Børsras kan få politiske følger

1 month ago 33



I tillegg til tap for investorer kan børsfallet føre til konsekvenser for både regjeringen her hjemme og for valgkampen i USA.

Børsene i Asia falt kraftig mandag. Mange andre børser fulgte etter. Foto: AP

Det skjer med ujevne mellomrom. Men børsfallet mandag var kraftigere enn mange av de foregående.

I skrivende stund har fallet vært størst på børsene i Asia. I Japan falt Nikkei-indeksen med 12,4 prosent. Dette er det kraftigste fallet siden den såkalte svarte mandagen i oktober 1987, da den stupte med 14,9 prosent. Seoul-børsen i Sør-Korea gikk ned med 10,75 prosent, og på Taiwan var nedgangen på over åtte prosent.

Dette er kraftige fall, som følges av fall på mange andre børser rundt om i verden. Amerikanske børser åpnet klart ned mandag ettermiddag norsk tid. Og ifølge DN nådde VIX-indeksen, som også kalles for fryktindeksen, sitt høyeste nivå siden koronakrisen i 2020.

Bakgrunnen er frykt for resesjon i USA. Det skyldes nye tall fra blant annet arbeidsmarkedet. Disse viser at det nå skapes færre jobber enn forventet i verdens største økonomi. Tallene for industriproduksjonen i USA er også lavere enn markedet hadde håpet på.

Alt dette skaper naturlig nok frykt blant investorer, også blant småsparere. Men aksjeanalytikere råder de som sparer i aksjer og aksjefond om å sitte stille i båten. De viser til at tidligere børsfall har vært midlertidige, og at børsene stiger over tid.

Likevel kan dette børsfallet få konsekvenser, hvis det blir kraftig nok. Så sent som lørdag lovet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at «vendepunktet skjer nå».

Men børsraset har svekket den fra før svake norske kronen. Og mandag formiddag advarte sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 om at en videre nedgang i kronekursen kan føre til at renta i Norge ikke settes ned, slik Støre har lovet, men opp.

Også i USA følges børsutviklingen nøye av ledende politikere. Hvis dette utvikler seg til et børskrakk, kan det ramme valgkampen til Kamala Harris.

Rett nok kan en bred økonomisk nedgang føre til at sentralbanken etter lang tids nøling setter ned styringsrenta. Lavere rente hjelper som regel de som styrer.

Men rundt 60 prosent av amerikanerne eier aksjer eller andeler i aksjefond. Dette er blant annet en svært vanlig form for pensjonssparing. Blir nedgangen på børsene langvarig, er det mange som vil merke det på pengepungen. Det vil i så fall være dårlige nyheter for Kamala Harris i innspurten av valgkampen.

Read Entire Article