skal avdukes torsdag

Årets juletregave er en 60 år gammel og 20 meter høy gran, felt i Grefsenkleiva. Det er Bymiljøetaten som velger ut treet.

Granen ble felt i slutten av november med Oslos ordfører Anne Lindboe og Lord Mayor of Westminster til stede.

Treet ble så lastet på en spesialdesignet krybbe og transportert 180 km til Brevik, før det ble fraktet videre til sjøs til Immingham i England – en reise som tok omtrent 26 timer.

Torsdag skal treet tennes og offisielt avdukes av Oslo-ordfører Lindboe. Treet er også blitt pyntet til åpningen. Granen skal stå til 6. januar.

Juletreet i fjor fikk en solid dose kritikk. Anne Lindboe fikk tilsvarende mange beklagelser i etterkant. Foto: Oslo kommune/Leo Cinicolo

Foreslo å sende nytt tre

Men klagestormen er altså ikke ny. En av dem som klaget på treet i 2019 var Calum Mulligan, rådgiver i Parlamentet. Han ga følgende dom på Twitter:

«Årets juletre på Trafalgar Square er det mest blodfattige noensinne. Vet ikke hva vi har gjort for å fornærme nordmennene, men de ser ut til å ha spart de beste og fyldigste trærne til alle andre.»

«Blir det mer glissent enn dette, ville jeg kalt det en kvist», skrev en annen. Og tradisjonen var i gang.

I 2021 fikk daværende ordfører Marianne Borgen en klagestorm i fleisen.

Treet ble beskyldt for å ha ankommet Trafalgar Square med brukne grener. I bystyret siterte Høyres gruppeleder noen av klagene og foreslo å spandere ett nytt tre. Forslaget ble nedstemt.

– Gleder meg til tyn for Oslo-treet

På Lindboes første «julevakt» i fjor oppsto et rykte med ukjent opprinnelse: Oslo skulle slutte å sende treet fordi britene klaget så voldsomt. Hun fikk medier som CNN, BBC og The Guardian på tråden.

Den britiske ambassaden i Oslo rykket ut og forsikret ordføreren om at britene elsker både treet og tradisjonen.

Da Lindboe var med for å felle årets tre, spurte Aftenposten om hun håper kritikken uteblir i år.

– Nei. Jeg gleder meg til tyn for Oslo-treet. Det er ekte kjærlighet.

Read Entire Article