Det har en tydelig innvirkning på hvordan vi ser på andre og oss selv

3 hours ago 3



Sosiale medier fremstiller kroppsidealer som skaper et urealistisk og negativt syn på kropp.

Caroline Kjøl (16) mener sosiale medier skaper et urealistisk bilde på kroppsidealer og skjønnhet. Foto: Privat

I dag opplever vi i stor grad press når det gjelder prestasjoner og utseende. Å sammenligne seg med mennesker på sosiale medier er svært skadelig for oss.

I dagens samfunn spiller sosiale medier en stor rolle. De har en tydelig innvirkning på hvordan vi ser på andre og oss selv. Konstante strømmer av videoer og bilder på sosiale medier kan skape et urealistisk bilde på kroppsidealer og skjønnhet. Dette kan føre til stress hos mange, der det blir fokus på å ha et spesifikt utseende for å bli likt og akseptert av andre.

Vi er i en fase, med utvikling og vekst, som skjer uten at vi har kontroll over det. Pubertetens start er ulik for alle, og gjør at vi er på ulike stadier og utvikles i ulikt tempo. Dette skaper forskjell mellom høyde, vekt og former hos oss unge. Sosiale medier kan gi oss inntrykk av at vi må ha et spesifikt utseende eller vekt for å være innenfor kroppsidealene. Dette gjør at vi, med sunne kropper og et ok selvbilde, blir misfornøyde med utseende vårt og ønsker å forandre det.

Mange mennesker på sosiale medier filtrerer og redigerer bilder og videoer, for å framheve de bedre sidene ved seg selv. Dette kan føre til at vi sammenligner oss negativt og sitter igjen med en lav selvfølelse. Vi unge er spesielt sårbare i disse situasjonene. Det skal ikke mye til før vi utvikler problemer som depresjon, spiseforstyrrelser og lav selvtillit.

Konstante strømmer av videoer og bilder på sosiale medier kan skape et urealistisk bilde på kroppsidealer og skjønnhet

Ifølge Oslo nye høyskole lider 1 av 10 videregående elever av spiseforstyrrelser. Trender som «what I eat in a day» viser hva influensere og enkeltpersoner spiser på en dag. Denne trenden kan være skadelig for oss. Dette er fordi vi sammenligner matinntaket vårt med maten i disse videoene. Det kan oppfordre oss til å spise mindre, noe som kan føre til spiseforstyrrelser i det lange løp.

Å være bevisst på hvordan sosiale medier påvirker oss er viktig. Man må huske at det vi ser ikke alltid viser en refleksjon av virkeligheten som er sann. Det er viktig å bygge en positiv selvfølelse, basert på interesser og verdier, og redusere sammenligningen med andre, spesielt online. Vi må akseptere at kropper kommer i alle former, farger og størrelser. «Kroppsidealene» kommer alltid til å prege oss, men vi må lære å godta vårt utseende og skape et positivt selvbilde ut av det.

Read Entire Article