Dansk gjennomsnittslønn betydelig høyere enn norsk

1 month ago 23



De siste 10 årene har den norske kronen svekket seg kraftig mot euro, og svekkelsen er også massiv målt mot de fleste andre valutaer i verden. Eksempelvis har US dollar nesten doblet seg mot NOK siden 2014, og engelske pund nærmer seg faretruende 15 NOK/pund.

Oljefondet er enormt, 18.200 milliarder NOK ved sist opptelling. Staten blir altså rikere og rikere samtidig som borgerne mister relativ levestandard i et raskt tempo! Hvorfor er det ikke mer bekymring for dette blant andre politikere, spør forfatteren. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix

Vi har mistet ca. 60 prosent relativ kjøpekraft i forhold til våre danske naboer. En dansk gjennomsnittslønn utgjør nå ca. NOK 902.000 pr år. For nordmenn er det samme tallet ca NOK 669.00.

Leser vi avisene, skulle vi tro dette kun «gjør utenlandsferien dyrere». Dette er en tabloid avsporing og demonstrerer en manglende forståelse av at Norge er en liten åpen økonomi. Vi importerer over 50 prosent av forbruksvarene våre. På denne måten importerer vi valutasvekkelsen som innenlandsk inflasjon. Biler, TV-er, klær, mat mm produsert i utlandet blir dyrere og dyrere, og kontoen for folk flest tynnere.

En dansk gjennomsnittslønn utgjør nå ca. NOK 902.000 pr år. For nordmenn er det samme tallet ca NOK 669.00.

I underkant av 400.000 arbeidsplasser relaterer seg til varehandel, og varehandelen er følsom for inflasjon. Kronesvekkelsen kan med andre ord gjøre et stort antall arbeidsplasser usikre. Arbeidsinnvandring har vært viktig for utviklingen av norsk økonomi, men med dagens NOK-verdi er våre lønninger ikke lenger konkurransedyktige. Polske bygningsarbeidere mm flytter rett og slett hjem og en norsk sykepleier vil i dag tjene 30-40 prosent mer på å være «fremmedarbeider» i Danmark.

Dette er en absurd utvikling gitt at Norge hver dag pumper opp olje og gass i Nordsjøen og har solide finanser. Dette er en luksus de fleste av våre naboer ikke har. Likevel har disse landene tilsvarende eller høyere levestandard. Vi er som samfunn med andre ord ikke i stand til å transformere vår nasjonale velstand over til levestandard for borgerne.

Marius Arion Nilsen

Oljefondet er enormt, 18.200 milliarder NOK ved sist opptelling. Staten blir altså rikere og rikere samtidig som borgerne mister relativ levestandard i et raskt tempo! Hvorfor er det ikke mer bekymring for dette blant andre politikere?

En dansk gjennomsnittslønn utgjør nå ca. NOK 902.000 pr år. For nordmenn er det samme tallet ca NOK 669.00.

Det har vært en tverrpolitisk likegyldighet til disse realitetene over lang tid. Norske politikere har valgt å ha en egen valuta, NOK, for Norges 5 millioner innbyggere. Begrunnelsen for dette er at de ønsker finanspolitisk spillerom. Dette spillerommet begynner å ligne en illusjon all den tid renten må styres ihht. hva som svekker kronekursen. Og prisen for dette «spillerommet» har vi fasiten på nå, et stort velferdstap for nordmenn.

Det hjelper heller ikke på at Støre-regjeringen har snudd opp ned på Norges langsiktig opparbeidede bilde i verden som et kostbart, men politisk stabilt og forutsigbart land å investere i. Det har skatter med tilbakevirkende kraft og høye satser stoppet effektivt.

Denne utviklingen kan ikke fortsette, og tiltak må til, eksempelvis:

  1. Norge kan varsle klart og tydelig at vi er villige til å bruke av nasjonens store finansielle muskler til å forsvare enkelte nivåer for NOK. «Trusselen» om dette vil sannsynligvis være nok til å styrke NOK.

  2. Vekslingen mellom NOK og USD/EUR må times til tidspunkter med gunstigere kurser, ikke faste intervall.

  3. Norge binder NOK til USD eller EUR.

Et eller flere av alternativene over vil kunne bidra til sterkere krone, men videre må skatte- og avgiftsnivået reduseres drastisk. Vi må gjøre Norge til et attraktivt land å investere i, og det er det ikke i dag. Fokus hos politikerne har vært feil. Fokuset har vært at de «rike» skal tas, og hvis de er freidige nok til å emigrere skal de straffes med «exit skatt», osv. Det riktige fokuset er åpenbart heller hvordan vi kan gjøre Norge til et attraktivt land å bo og investere i og hvordan tiltrekke oss bedriftseiere, formuende og gründere.

Innbyggerne kan ikke tvinges til å ha sine inntekter og mesteparten av sine verdier i en valuta som krasjer, mens staten tar de store inntektene fra olje, gass og vannkraft og plasserer dem utenfor Norge i annen valuta. Vi kan ikke leve med en situasjon hvor alle sammenlignbare land og valutaer løper fra Norge, og det norske folk dermed mister kjøpekraft i øst og vest. Her må det tenkes nytt, nye forklaringsmodeller må vurderes og tiltak implementeres! Min liste over er en start i så måte.

Read Entire Article