Borghild sjokkert over synet som møtte henne: – Var så mye at jeg tenkte «oi»

1 month ago 47



Borghild Moe ble sjokkert over all søppelet, dopapiret og avføringen som lå strødd ved parkeringsplassen på Kattfjordeidet på Kvaløya. Nå ber hun Tromsø kommune ta grep.

DOPAPIR: Både dopapir og avføring ble funnet like ved parkeringsplassen. Foto: Privat
fredag 10. mai kl. 22:14

Den 27. april i år tok Borghild Moe med seg skiene og en gjeng venner og kjørte til Kattfjordeidet.

Både været og skiforholdene var upåklagelige, og de gjorde seg klare til å bestige Middagstinden.

– Det var fint vær, og vi parkerte på den nederste parkeringsplassen der, sier Moe til iTromsø.

Men like bak brøytekanten fant de noe som la en skikkelig brems på hele skituren.

Der lå det ikke bare masse søppel, men dopapir og avføring.

– Det var så mye at jeg tenkte «oi», sier Moe.

– Det er ikke noe jeg forventet å se der. Jeg har vært der mange ganger over mange år, og jeg har aldri observert noe sånt der før, sier hun.

«OI»: Borghild Moe forteller at bæsj-funnet satte en demper på det som ellers var en fin skitur. Bildet er tatt på Middagstinden ved en annen anledning. Foto: Privat

Skit-problem

I et brev til kommunen etterlyser hun tiltak for å forhindre slike funn i fremtiden.

«Håper ikke vi får Lofoten-tilstander her i Tromsø ... Er det mulig å gjøre noen tiltak for å unngå dette?», skriver hun i brevet.

Mediene har i mange år skrevet om problematikken i Lofoten, hvor turister lenge har gjort fra seg rundt omkring i hytt og vær.

I fjor sommer gikk representanter fra reiselivsnæringen i Lofoten og plukket gammel avføring fra Lofotodden nasjonalpark.

Til slutt endte de opp med å ha plukket 40 liter menneskebæsj.

Men det er ikke et uvanlig syn på våre kanter heller. I 2019 skrev iTromsø om lokalbefolkningen i Ersfjordbotn, som fortvilte over turister som bæsjet i hagene deres.

Flere skit-tilfeller

Det fortsatte året etter, da folk som besøkte stranden i Sandvika ble det oppdaget avføringsposer og brukt dopapir i skogen i nærheten.

Samme året skrev iTromsø om en hytteeier i Bellvika i Skulsfjord, som måtte fjerne brukt dopapir like ved hytta si.

I februar i år skrev iTromsø om nok en skit-hendelse i Ersfjordbotn, etter at en person ble avbildet mens han eller hun gjorde sitt fornødne i et busskur.

En måned senere kom nok et blinkskudd av en nøden person med buksen nede. Denne gangen på Hillesøy.

Felles for dem alle er kravet som kommer etter skit-funnene: «Flere toaletter!».

Sporløs ferdsel?

– Det er jo samme problematikken som de sliter med i Lofoten. Vi har ikke infrastruktur til å ta imot så mange turister, spesielt når de skal bo utenfor byen, og ikke på hotell. Hvis man sover i telt er det jo ingen steder å kaste fra seg søppel eller gå på do, sier Moe.

Moe lurer også på om det ikke går an å i det minste henge opp informasjonsskilt konkret om hvordan man skal oppføre seg i naturen.

– Mange tenker nok det samme som meg, at man skal ha sporløs ferdsel i naturen. At man etterlater det like bra som det var da du kom, sier Moe.

Men det er altså ikke alle som er like enige.

MIDDAGSTINDEN: Moe er en erfaren skigåer, og har parkert samme sted flere ganger for å gå opp Middagstinden. Her fra en tidligere skitur. Foto: Privat

Carl Joacim Fensbekk, enhetsleder for park, idrett og friluft i Tromsø kommune, sier han ikke har lest brevet fra Moe, men sier på generelt grunnlag at det er svært ugreit at folk gjør fra seg der andre folk ferdes.

– Dette er jo ikke et ukjent problem for Tromsø kommune, der vi har opplevd flere tilfeller gjennom vinteren, sier han til iTromsø.

Han sier at kommunen nå jobber med å kartlegge hvor behovene for toalettfasiliteter er størst, og der parkeringsplasser ved populære utfartssteder er naturlige å se på.

– Nå er det jo slik at vi ikke har kapasitet til å sette opp tilfredsstillende utfartstoaletter alle steder, så det må prioriteres. Og tross alt er det verre når folk gjør fra seg i busskur og private hager enn ute i naturen. Men igjen; helst skulle vi sett at folk klarte å unngå å «gå på do» der folk ferdes, sier han.

– Moe foreslår tydeligere skilting om hvordan besøkende skal oppføre seg ute i naturen.

– Det er et godt forslag. På Kattfjordeidet, der dette eksempelet er fra, har vi satt opp noen informasjonsskilter på to av parkeringsplassene. Her kan vi for eksempel oppdatere med tydeligere informasjon på disse skiltene. Nevnte sted er mer utsatt for både vær, vind og snø, så muligens ville et mobilt toalett bli vanskelig å plassere der. Men det er slike ting vi nå må se på, sier han.

Read Entire Article