-
Bodø vil inngå samarbeid med Ukraina
Bodø kommune ønsker partnerskap med en ukrainsk region eller kommune.
Etter å ha sagt opp vennskapsbyavtalen med russiske Vyborg i 2024, ser Bodø mot Ukraina.
– Vi ønsker å stå sammen med Ukraina i en svært krevende tid for befolkningen der. Målet er at vi gjennom å samarbeide på utvalgte områder skal bidra positivt til ukrainernes situasjon.
Det sier ordfører Odd-Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.
Hensikten med partnerskapet er å bidra til å styrke samarbeidet mellom Ukraina og Norge. Aktuelle områder kan være beredskap, forskning og styrking av sivilsamfunnet.
– Det er bra at norske kommuner stiller opp for Ukraina når det trengs og Bodø vil være med i dette arbeidet, sier varaordfører Ida Gudding Johnsen (V)
Bodø kommune jobber på mange områder for å hente inn ekstern finansiering til nye satsinger. Dette er også aktuelt for arbeidet inn mot Ukraina.
– Både EØS-midler og Nansen-programmet må gjøres tilgjengelig slik at kommunene kan bidra positivt gjennom partnerskap med Ukraina. Dette vil komme befolkningen i Ukraina til gode og ha direkte effekt der behovene viser seg å være, sier utvalgsleder Tommy Wisth (Frp)
Arbeidet med å avklare hvilken kommune eller region i Ukraina som Bodø kommune kan samarbeide med er ikke i mål. Dette vil avhenge av hvilke aktører som blir med i partnerskapet og på hvilke områder man ønsker å satse.
Foto: Bodø kommune -
Flere forsøkt svindlet – utgir seg for å være politi
Politiets operasjonssentral har den siste timen fått inn flere meldinger fra folk som har blitt, eller blitt forsøkt svindlet av en person som utgir seg for å være fra politiet.
– Personen forsøker å få tak i person – og bankopplysninger, skriver operasjonsleder i Nordland politidistrikt Remi Johansen.
Politiet ber folk være oppmerksomme og klar over at politiet aldri ber om bankopplysninger via telefon eller nett.
-
Nå skal hovedveien inn til Bodø utbedres
Nå skal hovedveien inn til Bodø, riksvei 80, utbedres for 600 millioner kroner.
– Regjeringen er opptatt av at vi skal ta bedre vare på veiene, og dette er et godt eksempel på det. Nå blir det en tryggere og raskere hverdagsvei på riksvei 80 mellom Sandvika og Sagelva som kommer både innbyggerne og næringslivet til gode.
Det sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.
Statens vegvesen har bestemt at utbedringsprosjektet på riksvei 80 skal startes opp i 2025. Det er forventa at veien skal åpnes for trafikk i 2027
Prosjektet skal føre til økt trafikksikkerhet på strekningen samt at det skal redusere konsekvensene av skred.
-
Vant gigantkontrakt på «gruvesjaktveien»
Skanska Norge vant anbudskonkurransen om å få bygge ny E6 i Sørfold.
Det opplyste samferdselsminister Jon-Ivar Nygård på en pressekonferanse langs riksvei 80 utenfor Bodø i dag.
– Strekningen er en ulykkesbelastet og krevende strekning å ferdes på, særlig vinterstid. Ved stengt vei er omkjøringsrute på over 11 timer via Sverige. Derfor er jeg veldig glad for at vi om kort tid kan starte byggingen av ny vei på denne strekningen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Kontrakten har en ramme på 5,6 milliarder kroner og gjelder for første byggetrinn på strekningen Megården-Sommerset.
Byggetrinn 1 omfatter bygging av 21,4 km ny E6. Det skal bygges tre tunneler på til sammen ca. 13,8 km.
Det er altså Skanska Norge som nå får oppdraget med å bygge en helt ny trase på E6 gjennom Nordland. En vei som kalt for «gruvesjaktveien»
– Vi har hatt en reell og god konkurranse med fire profesjonelle aktører. Det er vi svært godt fornøyd med, sier prosjektsjef Steinar Livik i Statens vegvesen.
Foto: Bente Harriet Johansen / NRK -
Teigan får realisert drømmen takket være folks hjelp
Tor Arne Teigan, som er rullestolbruker i Andøy, har lenge kjempa for å få en tilrettelagt bolig.
