India og Pakistan har vært i en rekke konflikter. Eskaleringen vi ser nå skiller seg fra tidligere, advarer ekspert.

Publisert 10.05.2025 11:06 Sist oppdatert 20 minutter siden
Natt til lørdag erklærte Pakistan militæroperasjon mot India.
– Dette er en tydelig eskalering, forteller Arild Engelsen Ruud.
Situasjonen mellom de to landene tilspisser seg for hvert angrep.
TV 2 har tidligere omtalt risikoen for at konflikten kan utvikle seg til en atomkrig mellom de to regionale stormaktene.
Et farlig punkt
– India føler nå at de må svare med kraftigere krutt etter angrepene. Det er et farlig punkt, sier Ruud, som er professor i Sør-Asia-studier ved Universitetet i Oslo.
Han påpeker at dersom partene gjennomfører militære angrep mot sivile, vil det være mer alvorlig enn mål i infrastrukturen.

– Faren for ytterligere eskalering er svært til stede. Selv om det ikke er krig ennå, ligner det veldig på krig slik de holder på nå.
Ifølge Ruud er det uklart hva målet med angrepene er.
– Det er et uforklarlig spørsmål hva India ønsket med første angrep. Den sterke opinionen i India har nok lagt press på myndighetene om å ta grep. Likevel kan de ikke erobre Pakistan heller.
Ikke som tidligere
Den siste uken har det vært en mobilisering fra begge sider, noe Ruud mener er med på å gjøre det vanskelig å dempe spenningen.
Han forteller at partene ved flere anledninger har vært i lignende situasjoner der militærkonflikten ikke har blitt fullskala krig.
Men denne gangen er noe annerledes.
– Situasjonen nå er annerledes fordi det som skjer, er så synlig.
– Eskaleringen kan fortsette og gå veldig langt, legger han til.

Ingen slutt
Ruud mener det er bekymringsverdig at det situasjonen nå ikke ligner noe på en deeskalering.
– Jeg frykter det kommer til å fortsette en stund. Jeg ser ingen slutt med det første.
De to partene har ganske ulike militære utgangspunkt. India på en side er ifølge Ruud mye sterkere militært, noe som preger situasjonen.
Likevel påpeker Ruud at Pakistan kan bite fra seg.
– India kan ta ut av mye av de pakistanske krefter, men bare til et visst punkt.
Sterk opinion
Sten Widmalm, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Uppsala i Sverige, forteller at det er lite informasjon om hva som skjedde i løpet av natten og i går kveld.
– Det er derfor vanskelig å uttale seg om hvor mye skader de to landene har forårsaket. Det har ikke skjedd en nedtrapping, og det er derfor fortsatt en trussel for å få en eskalering av konflikten.
Likevel tror professoren at tror begge land er interessert i en nedtrapping, og han håper ikke at noen av dem vil gå så langt at man truer med atomvåpen.

– Det er ingen som vil komme dit, likevel driver man seg mot en eskalering fordi man har en sterk hjemmeopinion.
Sten Widemalm forklarer at politikere på den indiske siden og militære befalshavere på den pakistanske siden er veldig aggressive. Man vil derfor se at de agerer med styrke.
– Så det er ikke bare et opinionsspørsmål heller. Det handler om at det finnes sterke krefter som bestemmer over de militære strategiene, og som vil drive konflikten videre.
–Er det så lurt at Pakistan fører en sånn aggressiv politikk i og med at India er mer overlegne militært?
–Det er kjempevanskelig å bedømme hvor vektskålen ligger eksakt, men at det finnes krefter fra hver sin side som driver på konflikten videre er helt klart. Samtidig ønsker aktørene i begge landene å ikke ende opp med krig, svarer Widemalm.