Den franske presidenten avlyser planer og flyr til stillehavsøya for å roe ned opprøret

3 weeks ago 19



Ny-Caledonia er fortsatt i unntakstilstand mens dødelige opptøyer fortsetter i landet. Nå er Frankrikes president på vei for å roe ned uroen.

Frankrikes president er på vei til Ny-Caledonia. Foto: Benoit Tessier / Reuters

Publisert: 22.05.2024 19:48

Etter ni dager med opptøyer i Ny-Caledonia er seks mennesker drept og hundrevis er såret. Opptøyer som ifølge The diplomat skal ha over 9000 involverte, har ført til plyndring av offentlig infrastruktur og virksomheter over hele hovedstaden Nouméa.

Alvorlig uro

Frankrikes president Emmanuel Macron er på flyet og på vei til den opprørsherjede øygruppen.

Macrons hastebeslutning om å fly til den sørvestlige øygruppen i Stillehavet, rundt 17.000 kilometer fra fastlands-Frankrike, er et tegn på hvor alvorlig franske myndigheter ser på den pro-separatistiske uroen som pågår der, ifølge AFP.

Folk har hørt skudd og store eksplosjoner som følge av opptøyene. Foto: Nicolas Job / AP

Hva er bakgrunnen til opptøyene?

Ny-Caledonia ble kolonisert på andre halvdel av 1800-tallet og anses som en integrert del av Frankrike. Det har likevel lenge vært spenninger mellom franske myndigheter og pro-separatistiske stemmer i Ny-Caledonias urbefolkning Kanak.

Den umiddelbare årsaken til krisen er en forslått lovendring av Ny-Caledonias provinsielle valgliste. Denne endringen vil gi stemmerett til opp til 25 000 franskmenn som har bodd sammenhengende i territoriet i over ti år. Frem til nå har stemmeretten til alle som ikke bodde der før 1998, vært «frosset».

Dette vil si at de vil tillate flere franske innbyggere å stemme i lokale valg. BBC skriver at urfolksledere i Kanak mener at det vil utvanne den politiske innflytelsen til innfødte.

Ny-Caledonia har holdt tre folkeavstemninger om uavhengighet. De to første viste små flertall for å forbli en del av Frankrike. Den tredje ble boikottet av partier for uavhengighet etter at myndighetene nektet å utsette avstemningen på grunn av covid-pandemien.

Det er valg som dette urfolket er redd for at vil bli tatt fra dem dersom lovendringen går gjennom.

I hovedstaden Nourméa er ødeleggelsene store. Foto: Nicolas Job / AP

Avlyser planer ut uken

Den franske presidentens plan om å reise til øygruppen i Stillehavet skal ifølge en kilde nær presidenten være «totalt improvisert» og at Macrons planer ble utarbeidet under 24 timer før flyet lettet. Presidenten skal ha avlyst andre planer ut uken, til tross for at det i juni er duket for Europavalg.

Det er ventet at Macron skal tilbringe rundt tolv timer i Ny-Caledonia og at han under besøket skal sette ned en arbeidsgruppe for å håndtere krisen. Om noen vil være villig til å møte presidenten er ukjent.

Sist Macron var på besøk i Ny-Caledonia var på en reise i juli i fjor, et besøk som ble boikottet av representanter for kanak-befolkningen.

Read Entire Article