Byrådet vil lette på skjenkereglene i Oslo og tillate alkoholservering om morgenen på 17. mai. KrF reagerer sterkt: – Det er den ene dagen byen er full av unger.
Publisert: 16.12.2024 19:34
Kortversjonen
- Byrådet i Oslo foreslår å utvide skjenketiden på 17. mai, med alkoholservering fra klokken 08.00. KrF motsetter seg forslaget og mener det går utover hensynet til barn.
- Forslaget er del av et større forslag som inkluderer tidligere alkoholservering på hellig- og høytidsdager, samt utvidelse av skjenkesoner i Oslo sentrum.
- Oslo handelsstands forening støtter forslaget og mener det vil hjelpe utelivsbransjen etter omsetningsfall. Byrådet mener at endringen vil påvirke barn i liten grad.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I Oslo har champagnefrokostene på nasjonaldagen vært forbeholdt private hjem. Oslos skjenkeregler sier nemlig at det ikke er lov å servere alkohol før klokken 12.00 den 17. mai.
Det kan det bli slutt på nå.
I et forslag til nye skjenkeregler legger byrådet opp til at skjenking av alkohol fra klokken 08.00 «alle dager».
Dermed kan det bli det fritt frem for øl- og vinservering fra klokken 08 på både søndager, helligdager og høytidsdager.
«Oslo kommune ønsker at åpningstidsforskriften skal speile utviklingen i byen, og at skjenkepolitikken skal være liberal og ansvarlig», heter det i forslaget.
Der pekes det på at skjenkingen først og fremst vil være aktuell på 17. mai. Denne dagen samles titusenvis av mennesker for å få med seg barnetoget i Oslo sentrum. Toget starter vanligvis klokken 10.
– Hipp hurra
Forslaget får Oslo handelsstands forening til å juble. De har lenge jobbet for at serveringssteder skal få lov til å arrangere champagnefrokost på nasjonaldagen.
– Hipp hurra! Med denne justeringen i regelverket får vi endelig anledning til det, sier administrerende direktør Daniel Torkildsen Lea.
Ifølge tall foreningen har kjøpt fra BankAxxept, har utelivets omsetning falt 29 prosent, og restauranter med 14 prosent, i 2024.
– At byrådet i en slik situasjon strekker ut en hånd til næringen setter vi veldig pris på.
– Det er den ene dagen byen er full av unger
Én som ikke jubler for forslaget, er KrFs bystyrerepresentant Øyvind Håbrekke.
– Jeg synes det er en absurd tanke at det skal være et problem at man ikke kan skjenke alkohol når barnetoget går i sentrum denne ene dagen i året. Jeg vet ikke hvem byrådet prøver å ivareta her, men det er i hvert fall ikke ungene, sier Håbrekke.
Han sier det er uaktuelt for KrF å støtte forslaget. KrF er sammen med Frp byrådets støtteparti i bystyret. Det betyr at byrådet må finne et alternativt flertall i denne saken.
– Jeg synes det er et uttrykk for at byrådet setter hensynet til ungene i andre rekke og setter voksnes interesser først, sier Håbrekke.
– Byrådet åpner for å utvide skjenketiden på alle helligdag og søndager. Ville det ikke være rart å utelate 17. mai?
– Nei. Det ville være mye mer naturlig. Det er den ene dagen i året hvor byen er full av unger, og man kan si at ungene ikke vil merke noe, sier Håbrekke.
Byrådet skriver i forslaget at det anses at barn i liten grad vil bli berørt av endringen. De peker på at deler av dagens barnetog uansett går etter skjenkestart klokken 12. De peker videre på at barnetoget er skilt fra serveringsstedene langs traseen av tilskuere på gateplan.
Håbrekke mener byrådet undervurderer hvor sensitive barn er for endringer i voksnes adferd, særlig de barna som har negativ erfaring med voksnes alkoholforbruk.
Næringsbyråd Anita Leirvik North (H) har ikke besvart Aftenpostens forespørsel om kommentarer til denne saken.
Utvider sentrum
Forslaget til nye regler ble lagt ut på høring høring En ordning for å hente inn synspunkter og opplysninger i forbindelse med behandling av saker i offentlig forvaltning.forrige uke med frist til 20. januar.
Det foreslås også en rekke andre endringer, deriblant å utvide definisjonen av «sentrum» og «indre sentrum». Det vil gi mange flere serveringssteder mulighet til lengre skjenketider (se faktaboks).
Utvidelsene vil blant annet gjelde Torggata, Henrik Ibsens gate, Aker brygge/Tjuvholmen og Bjørvika/Oslobukta.
De foreslår også å åpne for ølsalg i butikk fro klokken 08. I dag åpner ølsalget først en time senere.