– Denne kampen må du vinne, Støre. Hvis Sp vinner, setter det forholdet til Europa i en håpløs situasjon i en sikkerhetspolitisk krevende tid. Dette er en så utrolig dårlig sak å sette forholdet til EU på spissen for, fordi det vil gå hardt utover både norsk sikkerhet og norske arbeidsplasser, er Venstre-leder Guri Melby beskjed til statsministeren.
Det pågår en dramatisk dragkamp i regjeringen om strøm:
Deler av EUs svært betente såkalte fjerde energimarkedspakke er nå på regjeringens bord, etter at Norge har latt være å behandle den i flere år.
Det setter hele regjeringssamarbeidet på spill: Flere Sp-politikere sagt at pakken ikke kan vedas, hvis de skal sitte i regjering.
Men om et slikt ultimatum setter en stopper for EU-pakken kan det ødelegge for Norge, sier Melby. Det samme sier Høyre og MDG.
– Det er nok et eksempel på at Sp er opptatte av symbolsaker og utdaterte valgløfter, og ikke det som reelt har noe å si, sier Melby.
Hva er «fjerde energimarkedspakke»?
Dette er EU-regler om kraftmarkedet som består av åtte rettstrakter eller forordninger om energi. Offisielt kalles den Ren Energi-pakken i EU.
Nå slåss regjeringen internt om disse EU-reglene skal innføres i norsk lov. Reglene handler blant annet om:
Et fornybardirektiv om at minst 32 prosent av EUs totale energiforbruk skal være fornybar energi innen 2030. Dette betyr også raskere konsesjonsprosesser for fornybar energi.
Mål om energisparing på minst 32,5 prosent innen 2030.
En styrking av forbrukernes rettigheter og roller på energimarkedet.
Regler for energisparing i bygg. Og nye regler knyttet til energibyrået Acer, som får en større og viktigere rolle. Dette organet er EUs overordnede reguleringsmyndighet for energi. Tredje energimarkedspakke skapte stor politisk strid da den ble innført i sin tid.
Handelskrig
I disse dager jobber nemlig UD intenst med å prøve å overbevise EU om å la Norge få bli med på EUs beskyttelsestiltak, hvis Trump gjør som han har sagt og starter det som kan bli en handelskrig med Europa.
Norge har nemlig egentlig ikke rett til å bli med på tiltakene EU kan innføre, fordi Norge ikke er i EUs tollunion. De må derfor be om at EU gjør Norge en ekstra tjeneste og tar Norge med på innsiden.
Med dette bakteppet kan ikke Norge avvise EU-strømpakken, mener Melby.
– Hvor god venn er egentlig EU, hvis et nei til EU-direktivet skal gjøre at de ikke kan hjelpe oss på noe som er så avgjørende?
– Norge har en god relasjon til EU, og vier vant til at vi får lov til å være med i samarbeid selv om det ikke er EØS-relevant. Men her kommer ting til å gå fort. Da er spørsmålet hva som er lengst fremme i tankene til de i Brussel: Å ivareta sine egne lands innbyggere, eller passe på Norge? Spør Melby, og fortsetter:
– Det handler om å ikke være naiv, og å ikke overlate skjebnen vår til flaks og gode lobbyister. Da må vi sørge for at vi gjør det vi kan for å sørge for at vi er med.
Sp: EU kan ikke «straffe»
Sps parlamentariske leder Marit Arnstad har gått skarpt i rette med denne måten å argumentere på overfor NRK.
Der sier hun at EU ikke kan straffe Norge på andre områder, hvis ikke Norge vedtar EU-direktivet.
– Det er uklokt av oss å akseptere den type koblinger, fordi da lar vi EU få lov å operere på en måte som vi selv ikke ønsker å operere. Og det er ikke bra, sier hun.
Derfor krangle de: Her er alt du må vite om EU-direktivet og konflikten.
Melby mener Norge uansett tjener på å innføre tiltakene i EU-direktivet. Men hun avviser at det er snakk om at Norge skal straffes hvis ikke.
– Det er ikke sånn at EU setter seg ned og tenker at «nå skal vi lage en slem plan for hvordan vi skal straffe Norge». Men jo mer vi står utenfor det gode selskap, jo mindre sannsynlig er det at de føler et behov for å ta ekstra hensyn til Norge.
Hun sier direktivet vil gjøre Norge mer integrert i EU-systemet, også når det er snakk om å beskytte europeiske arbeidsplasser i en eventuell handelskrig.
– Før har vi kunnet ha en rimelig forventning om at et parti som Arbeiderpartiet tar sånne sammenhenger på alvor, jeg utfordrer Støre på å ikke gjøre den forventningen til skamme.
Høyre: – Ikke tiden for å skape usikkerhet
Høyres energipolitiske talsperson Mathilde Tybring-Gjedde trekker frem det samme:
– Norge er et lite land og vi lever i usikre tider. Dersom det i kjølvannet av Trump nå drar seg til med handelskrig og høye tollmurer, er vi avhengig av å ha gode venner i Europa vi kan handle med. Dette er ikke tiden for å skape usikkerhet om EØS-avtalen, som er norsk næringslivs desidert viktigste avtale, sier hun.
Hun sier EUs energimarkedspakke heller ikke inneholder kav om mer kraftutveksling enn Norge allerede har.
– For Norge vil de ulike delene av Ren Energi-pakken først og fremst bety mer fornybar kraft, raskere behandling av konsesjoner, mer energieffektivisering og bedre forbrukerrettigheter i strømmarkedet. Dette er tiltak som er i det norske folk og norske bedrifters interesse å gjennomføre.
MDG: - Spinnvilt
MDG-leder Arild Hermstad sier EU-pakken handler om å gjøre energisystemet mer effektivt, spare natur og kutte klimagassutslipp, og ikke om å gi fra seg suverenitet.
– Vi kan fortsatt bestemme over både kabler og energiutbygging. Det er ganske spinnvilt å gå i mot ny fremtidsrettet politikk som vil gjøre husene våre bedre isolert sånn at folk kan få lavere strømregninger.
Han sier han er enig i at demokratiet står på spill, men at trusselen kommer fra høyreeksteme krefter.
– Å drive kulturkrig mot norsk EU-samarbeid hjelper ikke akkurat på å fremme demokrati.