De bor nær London. Det tar åtte timer til hytta på Geilo.

2 days ago 17



GEILO: Den svake kronen trekker utlendingene til fjells. Der kjører de seg fast i snøen, akkurat som nordmenn.

Engelske Sharon og Nigel Bewell er på plass på hytta på Geilo. Det er ikke snøen. Foto: Olav Olsen

Publisert: 14.04.2025 19:26

Kortversjonen

Han har kjørt seg fast i snøen og hun har brukket beinet i bakkene på Geilo. Vanntilførselen til hytta har frosset.

Nigel og Sharon Bewell fra Leatherhead sør for London begynner å få erfaringer omtrent som norske hytteeiere. De er del av alle utlendingene på vei inn i Hytte-Norge. Utenlandsk andel av hyttekjøpene har tredoblet seg på få år.

Rett sør for Geilo sentrum kjøpte familien Bewell hytte i bjørkeskogen i 2023. Det er kort vei opp til snaufjellet på Hardangervidda. I fjor var det folk på hytta i 100 netter.

De kan dra fra London med fly klokken 06 om morgenen og være på fremme med leiebilen klokken 14.

– Men hvis vi tar med hunden, tar det to dager med bil og ferge, forteller de.

Denne påsken er hunden med, så bilen står parkert utenfor. To barn er også med.

Det er mye fjell og vidde på kartet Sharon og Nigel Bewell har på hytteveggen. Foto: Olav Olsen

Billig krone gir billigere hytte

I Trysil ble hver tredje hytte solgt til utlendinger i første kvartal i år. Det er opp fra 26 prosent i samme kvartal i fjor.

På de neste plassene følger Tinn i Telemark med Gaustablikk og Hemsedal, viser tall fra analyseselskapet Prognosesenteret. For de to siste har andelen mer enn doblet seg siste året.

Den billige (svake) kronen er overalt. Aktiv Eiendomsmegling solgte tidlig i april en hytte i Trysil til en svenske. Prisen var 6,9 millioner kroner.

– Bare fra han underskrev til kontrakten til pengene ble overført, sparte han flere hundre tusen kroner på at norske kroner ble billigere, sier daglig leder Espen Strøm ved Aktivs kontor på Elverum.

Trenden fra Trysil og Tinn finnes også i de nasjonale tallene. Prognosesenterets tall viser at 6,7 prosent av alle solgte fjellhytter hittil i år er til utlendinger. Det er opp fra 4,5 prosent i samme periode i fjor.

Svekket krone lenge

Svensken med flaks i Trysil traff godt på kortsiktig svingende krone. Trumps toller har skapt økonomisk uro verden over, og kronen har hoppet opp og ned i takt med dette.

Men også over lengre tid er det lett å se effekten. En hytte til 5 millioner kroner i Norge er blitt nesten 0,5 millioner svenske kroner billigere, regnet fra andre halvår 2022 til første kvartal i år.

– For danskene har effekten av billigere krone vært enda sterkere, sier Strøm.

Gode veier hjelper til. Strøm forteller om hyttefolk som kjører tur-retur København for et helgeopphold på hytta i Trysil.

– Det er også lett å komme seg fra Stockholm og Göteborg til Trysil. Det er kortere enn å kjøre til Åre lenger nord i Sverige for å stå alpint, sier han.

Avslappet i Norge

Nigel Bewell (57) har norsk mor, så det er ikke helt tilfeldig at det ble hytte på Geilo. Han jobber i Esso og har jobbet ti år i Belgia, Nederland og USA. Planleggingen av fremtiden som pensjonist har startet.

Ski, fotturer og ro er for dem viktige grunner til å ha hytte, slik det er for nordmenn.

– Hjemme i Leatherhead hører vi alltid suset fra motorveien og togene, sier Sharon.

Før hyttekjøpet var de på ferie i Trysil og på Geilo. De synes stemningen i Norge er mer avslappet enn i Alpene.

– Heiskortene er billigere i Norge. Jeg har skiftet fra langrenn til alpint, men skal ta opp igjen langrenn, sier Nigel.

Sharon (58) har lagt skiene på hyllen for en stund etter det kompliserte beinbruddet.

– Jeg har for mye metall i leggen, sier hun om resultatet av operasjonen.

Langsiktig trend

Regnet for hele året lå andelen fjellhytter solgt til utlendinger i årene 2015–2021 stort sett på 1,5–2,5 prosent. Men etterpå har andelen utlendinger tredoblet seg til litt over 6 prosent i fjor.

Utlendingene kjøper dyre hytter. I fjor kjøpte de 13 prosent av hyttene som kostet over 10 millioner kroner, viser tallene fra Prognosesenteret. Deres andel av alle hyttekjøp i Norge i fjor var mye lavere med 4,4 prosent.

– Utlendingene er særlig interessert i hytter som ligger nær de store alpinanleggene. Dette er gjennomgående dyre hytter, sier senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret.

Tatt godt imot

Familien Bewell føler seg velkomne i Norge. I deler av Spania og Frankrike vil lokalbefolkningene ha turistene vekk, blant annet fordi de driver opp boligprisene.

– Her har vi ikke følelsen av at vi tar noe fra dem som bor her fra før, sier Nigel.

En bonde i nærheten er til god hjelp med å ordne ting, slik som å få tak i rørlegger.

Hunden Pepper er fornøyd med hyttelivet på Geilo. Foto: Olav Olsen

Tog og vei til hytta

Mer enn billig krone drar utlendingene hit.

– Det er for mye folk og for lite snø i Alpene. Derfor reiser folk til Norge i stedet. Hyttekommunene på fjellet har også laget et bedre tilbud om sommeren, sier Strøm på Elverum.

Segmentsjef for hytter Tone Cecilie Krange i DNB Eiendom kjenner seg igjen.

– I tillegg er transportløsningene gode. Det går tog fra Gardermoen til skistedene i Gudbrandsdalen og Hallingdal. Det er ferge fra Danmark og Tyskland, så det er bare å rulle ut på gode veier ut av Oslo, sier hun.

Norge for selveiere

Norge et eldorado for den som vil eie.

– Vi skal eie både huset og hytta. I Alpene er det leie som gjelder, og det er som regel snakk om leiligheter. I Norge bygger vi hytter og fritidsleiligheter i stor stil, og alt er lagt til rette for den som vil kjøpe sitt eget, sier Krange

Hun sier kjøpsprosedyrene er trygge og enkle.

– I motsetning til de fleste andre land har Norge en systematisert registrering av alle eiendommer som er synlig, troverdig og gjennomsiktig, sier Krange.

Snøfri påske

Mathiesen i Prognosesenteret sier at stadig varmere somre i utlandet gjør Norge attraktivt. Nigel Bewell har en bror i Toulouse i Frankrike.

– Der er somrene blitt svært varme, sier han.

Men det er avvik i Norge også. Til den engelske familiens lille sorg er det snøfritt rundt hytta denne påsken.

Read Entire Article