Teigan forteller at responsen etter at han fortalte til NRK har vært overveldende.
På kort tid oppretta støttespillere en spleis, meldinger strømma inn, og både kjente og ukjente mennesker viste at de bryr seg.
– Jeg er evig takknemlig. Takket være folkets innsats kan jeg nå realisere drømmen om å bo i et hjem som faktisk fungerer for meg.
Men i et leserinnlegg skriver Teigan at han også kjenner på et stort alvor:
«For det som burde være en selvfølge – at alle borgere får mulighet til å bo trygt i eget hjem – er i praksis avhengig av privat engasjement og spleiselag. Det er ikke slik det skal være.»
I 2020 forsvant den nasjonale støtteordninga for tilpassing av boliger for funksjonshemmede, og kommunene overtok ansvaret.
Nylig behandla formannskapet saka om boligtilpasning.
– Kommunen erkjenner utfordringa, men tilbyr ingen konkrete løsninger nå, ifølge Teigan.
Ordfører i Andøy, Kjell-Are Johansen, sier til NRK at det har vært viktig å få saka på dagsorden. Han ønsker framdrift i utviklinga av det boligsosiale arbeidet i Andøy.
Han vil ikke gå inn på enkeltsaker, men sier:
– Det kan se ut som at Teigans situasjon er et eksempel på hvor vanskelig det er å få riktig hjelp i et system som er fragmentert.
Johansen sier han har trua på at dette vil bli bedre etter at den nye boligsosiale handlingsplanen blir vedtatt politisk og satt ut i praksis.
Foto: Helge Lyngmoe / Helge Lyngmoe -
Tottenham vil ha Premier League-kamp flytta – motstanderen sier nei
Aston Villa har motsatt seg å flytte ligakampen mot Tottenham for å tilrettelegge for at sistnevnte kan få optimale forberedelser til en potensiell europaligafinale.
Tottenham skal etter planen gjeste Villa Park søndag 18. mai, men London-klubben kunngjorde søndag at den har anmodet Premier League-ledelsen om å framskynde kampen.
Hvis Tottenham slår Bodø/Glimt i semifinalen i europaligaen, skal finalen i turneringa etter planen spilles tre dager etter møtet med Villa.
Tottenham ønsker å framskynde Premier League-kampen til torsdag 15. mai, slik at klubben får seks dager med forberedelser til en potensiell finale.
Nyhetsbyrået PA og flere andre medier har imidlertid opplysninger om at Villa har sagt nei til forespørselen.
Tottenham, som møter enten Manchester United eller Athletic Bilbao dersom klubben klarer å slå ut Glimt, skrev i en uttalelse søndag:
«Vi vil informere supporterne våre om at vi er i diskusjoner med Premier League angående en endring av datoen for bortekampen vår i Premier League mot Aston Villa, som for tiden er planlagt søndag 18. mai»,
Nyhetsbyrået PA erfarer at alle parter, inkludert TV-kanalene og lokale myndigheter, må være enige for at en endring av kamptidspunktet skal kunne godkjennes. (kilde: NTB)
Foto: Afp -
Sjekk tallene her: Dette er det mest populært
Over 5000 har søkt til til Nord Universitet som førstevalg. Det er ei økning på 18 prosent.
NRK har hentet ut noen nøkkeltall fra enkelte studieretninger.
De viser blant annet av paramedisin på deltid er det best populære studiet i Nordland. Her er det 7 ganger flere søkere enn studieplasser.
Minst populær er historiefag i Bodø. Her er det kun tre personer som har søkt på tilsammen 20 plasser.
Grunnskole i Nordland:
Bodø 1-7: 35 førstevalgsøkere (30 plasser)
Bodø 5-10: 31 førstevalgsøkere (30 plasser)
Nesna 1-10: 62 førstevalgsøkere (50 plasser)
Sykepleie i Nordland:
Bodø: 141 førstevalgsøkere (120 plasser)
Mo i Rana (deltid): 62 førstevalgsøkere (15 plasser)
Mediefag i Nordland:
Journalistikk: 24 førstevalgsøkere (20 plasser)Mest populær: Paramedisin, deltid 216 førstevalgsøkere (30 plasser)
Minst populær, Historie med kun 3 søkere.
