Danmark og Grønland splittet: – En unik situasjon

15 hours ago 2



Kortversjonen

  • Grønlands statsminister Múte B. Egede har skapt global debatt med nyttårstalen sin om landets selvstendighet.
  • Flere saker har skapt «spent stemning» mellom Grønland og Danmark.
  • USA’s interesse for Grønland, særlig fra Donald Trump, skaper ytterligere press.

Grønlands 37 år gamle statsminister Múte B. Egede har skapt overskrifter i hele verden etter nyttårstalen sin.

– Det er på tide at vi tar det neste skrittet for landet vårt, sa han og fortsatte:

– På samme måte som andre land i verden har jobbet for å fjerne hindre for samarbeid – som kan betegnes som kolonitidens lenker, og gå videre.

 LEIFF JOSEFSEN / EPA / NTBGrønlands statsminister Mute Bourup Egede sammen med Danmarks statsminister Mette Fredriksen i Nuuk i mars 2024. Foto: LEIFF JOSEFSEN / EPA / NTB

Talen har satt i gang politiske diskusjoner i Danmark, sier seniorforsker Christian Prip ved Fridtjof Nansens Institutt.

– Han har med dette fremskyndet prosessen mot grønlandsk selvstendighet, men det kan ta lang tid fordi det er mye som skal avklares, sier Prip til VG.

Bilde av Christian PripChristian Prip

Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt – og fra Danmark.

Prip tror det ville endt med flertall dersom det ble gjennomført en folkeavstemning om selvstendighet på Grønland i dag.

– Da har de forpliktet seg og det vil bli satt i gang en prosess der avstemningen må godkjennes av det danske Folketing. Blant annet må økonomien avklares. I dag mottar de fire milliarder i danske kroner i tilskudd, noe som er mer enn hva Grønland tjener selv.

 Ida Marie Odgaard / Reuters / NTBKONGERIKET DANMARK: Danske kong Frederik på Grønland i fjor sommer. Foto: Ida Marie Odgaard / Reuters / NTB

– Hva tror du, kommer det til å skje?

– Det går mot selvstendighet, og er bare et spørsmål om når, sier Prip.

– De har fått en tydeligere selvfølelse. Grønland er ikke et ukjent land i Arktis, men et sted med stor strategisk og sikkerhetspolitisk betydning. De befinner seg i en unik situasjon, sier Prip.

Kontroverser

Det er flere saker som har ført til «spent stemning» mellom Grønland og Danmark nå, sier Prip og trekker frem:

  • Maktkamp i Arktisk råd: Grønland har krevd en ledende rolle når Danmark skal ta over formannskapet i 2025.
  • Tvangsflytting av grønlandske barn: Foreldretester har blitt brukt av danske kommuner for å måle grønlandske foreldres kompetanse, for så å vurdere tvangsfjerning av barna deres. Bruken har blitt sterkt kritisert og skal stanses.
  • Spiralskandalen: Danske leger på Grønland satte inn spiral på kvinner og jenter helt ned til 13 år på 60- og 70-tallet – mot deres vilje, avslørte DR i 2022. Over 100 kvinner har saksøkt den danske stat for dette.

– Mange mener at Danmark har oppført seg som en kolonimakt i sin behandling av Grønland i flere saker, sier Prip og legger til:

– Grønland forventer en unnskyldning i spiralsaken, men den har ikke kommet ennå, sier han.

Danmark og Grønlands forhold:

Grønland er en selvstyrt del av Danmark.

Det betyr at Grønland har sitt eget hjemmestyre som styrer mesteparten av øyas indre politikk, men Danmark har fortsatt ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk.

Grønland er også en del av det danske riksfellesskapet, som inkluderer Danmark, Færøyene og Grønland.

Derfor vil USA ha Grønland:

Grønland er viktig for USA på grunn av sin strategiske beliggenhet i Arktis. Øya ligger mellom Nord-Amerika og Europa, og gir USA en viktig posisjon for overvåking og forsvar.

USA har en militærbase der, kjent som Thule Air Base (nå Pituffik Space Base), som brukes til elektronisk overvåking av raketter og er underlagt det amerikanske Space Command.

USA har militærbasen der på grunn av øyas strategisk beliggenhet i Arktis.

Kilde: SNL

USAs base Pituffik Space Base på Grønland har en strategisk viktig beliggenhet. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

– Pakket inn i ønsketenkning

Professor Rasmus Gjedssø Bertelsen mener Danmark er dårlig forberedt på det som nå skjer på Grønland, og at det absolutt ikke burde komme som en overraskelse.

– I Danmark har man latterliggjort enhver tanke om Grønlands uavhengighet, og det har provosert folk. Reaksjonen som nå kommer viser at Danmark har vært pakket inn i ønsketenkning, sier Bertelsen til VG.

– De har ikke andre enn seg selv å takke for ikke å ha håndtert denne situasjonen for flere år siden, legger han til.

Bilde av Rasmus Gjedssø BertelsenRasmus Gjedssø Bertelsen

Professor i nordområdestudier ved Universitetet i Tromsø. Fra Danmark og bodd mange år på Island.

Han mener Danmark for flere tiår siden burde hjulpet Grønland til å bli selvstendige – også økonomisk.

– Nå står de i en situasjon med et stort politisk press for uavhengighet, samtidig som de rent samfunnsøkonomisk er dårlig forberedt. Danmark har i flere år prøvd å gjøre Grønland til en blindtarm, der alt må gjennom dem, sier Bertelsen og legger til:

– Jeg frykter at Grønland blir formelt uavhengig, men at de fortsetter å være økonomisk avhengige av Danmark. Jeg synes det ville vært trist og uverdig, for begge land.

Trump-interesse

USAs påtroppende president Donald Trump har uttrykt et sterkt ønske om kontroll over Grønland av nasjonale sikkerhetshensyn.

Grønland er vårt. Vi er ikke til salgs og vil aldri være til salgs, svarte statsminsiter Mute B. Egede til Ritzau. Danmarks statsminister Mette Frederiksen kalte tilbudet «absurd».

Likevel har hun nå kalt inn til krisemøte om situasjonen torsdag kveld.

 Brandon Bell / Reuters / NTBVIL HA GRØNLAND: Donald Trump tar over som president i USA 20. januar. Foto: Brandon Bell / Reuters / NTB

Den amerikanske interessen mener Bertelsen at Grønland kan bruke for å presse Danmark.

– Det er veldig overraskende at Trump markerer seg så aggressivt, fordi USA får jo alt de ønsker på Grønland. Danmark er som USAs selvbetalte vaktmester på Grønland, sier Bertelsen.

Han mener Danmark nå kan takke seg selv for Trumps Grønland-offensiv.

– Dersom Danmark hadde støttet Grønlands utvikling mot uavhengighet, så kunne ikke USA ha brukt ønsket om selvstendighet som pressmiddel.

Read Entire Article