Den som vinner kampen om den beste økonomiske fortellingen, kan vinne valget i USA

1 week ago 7



AFTENBLADET MENER: Den som vinner kampen om den beste økonomiske fortellingen, kan vinne valget i USA.

Donald Trump hevdet under debatten at kriminelle immigranter spiser amerikanernes hunder, katter og husdyr. Kamala Harris avviste dette. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Natt til onsdag norsk tid ble den første debatten mellom den republikanske presidentkandidaten Donald Trump og den demokratiske presidentkandidaten Kamala Harris avholdt i den amerikanske vippestaten Pennsylvania.

Selv om mange mener Harris «vant» denne debatten, er det fremdeles dødt løp mellom de to kandidatene. Sjansen for at Trump tar over som president etter valget i november er altså like stor som at Harris blir valgt.

Det store spørsmålet for amerikanerne er økonomi. Og da er det ikke snakk om statsfinansene, men om troen på at den neste presidenten vil sørge for at den jevne amerikaner har en jobb å gå til og mat på bordet.

Ifølge amerikanske CBS News, har 80 prosent av de stemmeberettigete i landet sagt at dette spiller en avgjørende rolle for hvem de stemmer på, mye mer enn saker som abort og klimaendringer.

Når skifergassutvinning («fracking») kom opp som et viktig tema i debatten, handler dette nettopp om å beholde industri og jobber. Skifergassutvinning har det siste tiåret blitt en viktig industri i blant annet Pennsylvania. Så selv om Harris tidligere har støttet et forbud mot dette fordi det er svært energiintensivt og slipper ut mye CO₂, har hun nå snudd i denne saken.

Da er det viktig med de såkalte vippestatene, statene som ikke allerede er sikret overvekten av stemmene fra ett parti.

De sju vippestatene som hadde de minste marginene under valget i 2020, var Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Arizona, North Carolina og Nevada. I tillegg inkluderes Nebraskas andre kongressdistrikt, som kan få en avgjørende rolle i et jevnt valg.

Også andre saker som berører folks personlige økonomi, vil har stor betydning for utfallet av valget i november.

Flere økonomer har pekt på at det er store forskjeller i hvordan velgerne mener det går med økonomien i USA. Både president Joe Biden og Donald Trump har kommet med flere misvisende eller uriktige påstander om økonomien i USA.

I et polarisert land blir det velgerne tror om egen økonomi påvirket av det man leser eller hører i mediene, sosiale medier, eller av hvordan politikerne beskriver dette.

Opp mot valget vil det derfor handle mye om hvem som vinner kampen om det beste narrativet om den økonomiske situasjonen. Ingenting er altså avgjort etter debatten natt til onsdag.

Publisert:

Publisert: 11. september 2024 21:00

Read Entire Article