Foto: Kasper Holgersen / NRK -
Søkertallene ved Nord øker med 18 prosent
– Vi har 762 flere søkere i år enn i fjor, opplyser rektor Hanne Solheim Hansen i en pressemelding.
Det tilsvarer en økning på 18 prosent.
5062 søkere har Nord som førstevalg i år, mot 4300 i fjor. Nasjonalt er det en nedgang på 0,3 prosent i antall søkere til høyere utdanning fra i fjor til i år.
Ifølge universitetet er det spesielt sykepleie og andre helsefag, trafikklærerutdanningene og en ny nettbasert bachelor i økonomi og teknologiledelse som er årsaken til økningen.
Samtidig er det færre som vil bli barnehagelærer, her er nedgangen på hele 31 prosent.
Karakterkravene til landets sykepleier- og grunnskolelærerutdanninger fjernet i år.
I Samordna opptak i år har Nord 916 søkere til sykepleierutdanningene, mot 416 i fjor. Det er økning i søkertallene til sykepleie både i Levanger, Namsos, Mo i Rana og Vesterålen. Et nytt tilbud av året, som ligger i Orkland i Trøndelag, har den største søkningen med 258 søkere til 15 plasser.
Foto: Elise Angermo Fossland -
62 søkere til ny lærerutdanning i Nesna
Campus Helgeland har fått 50 søkere på sykepleie heltid, 62 på sykepleie deltid.
Samtidig har 62 personer søkt seg til den nye lærerutdanning på Nesna (Grunnskolelærerutdanning 1.-10.)
I år tilbyr Nord universitet, som eneste universitet i landet, ei femårig masterutdanning for hele grunnskoleløpet: Grunnskolelærerutdanning 1-10 på Nesna. Utdanningen er godkjent av Kunnskapsdepartementet, og gir undervisningskompetanse i inntil fem fag. Behovet for grunnskolelærere som kommer ut med flere undervisningsfag, og som kan undervise på alle trinnene i grunnskolen, er stort.
– Vi er glade for at vi har hele 62 søkere til den nye utdanningen på Nesna, sier Gårseth-Nesbakk.
279 har søkt på ny digital bachelor i økonomi og teknologiledelse av fagmiljøet på Mo.
Mange flere vil bli grunnskolelærer og sykepleier, viser tall fra Samordna opptak. Til barnehagelærer har det ikke vært færre søkere på over ti år.
Til sammen har Campus Helgeland opplevd 64,3 prosent økning på søkertallene i år sammenlignet med i fjor.
– I tillegg har vi fantastisk søkertall på MBA i teknologiledelse 144 søkere på i underkant av 60 plasser, skriver campuset i en pressemelding.
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK -
Fylkeslegen følger opp PCI: – Har ikke avslutta saka
Fylkeslegen i Nordland mener Helse Nord har brutt helselovgivninga for hjertepasienter i Nordland helt fram til nå.
Dette gjelder pasienter som trenger rask behandling av tette blodårer til hjertet, såkalt PCI. I dag får man kun PCI-behandling på dagtid i Bodø.
Fylkeslege Morten Juul Sundnes krever god internkontroll i helseforetaket.
– Vi har fått flere svar fra Helse Nord, men vi er fortsatt ikke fornøyd med at de har fått etablert den internkontrollen vi mener de skal ha. Så vi har ikke avslutta saka ennå.
– Har Helse Nord gjort viktige endringer i praksisen i det hele tatt?
– Det er jo det internkontrollen skal avdekke. De har endra på sine rutiner og prosedyrer.
Sundnes sier de etter helsetilsynsloven er nødt til å ha et internkontrollsystem, som gjør tjenestene i stand til å følge med på dette løpende.
– Inntil vi ser at de har det på plass, så er jo ikke lovbruddet lukka som sådant.
Etter dette intervjuet ble gjort har Helse Nord gitt et nytt svar til Fylkeslegen, og helseforetaket ønsker ikke å kommentere denne saka.
