De er kvitt Bashar Al-Assad. Hvorfor feirer de ikke?

1 month ago 24



DRAMMEN (Aftenposten): – Jeg frykter at Syria kan bli et nytt Afghanistan, sier Mohammad Kouja.

Drammen er hjemme for Mohammad Kouja og Midia Hesso nå, selv om de er opptatt av hvordan det går med familien i hjemlandet. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 16.12.2024 17:40

Kortversjonen

– Bashar Al-Assad er borte. Syria er endelig fritt. Det er vi veldig glade for. Men nå er kurdere veldig redde for hva arabiske jihadister vil gjøre, sier Midia Hesso (37).

Denne høsten er det 10 år siden hun og ektemannen Mohammed Kouja (40) og de to barna kom som FNs kvoteflyktninger til Norge.

Selv om den kurdiske familien fra Syria er lettet over at Bashar Al-Assad brutale regime er styrtet, er de bekymret.

– Dagen etter Assads fall sa arabiske jihadister til min niese i nærheten av Aleppo: «Vi skal bare gjøre oss ferdig med Assad, så kommer vi tilbake til dere kurdere». Hun tør ikke å gå ut av frykt for trakassering eller overgrep fra jihadister, sier Hesso.

Hun påpeker at særlig kurdiske kvinner er utsatt fordi mange av dem ikke bruker hijab.

Paret håper at landets nye leder holder løftet om å respektere etniske og religiøse minoriteter.

– For å bygge et nytt Syria, må arabere, jesidier, alawitter, armenere, kristne, kurdere og andre leve sammen. Men vi har ikke feiret.

Rett inn i stua i Drammen får Mohammad Kouja og Midia Hesso nyheter fra hjemlandet, som grusomme scener fra det beryktede Sednaya-fengslet. Foto: Jan T. Espedal

Stoler ikke på de nye lederne

For de stoler ikke på at opprørslederen har forandret seg så mye fra da han var i Al-Qaida.

Ahmed al-Sharaa, kjent under krigernavnet Abu Mohammad al-Jolani, leder den islamistiske militsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som ledet opprøret mot Assad-regimet. De siste årene har opprørslederen vist en mer pragmatisk side.

– Men jeg frykter at Syria kan bli et nytt Afghanistan. Kanskje ikke krig, men undertrykkelse og kaos, sier Kouja.

Fetteren ble drept

De ser ned på mobilene sine. En videosnutt viser Hessos mor i en bil som kjører gjennom Qamishlis gater i Syria. Moren klapper i hendene over at de endelig er kvitt den forhatte diktatoren:

Midia Hessos mor klapper for at Assad er endelig er styrtet i Syria. Hessos niese kjører bilen, med småsøsken i baksetet.

– Nå er mamma så glad. Hun ønsker å flytte tilbake til Afrin hvor hun vil bo og dø. Men jeg er bekymret for hva som kan skje der, sier Hesso.

I en annen video blir en mann stilt foran en murvegg. Så ser vi flere menn løfte maskingeværene og skyte mot ham.

– Han ble drept fordi han er kurder.

Så viser hun frem bilde av en ung mann.

– Dette er fetteren min. Han ble drept i nærheten av Aleppo da han prøvde å komme seg unna opprørere på vei mot Damaskus.

Var broren i «Slakterhuset»?

Juletreet i den lyse, romslige stuen er pyntet med stjerne, fargerike kuler og lys. TV-en viser grufulle avsløringer fra det beryktede Sednaya-fengslet som ble kalt «Slakterhuset». Tusenvis ble drept og torturert der.

Så ser de bilder av en jernpresse på TV-en. Den ble angivelig brukt til å presse fanger flate.

– Jeg føler meg dårlig. Vi tror broren min var i det fengslet, sier Hesso.

Hun forteller at broren ble arrestert for mange år siden. Hun har ikke sett ham siden hun gikk i første klasse. Mange syrere fikk aldri vite hvor det ble av slektninger som ble arrestert.

– Vi vet ikke sikkert om han var der. Men faren min betalte masse, masse penger i bestikkelser for å se ham der. Men han fikk aldri se ham.

Frykter Tyrkia

Paret frykter ikke bare jihadistene, men også ErdoganErdoganRecep Tayyip Erdoğan er Tyrkias statsminister. s Tyrkia.

Familien har som veldig mange andre kurdere, opplevd forfølgelse etter at Tyrkia i samarbeid med syriske regjeringsstyrker tok kontroll over Afrin i 2018.

Huset deres ble plyndret og 5000 oliventrær ødelagt. Slektninger flyktet til andre steder i Syria eller utlandet.

– Det vil ta lang tid for syrere å forstå hva frihet og demokrati er. Vi har lært det i Norge, at vi kan kritisere politikere uten å havne i fengsel. Men syrere har levd med frykt, sier Hesso.

Ektemannen legger til:

– Frihet er trygghet og at man stoler på hverandre.

Reise tilbake?

Aftenposten møtte familien oktoberdagen i 2014 da den landet på Gardermoen. I Drammen har de jobbet hardt for å skape et nytt og trygt liv. De lærte norsk, skaffet seg fast arbeid og kjøpte egen leilighet. Så kjøpte de et hus, og siden et enda større hus som de har pusset opp.

Han driver eget malerfirma. Hun er fagsjef i Den Norske Turistforening Drammen og Omegn. Etter 10 år har barna slått rot. Sønnen går i første klasse på videregående og datteren i niende på ungdomsskolen. Alle er norske statsborgere.

Midia Hesso følger tett med på utviklingen i hjemlandet Syria. Foto: Jan T. Espedal

En dag lå en fin konvolutt i postkassen, fra Slottet. Kongeparet inviterte Hesso til hagefest i Slottsparken for å feire sine 25 år på tronen.

Nå har familien fått med seg at både Frp og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har oppfordret syriske flyktninger om å dra tilbake hvis de ikke lenger trenger beskyttelse.

– Vi flytter ikke dit. Kanskje vi nå kan besøke familien. Men det tror jeg blir lenge til, sier Hesso.

– Vi kommer aldri til å reise tilbake for å bo der. Jeg vil heller dø, sier Kouja.


Mer om borgerkrigen i Syria: I dokumentaren under får du høre de to søstrene fra Bærum fortelle om tiden i det såkalte IS-kalifatet. I all hemmelighet forlot de familie og venner i 2013. Vi har fulgt rettssaken mot dem. Hør podkasten Fra Bærum til IS:

Read Entire Article