Det hvite hus: Angrep fra Iran kan komme denne uken

1 month ago 19



John Kirby er talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / NTB

Det varsler John Kirby, sikkerhetspolitisk talsperson for Det hvite hus.

mandag 12. august kl. 19:55

– Vi må være klar for hva som kan være signifikante angrep, sier John Kirby til pressen mandag. Han er talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Israel og dens nærmeste allierte USA har forberedt seg på det som kan bli betydelige angrep fra Iran eller proxyer i Midtøsten så snart som denne uken.

Det israelske militæret sier de er på høy beredskap.

Det var 31. juli at Hamas’ øverste politiske leder Ismail Haniyeh ble drept i Irans hovedstad, Teheran.

Israel har siden benektet å stå bak attentatet, men kort tid etter drapet, publiserte den israelske regjeringens pressekontor et bilde av Haniyeh med et stempel i pannen der det sto «eliminert». Innlegget ble senere slettet.

Også Hizbollahs militære leder Fuad Shukr ble drept i Libanon. Siden har Midtøsten vært i helspenn, og man frykter en spiral av gjengjeldelsesangrep og en større, regional krig.

USA har den siste tiden forsterket tilstedeværelsen sin i Midtøsten, ifølge Pentagon. Dette inkluderer å sende en ubåt med guidede missiler til regionen, i tillegg til et hangarskip utstyrt med F-35C jagerfly.

Hangarskipet USS «Abraham Lincoln» sendes nå til Midtøsten for å bistå Israel. Foto: ZACHARY PEARSON / AFP / NTB

Kan hindre dialog

USAs president Joe Biden har mandag snakket med statslederne i Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia om de-eskalering i Midtøsten, skriver Reuters.

I en felles uttalelse skriver USA, Qatar og Egypt at de forventer at samtalene om våpenhvile fortsetter – og at Israel og Hamas også stiller.

– Alle må møte opp til tirsdagens samtaler, sier han. Meglingen har pågått siden utgangen av mai i år, støttet av FNs sikkerhetsråd.

Et gjengjeldelsesangrep fra Hizbollah og Iran frykter man vil kunne hindre videre dialog.

«Risikoen er reell»

Justin Trudeau, Canadas statsminister, oppfordrer alle kanadiere å forlate Libanon.

– Vi ser at risikoen for eskalering er reell, og utfordringene i regionen er betydelige, sier statsministeren.

– Vi gjør visse forberedelser for å kunne støtte i tilfelle alt blir mye, mye verre, men situasjonen er så vanskelig at vi kanskje ikke klarer å få alle kanadiere ut.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article