Den religiøse siden ved påske har blitt borte for mange sørlendinger. Ordet påske kommer opprinnelig fra det hebraiske ordet Pesach som direkte oversatt betyr å gå forbi. Og det er mange nordmenn som gjør. De går forbi påskens innhold. Når ferien endelig kommer, drar mange fra byen og til fjells. For fjellpåske med endeløse vidder, klisterføre, sol og appelsiner er noe Ola og Kari må ha med seg selv om det i år er lite snø. Og hjelpekorpsene stiller opp hvis de blir solbrent. En slik beredskap finner de ikke alltid hjemme hvis de skulle trenge legehjelp. Men det store flertall foretrekker hjemmeferie med hagearbeid, småturer i fjæra og kanskje båtpuss.
Den religiøse siden ved påske har blitt borte for mange sørlendinger.
Det kristne innholdet i påsken er svekket også på Sørlandet. Kirkegang er unaturlig selv om vi blir hjemme. Og mens kongeriket feirer påske fra fredag før palmesøndag til 3. påskedag (intet annet land har så lang påskeferie!) ser mange frem til «vanlig» hverdag. Spesielt er uken tung for gamle og ensomme.
Kanskje kan det være aktuelt å reflektere litt over litt over liv og død i denne høytiden som preges av krig og usikkerhet for hva fremtiden vil bringe! Det er jo liv og død påsken dypest sett handler om. Livet blir fattigere hvis vi ikke gir plass til både sorg og glede, langfredager og påskemorgener. For hele livet med alle dets motsetninger kommer til uttrykk i påsken som gir oss anledning til å leve med hele alfabetet fra a til å. Det er spesielt i livets grensesituasjoner som får oss til å ta i bruk hele alfabetet. Det kan være dødsulykker i påskefjellet, sult og naturkatastrofer. Eller kanskje angst for å bli ensom, overlatt til seg selv som mange blir i påsken.
«Påskekrimmen» har erstattet gudstjenestens drama. Det er litt vanskelig å forstå hvorfor vi avsetter en hel våruke for å feire britiske drap! Men påsken feires på mange måter. Mange er som nevnt ikke en gang klar over hvorfor vi har en ukes vårferie i mars eller april. Dagens moderne mennesker i den vestlige verden er på mange måter Guds barnebarn. Det er avstand til troen, men likevel kontakt.
Når vi feirer påske på fjellet, i skjærgården, på de sydlige breddegrader eller hjemme og ser noen av disse symbolene ved frokostbordet, i et ukeblad, på TV eller ute i naturen kan vi kanskje tenke litt over hva de betyr. Livet blir fattigere hvis vi ikke gir plass til både sorg og glede, langfredager og påskemorgener. For hele livet med alle dets motsetninger kommer til uttrykk i påsken som gir oss anledning til å leve med hele alfabetet fra a til å.
Knut S. Bakken,
pensjonert prest