– De har en plan B

1 month ago 25



Navalnaja raser mot Putins elite:

Russlands president Vladimir Putin tilbyr innbyggerne i Kursk en tusenlapp for å evakuere. Det får Julia Navalnaja til å se rødt.

 NATALIA KOLESNIKOVA / NTB.
ENKE: Den kjente Putin-kritikeren Julia Navalnyj mistet nylig sin ektemann Aleksej Navalnyj, som lenge har kjempet mot det russiske regimet og landets president. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / NTB.

Publisert 10.08.2024 10:24 Sist oppdatert 4 minutter siden

– En stor provokasjon. 

Det var ordene Russlands president Vladimir Putin brukte til å beskrive de mange angrepene som har rystet Kursk-regionen de siste dagene. 

Men det er ikke bare Putin som er provosert for tiden. 

Den russiske menneskerettighetsaktivisten Julia Navalnaja, kona til avdøde Aleksej Navalny, raser nå mot Putin og hans elite i en videotale på Youtube

– Putins krig har endelig kommet til Russland. Hæren til en annen stat har gått inn på vårt lands territorium. Og Putin har skylden for dette, sier hun. 

Den kjente Putin-kritikeren har en klar oppfordring til presidentens mange nære allierte. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
OSLO-BESØK: Julia Navalnaja var nylig i Oslo for å motta Oslo Freedom Forums menneskerettighetspris på vegne av sin avdøde ektemann, Aleksej Navalnyj. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Tilbyr lusebeløp

Rundt 3000 mennesker har blitt evakuerte fra de mest utsatte områdene i Kursk-regionen, og Putin har lovet en belønning til de som evakuerer. 

En engangsutbetaling på 10.000 russiske rubler, tilsvarende 1200 norske kroner, er så langt den russiske presidenten er villig til å strekke seg, ifølge Business Insider

Rett over en tusenlapp i bytte mot å måtte forlate sine hjem - kanskje for godt, dersom kampene fortsetter og konflikten i regionen eskalerer. 

– Disse beistene i den russiske administrasjonen lyver. De henger medaljer over skuldrene sine, over brystet, bare fordi at menneskene har klart å redde seg selv, sier Navalnaja. 

Den kjente Putin-kritikeren er tydelig på hvem hun mener har skylden. 

– Putin har trukket landet vårt inn i en forferdelig krig. Han forrådte folket sitt. Det er han som har skylden for at mennesker dør i denne krigen, sier hun, og stiller følgende spørsmål: 

– Men har Putin sendt sine egne sønner i krigen?

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FORTSETTER KAMPEN: Julia Navalnyj fortsetter å kjempe mot Vladimir Putins regime, etter at ektemannen døde i en russisk fangeleir tidligere i år. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Hevder barna slipper å krige

Det finnes nesten ingen offisielle tall på hvor mange russiske soldater, som har måttet bøte med livet, etter at Putin valgte å invadere Ukraina i 2022. 

Sannsynligvis mange flere enn det Russland vil innrømme, ifølge BBC

Navalnaja lister opp en rekke av Putins nære allierte, som hun mener har sluppet unna å måtte sende barna sine til skyttergravene langs frontlinjen. 

Blant dem er lederen for Russlands nasjonale sikkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, landets nyvalgte forsvarsminister Andrej Belousov og tidligere forsvarsminister Sergej Sjojgu. 

– Ingen av barna deres, av en eller annen grunn, ble mobilisert. Ingen av dem døde for Putin. Russiske myndigheter sender vanlige russere til krig.

Klart budskap til Putins allierte

Opposisjonsfiguren er samtidig tydelig på at Putin er helt avhengig av gode og lojale samarbeidspartnere for å lykkes. 

I den forbindelse nevner hun landets statsminister Mikhail Misjustin og sentralbanksjef Elvira Nabiullina.

– Dette er utspekulerte mennesker. De har en plan B, sier Navalnaja. 

Dersom Putin skulle mislykkes i Ukraina, så tror Navalnaja at presidentens nære allierte vil snu - og heller hevde sin uskyld. 

Hun har derfor et klart budskap til alle som tier til støtte for Putin: 

– For hver dag som går, så fortsetter dere å være en del av forbrytelsene som Putin begår. For hver dag som går, så fortsetter dere å drepe russere og ukrainere ved å tie om det, sier hun og legger til: 

– Dere jobber for en morder, men det er aldri for sent å stoppe. 

Russiske myndigheter utstedte i juli en arrestordre på Julia Navalnaja, og la henne til på listen over terrorister og ekstremister. Hennes mann døde nylig i et russisk fengsel, mens han sonet ulike straffer på til sammen over 30 år.

Read Entire Article