Det finnes en snarvei inn på boligmarkedet i Trondheim som få vet om

1 month ago 12



Ladebyhagen er bare ett av flere spennende boligprosjekter i Trondheim som tilbyr alternative kjøpsordninger.

Ladebyhagen er bare ett av flere spennende boligprosjekter i Trondheim som tilbyr alternative kjøpsordninger.

Høye boligpriser og krav til egenkapital gjør det vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Men med OBOS Deleie og OBOS Bostart kan du få en fot innenfor.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Prisveksten gjør det jo vanskeligere dag for dag.

Når Arve Heggem snakker om boligmarkedet i trønderbyen, er det mye som lyder harmonisk. Han er nemlig prosjektdirektør for OBOS Nye Hjem i Trondheim.

Arve Heggem, prosjektdirektør for OBOS Nye Hjem i Trondheim.

Arve Heggem, prosjektdirektør for OBOS Nye Hjem i Trondheim.

Kjøperne er kvalitetsbevisste og på utkikk etter gode uteområder for å få mest mulig ut av finværsdagene. Lav prisforskjell mellom brukt og ny bolig gjør at mange benytter sjansen til å få en bolig med høy standard. Og boligmarkedet er stabilt, uten store topper og bunner.

Likevel ser Heggem at universitetsbyen – med sin unge befolkning – har én utfordring.

– Det at vi har 35.000 studenter preger boligmarkedet, og de har en del utfordringer med finansiering. Avstandene i boligmarkedet øker slik at det for mange blir uoverkommelig.

En vei utenom «foreldrebanken»

Så hva gjør du når boligprisene stiger raskere enn både lønn og sparekonto?

En utfordring er å innfri kravet om 15 prosent egenkapital for å få boliglån. Stigende leiepriser kan dessuten gjøre det vanskelig å spare nok, særlig for førstegangskjøpere og enslige. Mange må derfor få hjelp av foreldrene sine til å kjøpe sin første bolig.

– Vi synes ikke det er riktig at man må være avhengige av mor og far for å skaffe seg noe så grunnleggende som et eget hjem, forteller Ingjerd Sælid Gilhus.

Hun er leder av Boligkjøpsmodeller og har ansvaret for OBOS Deleie og OBOS Bostart. Dette er to ordninger som gjør det lettere å komme inn på boligmarkedet, på hver sin måte.

Som leder av Boligkjøpsmodeller, har Ingjerd Sælid Gilhus ansvaret for OBOS Deleie og OBOS Bostart.

Som leder av Boligkjøpsmodeller, har Ingjerd Sælid Gilhus ansvaret for OBOS Deleie og OBOS Bostart.

Egenkapitalkravet halveres

Med OBOS Deleie kjøper du halve boligen eller mer, men bor i hele. For resten av boligen betaler du et beløp tilsvarende markedsleie for OBOS sin andel av boligen. Egenkapitalen du må betale, halveres når du kjøper med Deleie. Etter hvert kan du velge å kjøpe deg opp.

– Dette kan være en løsning for alle som på tross av sikker jobb og god betjeningsevne ikke har nok egenkapital til den boligen de ønsker, sier Gilhus.

Er OBOS Deleie noe for deg?

Med OBOS Bostart kjøper du boligen til lavere pris enn ordinær markedspris. På den måten trenger du mindre egenkapital og lån.

– Når du kjøper boligen med OBOS Bostart, eier du hele boligen. Den eneste forskjellen fra et vanlig boligkjøp er at når du ønsker å selge, har OBOS rett til å kjøpe boligen tilbake, sier Gilhus og legger til:

– Prisen du får er det samme som du betalte, justert for prisutviklingen i markedet, basert på indeksen til Eiendom Norge. Har det vært verdistigning etter du overtok, er det du som får overskuddet.

Les mer om OBOS Bostart

– Må finnes en hake

I Trondheim ser Heggem at det er mange som fint kunne klart å betjene et lån, men som likevel ikke får det til slik utlånsbestemmelsene er i dag.

Imidlertid er de alternative kjøpsmodellene planlagt i alle de nye boligprosjektene OBOS jobber med i Trondheim: Fra den grønne suksessen Ladebyhagen, til framtidige boliger på Jarlheim, Nyhavna og den nylig ervervede tomta på Ringve.

På Jarlheim planlegges cirka 650 boliger for mennesker i alle faser av livet. Illustrasjon.

På Jarlheim planlegges cirka 650 boliger for mennesker i alle faser av livet. Illustrasjon.

– Da blir det enklere å kunne tilby boliger til denne gruppen. Med OBOS Deleie eller Bostart kan man da få en ny og sentrumsnær kvalitetsbolig i slutten av 2025.

Han sier det nærmest er en kommunikasjonsutfordring å få flere til å oppdage de gode mulighetene som nå finnes.

– Det er mange som tenker at det må det finnes en hake man ikke ser.

– Kanskje virker det for godt til å være sant, men dette er et veldig bra tilbud som flere burde bli oppmerksomme på, avslutter Heggem.

Read Entire Article