Breivik med nytt krav om løslatelse – tok ordet

2 hours ago 2



Før retten ble satt, sa Anders Behring Breivik noen ord før han lot pressen stille ham spørsmål.

 Beate Oma Dahle / NTBBreivik og hans forsvarer Øystein Storrvik før rettssakens start. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Rapporterer fra Ringerike fengselTirsdag 19. november kl. 10:20

Tirsdag startet rettssaken i Ringerike fengsel.

Anders Behring Breivik (45) søkte om prøveløslatelse for andre gang i juni i fjor. Under rettens første dag skal han gi sin forklaring.

Da den terrordømte mannen ankom retten viste han frem en plakat. Han sa noen ord før han lot pressen stille ham spørsmål.

– Angrer du på det du gjorde 22. juli 2011, spurte en journalist.

– Det vil jeg komme tilbake til, svarte han.

VG har valgt å ikke vise plakaten Breivik viste frem eller gjengi talen han holdt.

 Beate Oma Dahle / NTBStatsadvokat Hulda Karlsdottir. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Breivik, som skiftet navn til Fjotolf Hansen i 2017, soner en forvaringsdom på 21 år for å ha drept 77 mennesker 22. juli 2011.

Saken skulle egentlig starte i juni, men ble utsatt etter at psykolog Inni Rein, som var med å lage den siste risikovurderingen av Breivik, innledet et forhold med advokat Andreas Hjetland hos Regjeringsadvokaten.

Forvaringsstraff

  • Straffelovens paragraf 40 gir domstolene mulighet til å gi de aller farligste forbryterne en tidsubestemt straff.
  • Forvaringsstraff kan idømmes når det er fare for nye alvorlige forbrytelser etter endt soning og vanlig fengselsstraff ikke anses å være tilstrekkelig til å verne samfunnet.
  • Retten skal fastsette en tidsramme med en maksimumstid og en minstetid. Maksimumstiden kan ikke overstige 30 år.
  • Ved forvaringsdom kan den dømte i prinsippet risikere å bli sittende bak murene resten av livet ettersom straffen kan forlenges med inntil fem år om gangen etter at minstetiden er utløpt.
  • Domfelte kan på sin side begjære seg prøveløslatt så fort minstetiden er utløpt. Deretter først ett år etter at forvaringsdommen eller en dom som nekter prøveløslatelse, er endelig.
  • Det er spesielt i saker der personer har begått flere alvorlige vinningsforbrytelser, seksualforbrytelser, grov vold eller drap, at forvaring er aktuelt.

Kilde: NTB

På grunn av relasjonen besluttet Statsadvokaten at det må utnevnes nye sakkyndige som skulle risikovurdere Breivik.

– Risikovurderingen er av sentral betydning for behandlingen av Breiviks begjæring om prøveløslatelse, og for påtalemyndigheten er det viktig at det ikke hefter noen usikkerhet knyttet til hans rett til en rettferdig behandling av saken, skrev statsadvokat Hulda Karlsdottir i til VG i april.

Saken om prøveløslatelsen går over tre dager fra tirsdag til torsdag. Under rettens andre dag skal de nye rettspsykiatrisk sakkyndige, psykiater Pia Jorde Løvgren og psykologspesialist Kåre Nonstad, redegjøre for sin rapport.

Terrorangrepene 22. juli 2011

  • Fredag 22. juli 2011 eksploderte en 950 kilo tung gjødselbombe i regjeringskvartalet i Oslo. Rundt to timer senere startet skytemassakren på Utøya i Tyrifjorden i Buskerud.
  • Åtte personer ble drept i bombeeksplosjonen. Rundt 30 ble såret. Bomben gjorde omfattende skader på flere av regjeringsbygningene.
  • 69 personer ble drept på ungdomspartiet AUFs sommerleir på Utøya. Rundt 60 ble såret.
  • Anders Behring Breivik, da 32 år gammel, ble pågrepet på Utøya samme kveld. Han er dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år for terrorhandlingene.

Kilde: NTB

Den over hundre sider lange sakkyndigrapporten er den første fullstendige erklæringen om Breivik siden rettssaken i 2012, skriver NTB.

– Den nye erklæringen medfører ikke at påtalemyndigheten ser annerledes på spørsmålet om løslatelse. Det har ikke vært noen endring i Breivik som gjør at vi ser annerledes på gjentakelsesfaren nå, sier statsadvokat Karlsdottir til NTB.

Forrige gang Breivik ba om løslatelse var i januar 2022. I en enstemmig dom sa tingretten nei til løslatelse.

I februar tapte Breivik sitt søksmål mot staten:

Read Entire Article