Derfor kan det lønne seg for Høiby å ikke snakke med politiet

1 month ago 20



Etter råd fra advokaten sin har voldssiktede Marius Borg Høiby (27) valgt å ikke stille i politiavhør. Det kan slå begge veier, mener profilerte forsvarsadvokater.

 Lise Åserud
VOLDSSIKTET: Marius Borg Høiby er siktet for vold og skadeverk etter en hendelse i en leilighet på Frogner natt til søndag. Foto: Lise Åserud

Publisert 10.08.2024 08:32 Sist oppdatert 15 minutter siden

Søndag ettermiddag ble Marius Borg Høiby pågrepet ved Skaugum og satt på glattcelle i over et døgn. Politiet har siktet ham for vold mot en kvinne og for å ha utøvd skadeverk. 

Det er ukjent hvordan 27-åringen stiller seg til siktelsen. Heller ikke politiet kjenner Høibys versjon av hva som skal ha skjedd i leiligheten på Frogner. 

Etter råd fra sin egen forsvarer, Øyvind Bratlien, har ikke Høiby stilt opp i politiavhør og forklart seg. Dette er en rettighet man har som siktet i en straffesak. 

Bratlien, som har forsvart en rekke kriminelle i svært alvorlige straffesaker, har i et tidligere intervju med TV 2, på generelt grunnlag, forklart hvorfor han ofte gir dette rådet. 

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
FORSVARER: Den profilerte advokaten Øyvind Bratlien skal ivareta rettighetene til Marius Borg Høiby i møte med politiet. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

– Mange blir oppfordret til å gå i et avhør med en gang etter at de er blitt pågrepet. Da sier politiet ting som at «vi vil bare høre din historie» og «vi vil bare sjekke deg ut av saken». Det skjer så ofte at man sier eller gjør noe feil i et tidlig avhør som får store konsekvenser for en senere, sa Bratlien. 

Kan få fordeler 

TV 2 har snakket med flere profilerte forsvarsadvokater om fordelene og ulempene ved å ikke stille opp i politiavhør. 

Det er vanlig at en siktet først får mulighet til å forklare seg fritt, men uten at man får innsyn i hvilken informasjon politiet sitter på. 

Dette skal ha skjedd i leiligheten før Høiby ble pågrepet

Den frie forklaringen vil politiet, så langt det lar seg gjøre, forsøke å kontrollere om stemmer. 

– Rådene knyttet til hva som er lurt og ikke, varierer. Noen ganger handler det om å avvente og se an bevisene politiet har før man forklarer seg. Er man skyldig og legger alle kortene på bordet med en gang, og på den måten bidrar til å oppklare saken, får man strafferabatt, sier advokat Gunhild Lærum. 

 Truls Aagedal / TV 2
FORSVARER: Gunhild Lærum. Foto: Truls Aagedal / TV 2

John Christian Elden sier at advokater i de fleste tilfeller råder klienter til å gå i avhør etter at de har fått innsyn i bevisene. 

– Men det kan være konkrete forhold i den enkelte sak som gjør at det frarådes. Politiet kan uansett ikke basere en etterforskning på at den siktede forklarer seg, og han har ingen plikt til det. Politiet skal bygge opp bevis og etterforske for og mot, uansett om de får en forklaring eller ikke, sier han. 

– Lurt å summe seg 

Elden mener det er gode grunner til å avvente og se om politiet faktisk har en sak før man lar seg avhøre. 

 Sara Aarøen Lien / TV 2
– HAR INGEN PLIKT: John Christian Elden er klar på at politiet ikke skal basere en etterforskning på at en siktet forklarer seg. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

– Om saken likevel må henlegges, har det ingen betydning å forklare seg, sier han. 

Cecilie Nakstad, som er nestleder i Forsvarergruppen i Advokatforeningen, sier at spørsmålet om å gå i politiavhør er en konkret og løpende vurdering i alle saker. 

– I mange tilfeller kan det lønne seg å «summe seg litt» før avhør. Ofte er det ikke tilrådelig å forklare seg i blinde. Det er dessuten et helt sentralt strafferettslige prinsipp at ingen er forpliktet til å inkriminere seg selv, sier hun og legger til: 

 Simen Askjer / TV 2
NESTLEDER: Cecilie Nakstad er nestleder i Forsvarergruppen. Foto: Simen Askjer / TV 2

– Å vente med å avgi forklaring kan ha ulemper. Viktige bevis kan gå tapt, for eksempel opplysninger politiet bør få på et tidlig stadium 

Advokat Christian Flemmen Johansens sier at det, uavhengig av hvorvidt klienten stiller opp i avhør eller ikke, er hensiktsmessig å opprette en dialog med politiet. 

– Det handler om å belyse saken så tidlig som mulig, noe som normalt vil føre til strafferabatt dersom en har noe å erkjenne. 

Tre problemer 

Flemmen Johansen mener ulempen ved å benytte seg av sin rett til å ikke snakke med politiet er flere. 

– For det første blir saken ensidig belyst. For det andre blir politiet nødt til å bruke store ressurser på forhold som lett kunne vært avklart. For det tredje får ikke siktede korrigert eventuelle feilaktige opplysninger fra den som anklager ham for å ha begått en straffbar handling, sier han. 

 Heiko Junge / NTB
FLERE ULEMPER: Selv om det finnes klare fordeler ved å ikke si noe til politiet, kan det også ha noen klare ulemper, mener advokat Christian Flemmen Johansen. Foto: Heiko Junge / NTB

Advokat Celine Krogh Fornes sier at en mulig fordel ved å la være å forklare seg, er at politiet ikke får nok bevis fordi siktedes forklaring ofte er et helt sentralt bevis i en sak. 

 Kristian Myhre / TV 2
– ET SJANSESPILL: Advokat Celine Krogh Fornes mener valget om å snakke med politiet kan være et sjansespill. Foto: Kristian Myhre / TV 2

 – Det kan imidlertid også være en ulempe å ikke forklare seg. Dersom politiet allerede sitter med sterke bevis i saken, som knytter personen til den straffbare handlingen, kan det være lurt å avgi forklaring siden man kan få strafferabatt for å samarbeide med politiet, sier hun og legger til: 

– Som regel får man ikke vite hvilke bevis politiet har før man har forklart seg i saken. Det kan derfor være et sjansespill, med tanke på strafferabatt, å ikke forklare seg.

Read Entire Article