Det fins «båtfolk» og det fins «folk i båt»

1 month ago 18



Det er to helt forskjellige kategorier folk på sjøen.

Jeg er helt enig med Terje Andersen i at det bør være 5 knop i Blindleia, skriver innsenderen. Foto: Lena Lislevand

Etter å ha «fantet» i skjærgården i nesten 30 sesonger har jeg sett nok til å kunne grine av. Grine av det jeg kaller «folk i båt». Jeg er helt enig med Terje Andersen i at det bør være 5 knop i Blindleia.

La meg først fortelle at vår familie har vært eier av den type båt som Andersen beskriver. Flere etasjer og stor motor. Men rett nok ikke større enn 34 fot. Båten er nå solgt, MEN... det var vår siste båt. Jeg begynte med 23 fots tre-snekke i 5 knops fart. Så ble det Sollux 24 som kanskje gjorde 10 knop på en god dag. Etter hvert to Agder 840 ca 27 fot og 15 knop. Til slutt Flem 34 som helt greit kunne gå ca 28-30 knop. Så fort har jeg kun kjørt på vei til Danmark på flatt hav.

Turen gjennom Blindleia gikk stort sett omkring 5-7 knop avhengig av stedet.

Selv om vi hadde vært der «100 ganger» var det turen og utsikten, folk og andre båter som var opplevelsen.

Som nevnt har jeg gått gradene. Sett mye og hørt enda mer. Spesielt i en trang gjestehavn der far som nybakt skipper i alt for stor båt får problem. Kone og barn får gjennomgå verbalt selv om det er far som gjør feilene. Hadde jeg vært kona hadde jeg pakket og tatt første buss hjem. Eller å bli forbikjørt opp Nidelva i Arendal. Alt kanter og man blir nesten kjørt på land. Jeg spurte vedkommende om han hadde leid båten og han svarte ja. Eller en godt voksen kar i nykjøpt 42 fots båt som spurte meg om jeg kunne forklare veien/kursen til Lyngør.

Han lå i Kristiansand gjestehavn med allverdens av «duppeditter» ombord av tekniske ting. Han kunne ikke bruke dem, og da jeg spurte om han hadde papirkart, så hadde han ikke det.

At båter har forskjellig konstruksjon og oppfører seg forskjellig, er noe alle «båtfolk» vet. Noen er planende, noen halvplanende (de er verst), men det som folk i båt glemmer, er å se bak båten. Det er der det finnes noe som heter hekkbølge og som Andersen sier drar opp halve Blindleia. Like viktig som å ha kontroll forut er det å se bak båten. Flere ganger har jeg sett joller og mindre båter blir slått mot land og brygger med påfølgende skader.

Like viktig som å ha kontroll forut er det å se bak båten.

Alle «båtfolk» har begynt med båtlivet en gang. Jeg påstår at de som er «båtfolk» har lyttet og lært av de som er litt mer erfarne. Det er ikke lett og heller ikke uten fare å sette seg i en båt på over 30 fot +++ og tro at dette behersker man fra første gang.

Når dette er sagt, så må det sies at den overveiende del av de som ferdes på sjøen oppfører seg fint og er hyggelige og oppmerksomme. Men det finnes enda endel «folk i båt» som med fordel kunne lært litt mer og tatt langt mer hensyn.

Så derfor; 5 knop i Blindleia er helt OK.

Read Entire Article