Det grønne skiftet i Sør-Norge trenger samarbeid

1 month ago 27



Det grønne skiftet er krevende og medfører store endringer. I dag løper kommuner, fylker, kraftbransjen, industrien og miljøbevegelsen hver for seg til myndighetene og krever at egne interesser blir ivertatt. Vi ser på hverandre mer som motstandere enn medspillere. Vi glemmer at vi har felles mål, og skal vi lykkes må vi samarbeide!

I kraftbransjen er det kjent at for hver krone som brukes på fornybar kraft, må det brukes en krone på kraftnettet. Den største trusselen for det grønne skiftet i Sør-Norge er akkurat mangel på nettkapasitet, skriver fylkesordførerne i Agder, Rogaland, Telemark og Vestfold i denne kronikken. Foto: Jon Anders Skau / Agder Energi

Å lykkes med det grønne skiftet er viktig. FNs klimapanel har sagt at klimaendringene er en trussel for menneskers velferd og naturen som vi er avhengige av for å overleve. Klimaendringene er her allerede. Spørsmålet er ikke lengre om vi kan stoppe dem, men hvordan vi kan begrense effektene av endringene. Det krever at vi raskt omstiller oss mot en mer grønn og klimavennlig fremtid.

Vi, fylkesordførerne i Sør-Norge (Vestfold, Telemark, Agder og Rogaland), representerer fylkene som står for over 40 pst. av Norges eksport av grønne industrivarer, og mer enn 30 pst. av den totale kraftproduksjonen i Norge. Det er fra denne landsdelen kraftutvekslingen med England, Nederland, Tyskland og Danmark skjer. Det er også utenfor Sør-Norge de første store nye havvindparkene planlegges. Samtidig har disse fylkene nesten halvparten av Europas fleksible vannmagasiner.

Sør-Norge som Norge største industriregion kan produsere materialene og levere de tekniske løsningene det grønne skiftet trenger. Vår industri satser på elektrifisering, karbonfangst, utvikling av nye bærekraftige prosesser og har planer om nye klimavennlige produkter. Et slikt grønt skifte krever at industrien ikke bare har viljen, men også at de gis muligheten til å satse. Derfor må nye norske rammevilkår utformes. Disse vilkårene må være bærekraftige og langsiktige og være minst like gode som det industrien i USA og i EU-landene har.

Sør-Norge har i mer enn 100 år vært et attraktivt sted for kraftforedlende industri. Dette fordi regionen har kunnet tilby nok fornybar og konkurransedyktig priset kraft. I løpet av noen få år er fordelene ved lokal vannkraft blitt borte for denne industrien. Sør-Norge er på pristoppen i Nord-Europa. For å løse dette trenger vi først og fremst mer tilgjengelig kraft.

Skal Norge lykkes med det grønne skiftet må Sør-Norge lykkes.

Et enkelt tiltak er å fjerne regulatoriske hindringer og gi mer støtte til satsing på energieffektivisering og varmepumper. Vi savner også bedre rammevilkår for økt satsing på sol. Dette gjelder private solceller på tak, men også tilrettelegging for bygging av større anlegg. Dette er lavthengende frukter som vil kunne gi rask effekt. Vi støtter også regjeringens ambisiøse mål om havvind i Norge. Vi er glade for at arbeidet med bunnfast havvind på Sørlige Nordsjø II er i gang. Nå er det viktig at også arbeidet med flytende havvind på Utsira Nord raskt blir startet. Og vi forventer at kraften blir ilandført til Sør-Norge. Det er viktig at arbeidet med å bygge ut havvind lykkes. Det betyr langsiktige og forutsigbare rammevilkår, og en jevn tilgang på arealer.

I kraftbransjen er det kjent at for hver krone som brukes på fornybar kraft, må det brukes en krone på kraftnettet. Den største trusselen for det grønne skiftet i Sør-Norge er akkurat mangel på nettkapasitet. En ting er at mangel på kapasitet i strømnettet hindrer nyetableringer og utvidelse av eksisterende bedrifter i hele Sør-Norge. En annen ting er at Sør-Norge nå har blitt et høyprisområde på grunn av prissmitte gjennom utenlandskablene. Ofte er prisene i Sør-Norge derfor på det dobbelte av det de er på Østlandet og Vestlandet. Det må derfor bygges mer kraftnett mellom prisområdene.

Samtidig klarer ikke nettet i Sør-Norge å ta imot overskudd av kraft fra havvind når det blåser. Statnett begrenser ofte importen gjennom utenlandskablene fordi kraftnettet da er fullt. Og samtidig sitter altså industribedrifter i Sør-Norge og venter på kraft for å komme i gang med nye klimavennlige investeringer. Skal vi lykkes med det grønne skiftet og utnytte den nye havvinden i Nordsjøen, må altså tempoet i industrirettede nettutbygginger i Sør-Norge intensiveres. Det er myndighetenes oppgave å legge til rette for enklere og raskere utbygginger av strømnettet.

Sommeren 2020 var for første gang kraftprisene i Sør-Norge negative. Nå kan vi ha negative priser flere ganger i uken, og flere vil det bli. Vi kan spare på vannet eller pumpe vann opp i kraftmagasinene når det er for mye kraft. Den kraften vi sparer eller lagrer kan vi produsere når det ikke lenger blåser eller er sol. Skal vi utnytte vannmagasinene bedre, krever det store investeringer. I dag er dessverre ikke rammevilkårene på plass for at vi kan starte disse nødvendige investeringene.

Det grønne skiftet trenger samarbeid. Det er bare gjennom et slikt samarbeid, mellom private og offentlige aktører, vi finner gode og bærekraftige løsninger. Vi, fylkesordførerne i Sør-Norge, vil hjelpe til det med å få dette til. For skal Norge lykkes med det grønne skiftet må Sør-Norge lykkes.

Read Entire Article