Det er uforståelig at regjeringen kan påstå at dette er i tråd med Parisavtalen

5 hours ago 2



Kan energiminister Terje Aasland (Ap) vise oss hvilke norske klimaforskere som støtter påstanden om at den norske oljevirksomheten er i tråd med Parisavtalen? spør Anne Karin Sæther. Foto: Heiko Junge, NTB

Det er uforståelig at regjeringen kan påstå at dette er i tråd med Parisavtalen.

Publisert: 19.05.2025 08:00

Energiminister Terje Aasland (Ap) tilbyr et rekordstort areal til leting etter mer olje og gass. «Aldri før har det vært et større areal utlyst i en konsesjonsrunde», sa Aasland da årets runde med tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO) nylig ble lyst ut.

TFO-arealet skulle egentlig være i «modne» områder, men har sklidd ut og er blitt et enormt areal.

Pynter seg med Paris-fjær

Regjeringen sier at Parisavtalen utgjør en del av rammen for utlysningen. Den mener altså at det er mulig å nå Paris-målet om maksimum 2 graders oppvarming, og helst bare 1,5 – og samtidig kjøre på med full gass på sokkelen.

Også Sokkeldirektoratet har påstått at alle deres scenarioer er «innenfor det intervallet for det globale fallet i olje- og gassproduksjon som FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået (IEA) har anslått er i tråd med en vellykket oppfølging av Parisavtalen». Også Equinor mener at de opererer i tråd med Parisavtalen og får støtte fra Næringsdepartementet i dette synet.

De tradisjonelle, nummererte rundene har ligget på is i flere år, men nylig fikk Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Høyre et stortingsvedtak om å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Høyres Bård Ludvig Thorheim argumenterte med at: «Høyre vil videreutvikle norsk sokkel innenfor rammen av klimamålene og Parisavtalen.»

En utfordring som hverken Høyre eller Arbeiderpartiet ser ut til å ta høyde for, er at det er vanskelig å isolere én enkelt aktivitet og si at den er innenfor Parisavtalen.

Kritiske klimaforskere og investorer

Norske forskere fra FNs klimapanel har sagt at det ikke er rom for flere oljeinvesteringer om Parisavtalen skal nås.

Ida Sognnæs, forsker ved Cicero Senter for klimaforskning, har uttalt: «Det er vanskelig å argumentere for at ny olje og gass som ikke kommer i produksjon før om 10–15 år, er i tråd med målene i Parisavtalen». Og den internasjonalt anerkjente forskeren Glen Peters sier at man må se på hva regjeringen og Equinor gjør, ikke hva de sier.

Flere internasjonale eksperter mener at Equinors planer ikke er i tråd med Parisavtalen. Organisasjonen Australasian Centre for Corporate Responsibility (ACCR) mener at Equinor er langt unna å kunne drive i tråd med Parisavtalen.

Sarasin & Partners og andre investorer ba i fjor Equinors generalforsamling om å ta grep for å nærme seg Parisavtalen. På årets generalforsamling ble Equinors styre og staten som eier utfordret av flere aksjeeiere, deriblant Sampension fra Danmark og Folksam fra Sverige.

De ba om en forklaring på hvordan det kan være et så stort gap mellom regjeringens krav om at Equinor skal ha vitenskapsbaserte klimamål i tråd med Parisavtalen, og det Equinor faktisk gjør. Både i fjor og i år stemte staten ned slike forslag.

Jeg har to utfordringer til energiminister Aasland:

  1. Kan regjeringen legge frem alle vurderingene som ligger til grunn for påstanden om at videre leting kan sies å være i tråd med Parisavtalen?
  2. Kan energiministeren vise oss hvilke norske klimaforskere som støtter påstanden om at den norske oljevirksomheten er i tråd med Parisavtalen?
Read Entire Article