Macron holdt TV-tale under politisk kaos:
BRUSSEL (TV 2): Han hadde lovet en ny statsminister innen 24 timer, men han brukte TV-tiden til å skjelle ut både ytre høyre og ytre venstre.
– Representantene som stemte for mistillit tenker ikke på dere, men på presidentvalget, sa Emmanuel Macron direkte til franskmenn i en TV-tale torsdag kveld.
Det neste presidentvalget er i 2027.
For et døgn siden ble regjeringen hans felt av et mistillitsforslag. Det har ikke skjedd i Frankrike siden 1962.
– Jeg nekter å akseptere at franskmenn skal betale regningen for å ha felt regjeringen, sa han videre.
Han hadde lovet å utnevne en ny statsminister raskt. Innen 24 timer.
I TV-talen var dette løftet glemt. Han beskyldte derimot sine politiske motstandere på ytre høyre og ytre venstre fløy for å være «anti-franske».
Han sa at en ny statsminister blir utnevnt i de nærmeste dagene. Til kravet om at presidenten også må gå av, svarte han følgende:
– Jeg blir sittende de 30 månedene som er igjen av min periode.
Er favoritt
Sentrumspolitikeren François Bayrou (73) ble invitert på lunsj i Elyséepalasset torsdag. Det var ventet at han skulle bli utnevnt til ny statsminister.
Da Emmanuel Macron holdt en TV-tale torsdag kveld, slapp han ingen nyheter om hvem som skal styre regjeringen.
Frankrike er kastet ut i politisk kaos nok en gang, etter at statsminister Michel Barnier ble felt av mistillit onsdag kveld.
Bayrou er en veteran i fransk politikk. Grunnlegger og leder av sentrumspartiet MoDem i 2007.
Han har tidligere vært utdanningsminister. I 2017 ble han utnevnt til justisminister, men gikk av etter en måned.
Årsaken var at han og andre partitopper ble etterforsket for misbruk av midler, øremerket til å ansette assistenter i EU-parlamentet.
Pengene skal ha blitt brukt til partiarbeid.
Bayrou ble frikjent i saken i februar i år, fordi retten mente han ikke personlig hadde vært involvert i praksisen. Flere andre ble dømt. Saken mot Bayrou er anket.
Dette er samme anklager som også Marine Le Pen er tiltalt for. Hele høsten har hun og en rekke andre partifeller sittet på tiltalebenken i Paris. Dom kommer i mars.
Bayrou har vært en nær støttespiller for Macron, siden før presidentvalget i 2017.
Forsvarsminister Sébastien Lecornu (38) er medlem av Macrons parti, og en annen som nevnes som kandidat.
Han er nær Marine Le Pen, og har til og med spist middag med henne. Som fransk politikks «sorte får», er ikke det en selvfølge.
Torsdag ettermiddag leverte Michel Barnier (73) sin avskjedssøknad som statsminister. Han fikk bare tre måneder i stolen, noe som er den korteste karrieren siden 50-tallet.
Kvelden før gikk Nasjonal samling på ytre høyre fløy, sammen med venstresiden for å felle statsministeren.
331 av 577 representanter stemte for mistillit.
Marine Le Pens parti, Nasjonal samling, var blant annet misfornøyd med at budsjettet ikke økte pensjonene eller ga mer refusjon for medisiner.
Barnier la fram et budsjett med store kutt og økte skatter. Budsjettunderskuddet er på hele seks prosent, tre prosent mer enn grensen EU har satt.
Statsgjelden er på svimlende 3228 milliarder euro.
Prestisjefylt gjenåpning
En av grunnene til at Macron lovet en rask avklaring på hvem som blir ny statsminister, er at Paris forbereder seg på å gjenåpne Notre-Dame. Katedralen har vært stengt siden brannen i april 2019.
Lørdag skjer gjenåpningen av et av verdens mest besøkte bygg. Blant de inviterte gjestene er et 50-talls statsoverhoder.
En av de celebre gjestene er påtroppende president i USA, Donald Trump. Han reiser til Paris på sin første utenlandsreise etter valget.
Nå vil fortsatt oppmerksomheten være på det politiske kaoset i landet.
Torsdag streiket og demonstrerte 130.000 personer landet over, ifølge offisielle tall. I protest mot budsjettkutt og dårligere arbeidsforhold.
Bønder har i flere uker demonstrert mot EUs planer om å inngå en handelsavtale med land i Latin-Amerika. Frankrike er sterkt i mot «Mercosur», en avtale som EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, skal være i ferd med å inngå.
Det er ventet at protestene blir mer intense, hvis avtalen blir skrevet under mot Frankrikes vilje.