Fylkeslege Sundnes sier de må bruke tid på å gå igjennom det nye svaret.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK -
Brannøvelser i tunnel på E6 i Vefsn
Fire mandager i ukene framover holder Statens vegvesen og nødetatene beredskapsøvelse i Åsnevtunnelen på E6 rett nord for Mosjøen.
Vegen blir helt stengt mellom klokken 18.00 og 20.00.
Statens vegvesen og nødetatene brann, politi, ambulanse og tilhørende nødsentraler deltar.
Alle vaktlag skal øve, derfor blir samme øvelse holdt fire mandager på rad, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.
Disse datoene skal øvelsene pågå:
- 28. april
- 5. mai
- 12. mai
- 19. mai
Mens øvelsen pågår, blir det omkjøring via fylkesveg 7327 Båtholvegen. Etter at øvelsen er ferdig, blir det manuell trafikkdirigering inntil trafikken er tilbake til normalen.
Foto: Åse Karin Hansen / NRK -
Fotgjenger påkjørt
Siste: Politiet er kommet til stedet og har starta undersøkelser av hendelsen. Fotgjengeren er kjørt til legevakta.
Politiet rykker ut til melding om trafikkuhell ved Nordhus i Brønnøy kommune.
– Ett kjøretøy og en fotgjenger involvert.
Fotgjengeren er bevisst, ifølge politiet.
-
Nye grep skal hindre KI-juks på eksamen
Utdanningsdirektoratet fjerner forberedelsesdelen og strammer inn tilgangen til hjelpemidler for årets eksamen på videregående.
I fjor ble det innført flere endringer for å hindre bruk av kunstig intelligens på eksamen. I år strammes reglene inn ytterligere. For å hindre bruk av KI eller andre ikke-tillatte hjelpemidler er det nå stengt for tilgang til internett på eksamen. Det er bare mulig å bruke noen få nettbaserte hjelpemidler, som ordbøker, skriver Utdanningsdirektoratet (Udir) i en pressemelding.
Foto: NTB -
Jordbruket leverer sine krav i dag
I dag klokka 12.00 leverer jordbruket sitt krav til staten i årets jordbruksforhandlinger.
– Det er store forventninger til årets oppgjør, og for Nordland er det spesielt viktig at Nord-Norge og matberedskap prioriteres.
Det sier fylkesleder for Bondelaget i Nordland, Hanne Sofie Jenssen.
7. mai legger staten fram sitt tilbud og siste frist for å avslutte forhandlingene er 16. mai.
Foto: Privat -
Fare for snøskred – kan løsne av seg selv i alle himmelretninger
Det er sendt ut farevarsel for snøskred på faregrad 2 i store deler av Nordland.
Våte skred kan løsne av seg selv i alle himmelretninger. Fortsatt nedbør som regn gjør at faren for våte skred vedvarer, heter det på varsom.no.
På de aller høyeste toppene kan det være mulig å løse ut skred i ustabile fokksnøflak.
Bare for Helgeland er det nå grønt nivå, faregrad 1.
I Troms er faren for snøskred nå betydelig, faregrad 3.
I Lyngen blir folk oppfordra om å unngå skredterreng.
Foto: Marita Andersen / NRK -
Fikk pris for lego-modell av Nordlandssykehuset
I helga deltok Bodø Brikkebyggelag på Lego-utstillinga «På Kloss Hold» som gikk av stabelen i Trondheim. Det er Norges største samling for voksne Lego-byggere hvor de har ei utstilling som er åpen for publikum.
Den mye omtalte modellen som ble bygd av Nordlandssykehuset, og som til daglig står utstilt utenfor barneavdelingen, var også med til Trondheim. Modellen fikk på fjerdeplass i publikumskonkurransen for store modeller.
Arrangementet har over 4000 besøkende, og det arrangeres en rekke konkurranser.
Bodø Brikkebyggelag fikk også flere andre priser i helga, skriver de i ei pressemelding
Foto: Hogne Bø Pettersen -
Vil at du fortsatt skal få post i postkassa – én dag i uka
Regjeringa ønsker å beholde levering til postkassene, og vil sikre alle levering av post én dag i uka.
Det skriver samferdselsdepartementet i ei pressemelding.
I desember leverte Postutvalget sin rapport til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Utvalget hadde blant annet i oppgave å se på fremtidens bærekraftige posttjenester.
