Dystre Oslo-tall:
Nye tall skremmer både politiet og politikerne. Nå frykter man at svensk trend også skal få fotfeste i Norge.
Publisert 06.12.2024 18:38
Oslo opplever en kraftig økning i antall barn som blir gjengangskriminelle.
I fjor var det 49 barn under 15 år i Oslo som begikk ti lovbrudd eller mer. Tilbake i 2015 var det bare tolv barn i denne kategorien.
– Det er en veldig alvorlig utvikling, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) til TV 2.
Samfunnsproblem
Tallene for 2024 ser ut til å ende på omtrent samme nivå som 2023 eller til og med litt høyere.
– Det bekymrer meg at det blir stadig flere barn som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet. Det er et problem for samfunnet vårt, og det er et problem for de barna, konstaterer byrådslederen.
Selv hvis man senker terskelen og i stedet teller barn som har begått fire eller flere lovbrudd, ser man at utviklingen går i feil retning. I 2015 var det 88 barn i denne gruppen i Oslo. I fjor var det 217.
Dette er de høyeste tallene man har sett i Oslo siden politiet og SalTo-sekretariatet i Oslo kommune begynte å føre denne statistikken i 2006.
Frp har foreslått å senke den kriminelle lavalderen, slik at også 14-åringer kan plasseres i fengsel. Dette var loven i Norge frem til lavalderen ble hevet fra 14 til 15 år i 1987.
Frps forslag er ikke et byrådslederen fra Høyre stiller seg bak.
– Det tror jeg er en dårlig løsning, sier Solberg.
Tettere oppfølging
Han mener det vil være bedre å sørge for at disse barna får en veldig tett oppfølging i en barnevernsinstitusjon.
– I de institusjonene bør vi ha mulighet til å låse døra, men da er det viktig at vi gir et veldig godt opplegg på hvordan de kan komme på rett kjøl bak den låste døra. Så jeg er for oppfølging og muligheten til å holde igjen unge lovbrytere, men ikke i fengsel, poengterer byrådslederen.
Byrådet har derfor bevilget 22,2 millioner kroner til å øke antall behandlingsplasser for kriminelle barn neste år. Det innebærer en økning fra fem til åtte plasser.
Oslo-politiets leder for forebyggende enhet, Jane Bechmann Dahl, er heller ikke overbevist om at det å senke den kriminelle lavalderen er rett vei å gå.
– Vi tror ikke det nødvendigvis handler om å senke den kriminelle lavalderen eller at det er den eneste og beste løsningen, sier Dahl til TV 2.
– Ungdomskriminalitet er høyt prioritert i Oslo politidistrikt, og vi etterforsker alle straffbare saker begått av barn og unge, men blant de som er under 15 år, er det begrenset hvilke tiltak politiet har i sin verktøykasse, legger enhetslederen til.
Mer bruk av tvang?
Jane Bechmann Dahl mener at ansvaret må fordeles på flere parter, som foreldre, skolevesenet og barnevernet.
– Disse ungdommene trenger individuell og tilpasset oppfølging og tiltak, først og fremst av andre enn politiet, mener enhetslederen.
Samtidig er hun enig med byrådsleder Solberg i at politikerne bør se på hva for eksempel barnevernet har lov til å gjøre.
– Vi mener det er behov for å ta en debatt om hvorvidt vi som samfunn trenger mer inngripende, forebyggende tiltak, hvor vi også ser elementer av tvang, bekrefter Dahl.
Ser utviklingen på nært hold
Cesar Rahber er avdelingsleder ved Østmarka ungdomstiltak, en institusjon for barn som begår gjentagende eller alvorlig kriminalitet.
Han opplever den negative utviklingen på nært hold.
– Det er ikke så mange ungdommer som begår kriminalitet, men de som gjør det, gjør det gjentagende og mer alvorlig enn før. Grovere. Og alderen går også litt ned, sier Rahber til TV 2.
I Sverige mener man at gjenger bevisst rekrutterer barn under den kriminelle lavalderen.
Rahber mener at vi begynner å se dette også i Norge.
– Vi gjør nok det. Ikke i samme skala og grad som Sverige, men at det er en negativ trend innenfor det sporet, absolutt. Vi har erfaringer med ungdommer her som har blitt utnyttet på den måten, nettopp på grunn av at de er under den kriminelle lavalder.