Da Solveig (25) fra Trondheim skulle til OL, la morfaren en plan

1 month ago 22



Noen går - eller sykler - den ekstra milen.

 Han skal til Paris og se barnebarnet delta i OL. Her er han på en sykkelferge over en elv ved Arcen i Nederland. Foto: Privat
  • Christian Skare Stendal

    Christian Skare Stendal

Publisert: 27.07.2024 12:20

– Jeg regnet sammen i går. Hittil har jeg syklet 970 kilometer.

Nils Natvig (77) sitter med frokosten i nord-franske Cambrai når han snakker med Adresseavisen på telefon.

Han skal til å starte på dag ni av sykkelturen fra Drammen til Paris, der han skal se barnebarnet Solveig Løvseth debutere i OL.

– Da må jeg prestere

Triatleten fra Trondheim skal ut i den individuelle konkurransen kommende onsdag. Så venter medaljekamp i lagkonkurransen 5. august.

– Det har vært fantastisk å følge Solveigs utvikling. Hun har jobbet jevnt og trutt, og blitt bedre og bedre. Bare at hun er kvalifisert for OL er seier nok for meg, sier morfar Natvig.

Han syklet først til Oslo og tok Kiel-fergen derfra. Siden har turen gått gjennom Tyskland, via Nederland og Belgia, før han syklet inn i Nord-Frankrike torsdag kveld.

Det har blitt noen mil på sykkelen, men foreløpig har beina det godt. Foto: Privat

– Sånne ting er veldig gøy, synes jeg, sier Løvseth i et intervju gjort med Adresseavisen tidligere i sommer.

Hun følger med på morfarens reise via treningsappen Strava.

– I verste fall er det mulig å hoppe på toget eller bussen. Men jeg forventer at han kommer syklende frem. Da har han gjort sin jobb, og så må jeg prestere etterpå. Når han har gjort så mye for min skyld, sier OL-håpet.

Solveig Natvig Løvseth OL-debuterer onsdag. Foto: Christine Schefte

– Jeg har fått noen veldig positive og oppmuntrende kommentarer. Det er hyggelig, sier morfaren.

– Meditasjon

Dagsetappene har vært mellom 11 og 14 mil. Da Natvig snakket med Adresseavisen fredag morgen hadde han fortsatt ikke bestemt seg for om han skulle ta hele sisteetappen inn mot Amiens på én eller to dager. Det er der han og resten av Løvseths fanklubb bor under lekene.

– Hvorfor gjør du dette?

– Det er fordi jeg liker å sykle. Det er litt spennende, og dette med å sykle er en god opplevelse i seg selv. Det skjer ikke så mye, og det er en ro over det. For meg er det en slags meditasjon, og tankene hviler på en måte, sier han.

Noen utfordringer har det blitt underveis. Som da fergen han skulle ta over Rhinen ikke gikk på ukedager. Det ga en tre mil lang omvei for å finne en bro for å ta seg videre.

Natvig er mest glad i analoge kart. Men innimellom må han ty til Google Maps. Det har gitt noen mindre gunstige utfall. Foto: Privat

Eller da Google Maps torsdag sendte ham inn på en vei med grov, humpete brostein torsdag kveld. Da var frykten for punktering stor

Det var etter at de bestilte overnattingsplass for et år siden han begynte å tenke på hvordan han skulle komme seg til OL.

– Det måtte bli sykkel, for det ville gjøre opplevelsen enda større. Jeg kan ikke gi et så veldig rasjonelt svar, jeg gjør det av egoistiske grunner, sier han muntert.

Vil ikke rote seg bort

Pensjonisten sykler alene. Og foreløpig er formen god.

– Det er en av de veldig positive opplevelsene. Beina blir bare bedre og bedre, men jeg holder et rolig tempo og passer på å ikke presse meg. I Norge er det mye bakker, men her har jeg syklet 600 høydemeter på det meste på én dag. Det er som to ganger opp til Byåsen, sier han.

Men Natvig har gitt opp å sykle helt inn til Paris. Kombinasjonen av å være sliten, ikke helt vite veien og tett trafikk gjør at han ikke tar sjansen.

Med oppakning på åtte kilo har det sust greit avgårde. Barnebarnet følger med via treningsappen. Foto: Privat

– Skulle jeg rote meg bort og ikke nå frem til konkurransen, hadde det vært en skikkelig nedtur, sier han og ler.

– Hva håper du barnebarnet klarer å prestere?

– Jeg håper hun får en god konkurranse og får ytt sitt beste uten uhell. Hvilken plassering hun får spiller ingen rolle.

Read Entire Article