Utvalgets flertall foreslo at brev skal utleveres til betjente postpunkt, for eksempel til post i butikk, og at de som trenger det skal kunne velge å få brevene levert i
– Vi har hatt postutvalgets rapport på høring, og flertallet av høringssvarene viser at veldig mange fortsatt ønsker levering av brev til postkassa. Derfor vil vi fortsatt sikre levering til postkassa, men med mulighet til å velge utlevering på postpunkt for de som heller ønsker det, sier Nygård.
Hver husstand i Norge mottar i snitt ett brev i uka.
I 2025 vil staten bruke over 1,5 milliarder kroner på levering av ulønnsomme posttjenester. Ved å redusere leveringsdager til én dag i uken vil staten spare over 1 milliard kroner, heter det i pressemeldinga.
Foto: Bjarte Johannesen / NRK -
Halvparten av trailerne hadde feil
Halvparten av de utenlandske trailerne som ble kontrollert i 2024 hadde feil og mangler, ifølge Statens vegvesen. Samtidig kommer 2,4 millioner vogntog inn i Norge hvert år.
De fleste blir ikke kontrollert. Ramona Lind mistet sønnen i en vogntogulykke i 2019. Hun har bare en ting å si om at så mange vogntog slipper gjennom uten kontroll. Samferdselsdepartementet har ikke villet kommentere saken.
Kjetil Wigdel, avdelingsdirektør i Utekontroll i Statens vegvesen, sier imidlertid at vegvesenet gjør det de kan for å luke ut de farlige vogntogene med de ressursene dem har tilgjengelig.
-
Spesialenheten henlegger sak der politiet la bevegelseshemmet i bakken
Spesialenheten for politisaker har henlagt en sak der en bevegelseshemmet mann anmeldte politiet for unødvendig maktbruk på et utested.
Det skriver Lofotposten.
Det var i 2023 at en mann ble lagt i bakken av politiet utenfor et utested på Leknes i Lofoten. Personen er bevegelseshemmet og har språklige vansker, noe han mente politiet burde tatt hensyn til.
Spesialenheten opplyser i avgjørelsen at politiet ankom utestedet med bakgrunn i en melding om mulig promillekjøring.
Mannen ble lagt i bakken av politiet utenfor utestedet, noe som medførte et kutt i ansiktet som måtte sys. Da mannen til slutt gjennomførte en blåseprøve, ga ikke prøven uttelling på ruspåvirkning.
Mannen mente også at politiet hadde kjennskap til funksjonsnedsettelsen hans, som kunne medføre at han fremsto som beruset.
Etterforskningen har likevel konkludert med at anmelderen ikke etterkom politiets pålegg, og at han fysisk motsatte seg politiet.
– Det var ikke bevismessige holdepunkter for at politiet hadde opptrådt straffbart. Spesialenheten mente at maktbruken var nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig, og derfor lovlig, står det i avgjørelsen.
-
Høgh-dobbel fikset seier over KFUM
En preget Odin Bjørtuft måtte forlate banen like etter pause i Bodø/Glimts 3-0-seier mot KFUM Oslo på hjemmebane i Eliteserien.
Etter en jevn kamp steg Kasper Høgh til værs og stanget inn vinnermålet ti minutter før slutt. Etterpå fikk Glimt straffe etter en hands, og Høgh scoret igjen. Ulrik Saltnes fastsatte resultatet på tampen.
Den regjerende seriemesteren slet til tider med å trenge gjennom KFUM-forsvaret og ble samtidig satt på prøver defensivt. Til slutt lyktes de.
Glimt står med tre seirer og én uavgjort denne sesongen. KFUM har én seier og tre tap.
Men Glimt-seieren kom med en liten bismak. Midtstopper Bjørtuft har vært svært viktig for Glimt denne sesongen, men måtte byttes ut sju minutter etter pause.
De gulkledde skal til uken møte Tottenham i den første kampen i semifinalen i europaligaen. Der må de fra før greie seg uten Patrick Berg og Håkon Evjen som er suspendert.
(NTB)
Foto: Mats Torbergsen / NTB
Slik kan Bodø/Glimt få en gullbillett til Mesterligaen 00:59
Neste