Den viktigste setningen i «Adolescence»

6 days ago 22



Owen Cooper spiller karakteren «Jamie Miller» i Netflix-serien «Adolescence». Foto: Courtesy of Netflix

Dreiningen mot mentalisering er et kjennetegn ved moderne psykoterapi.

Publisert: 15.04.2025 18:00

«Jeg vil forstå hvordan du forstår deg selv.» Denne setningen er den viktigste og mest avgjørende i serien «Adolescence», som nå rangerer høyt på Netflix.

13-årige Jamie er anklaget for drap, og i varetekt møter han en psykolog som uttaler seg på den måten. Jamie vippes av pinnen og sier at den forrige psykologen «ikke stilte den type spørsmål». Gjennom annerledes spørsmål og samtale kommer den nye psykologen tett innpå ham. Dermed provoseres også et raseri som han vanligvis har skjult for andre. Det settes i gang noe hos Jamie som fører til en ny erkjennelsesprosess hos ham selv, og ikke minst hos familien hans, som har levd i en dårlig reflektert tilværelse. Familiens tradisjonelle arbeiderklassetenkning er kommet til kort overfor vår tids ungdom, som invaderes av sosiale medier.

Det jeg ønsker å fremheve, og som kanskje ikke alle er klar over, er den nye psykologens holdning i dette svært så aktuelle samtidsdramaet. Psykologen er ikke så opptatt av å avdekke eller finne Jamies skjulte motiver. I gamle dager ville man ha vært det. Psykologen skulle da avdekke det som skjulte seg i det ubevisste. Denne moderne psykologen lar seg lede av en mentaliserende grunnholdning. Det innebærer at endringsprosesser hos mennesker er nøye forbundet med i hvilken grad andre er interessert i og anstrenger seg for å forstå hvordan en forstår seg selv, og hvordan begge parter klarer å føre en dialog om dette.

Dreiningen mot mentalisering er et kjennetegn ved moderne psykoterapi. Pionéren i teori og praksis har vært den britiske psykoanalytikeren Peter Fonagy. Mentalisering handler om meningsdannelse, slik den forgår i oss og i samtaler med andre, i familier, i grupper og i samfunnet. Disse meningsdannelsene er vevd inn i hverandre på komplekse måter. De krever psykologer som kan og vil gå inn i dette komplekse samspillet. Meningsdannelser som virkelig betyr noe, er emosjonelt ladet. Også for psykologen, som i serien blir rystet av sitt møte med Jamie.

Det er interessant å se hvordan denne teorien og holdningen nå også er med på å forme erkjennelsesprosessen i moderne samtidsdrama. For de som har anledning til det, gå inn og se tredje episode om igjen, og særlig der det spisser seg til når psykologen begynner å snakke om sitt ønske om å forstå hvordan Jamie forstår seg selv.

Read Entire Article