Det er uakseptabelt at mennesker under den norske stats ansvar kan utsettes for forfølgelse fra andre lands myndigheter.
Publisert: 06.01.2025 06:45
Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.
Se nederst i artikkelen for navn på kronikkforfatterne.
Tilsynsrådet for Trandum har lagt bak seg nok et år med tilsyn ved Norges utlendingsinternat for personer som skal sendes ut av landet. De nødvendige endringene vi har etterlyst i flere år, glimrer fortsatt med sitt fravær.
Det er all grunn til å spørre: Hvor er justisminister Emilie Enger Mehl (Sp)?
Menneskerettigheter brytes
En rutinemessig og ulovlig innlåsingspraksis, uforholdsmessige kroppsvisitasjoner og unødige begrensninger i retten til privatliv og kommunikasjon er bare noen av problemstillingene tilsynsrådet stadig løfter frem.
Selv om vi ser positiv bevegelse på enkelte områder, er det fortsatt en realitet at menneskene som holdes internert på Trandum, ikke får sine grunnleggende menneskerettigheter ivaretatt.
Bruddene vedvarer til tross for gjentatt kritikk, også fra Sivilombudet, Advokatforeningen og Nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NIM).
Maktbruk fra utenlandske delegasjoner
Nytt for året er at vi er blitt kjent med en svært bekymringsfull praksis som har pågått siden 2006. Den norske stat aksepterer stilltiende at utenlandske delegasjoner ankommer Trandum for å gjennomføre møter med de internerte, uten tilstedeværelse av tolk, advokat eller representanter fra norske myndigheter. I praksis betyr dette at den internertes rettssikkerhet opphører.
Helt konkret har representanter fra etiopiske myndigheter ankommet Trandum og lagt opp til avhørslignende samtaler med internerte for å avklare deres identitet. Dette har skjedd uten at norsk politi har vært til stede i rommet og sikret at juridiske og formelle krav er blitt etterlevd.
Denne praksisen er svært alvorlig og må opphøre umiddelbart. Norske myndigheter kan ikke akseptere at fremmede makter legger premisser for egen myndighetsutøvelse på norsk jord overfor mennesker den norske staten har ansvar for.
Enda viktigere: Menneskene som sitter internert på Trandum, skal beskyttes mot at de samme styresmaktene de har rømt eller søkt asyl fra, oppsøker dem og med makt presser dem for informasjon under omstendigheter ingen har kontroll over.
Det er uakseptabelt at mennesker under den norske stats ansvar kan utsettes for forfølgelse fra andre lands myndigheter mens de oppholder seg på Trandum.
Risiko for forfølgelse
Å akseptere de utenlandske delegasjonene kan også innebære at Norge handler i strid med prinsippet om «non refoulement» (vern mot utsending), som er et ufravikelig prinsipp nedfelt i flyktningkonvensjonen og norsk utlendingsrett.
Prinsippet innebærer at ingen mennesker skal returneres til tortur, forfølgelse eller umenneskelig behandling og straff. De skal med andre ord vernes mot å sendes tilbake til et land der de risikerer å bli utsatt for forfølgelse.
Hvilke konsekvenser avhørene på Trandum får for den internerte etter tvangsretur til mottagerlandet, har vi ingen kjennskap til. Det ser heller ikke ut til å bli vurdert av utlendingsmyndighetene før retur.
Ved å tillate praksisen med utenlandske delegasjonsbesøk risikerer norske myndigheter å gjøre seg skyldige i å bryte non refoulement-prinsippet. Dette kan ikke Norge være bekjent av.
Hvor er justisminister Mehl?
Praksisen føyer seg inn i rekken av uholdbare menneskerettslige og menneskelige forhold ved Trandum. Den viser også med tydelighet at norske myndigheter ikke har tilstrekkelig kontroll med virksomheten.
Et ytterligere eksempel på dette er at departementet ennå ikke har klart å sette tilsynsrådet i stand til å overvåke tvangsreturer, selv to år etter at departementet selv satte i kraft forskriften for monitoreringsordningen. Dermed vedvarer Norges brudd på EUs returdirektiv. Om tvangsreturene gjennomføres på en verdig måte, i tråd med Norges forpliktelser, er følgelig ukjent for rådet.
tilsynsrådet stadfester at norske myndigheter hverken makter å verne de internerte godt nok mens de oppholder seg på Trandum, eller sikre at tvangsreturene overvåkes i tråd med internasjonalt regelverk.
Istedenfor å følge opp tilsynsrådets gjentatte påpekninger om kritikkverdige forhold på Trandum, skylder Politiets utlendingsenhet, Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet på hverandre.
Når vi nå offentliggjør årsmeldingen for 2024, forventer vi at justis- og beredskapsminister Mehl tar umiddelbare grep. Krenkelsene mot de internerte må ta slutt.
Tilsynsrådet består av Pål Morten Andreassen (leder), Birgit Nanki Johanne Lie, Mads Harlem, Hosein Behsodi, Guro Berge Smedshaug og Heidi Wittrup Djup