Bloomberg: Russland løslater Evan Gershkovich og Paul Whelan i fangeutveksling

1 month ago 21



Bloomberg skriver torsdag at journalisten Evan Gershkovich og den tidligere amerikanske marinesoldat Paul Whelan blir løslatt av Russland som en del av fangeutvekslingen.

Mennene, som har vært fengslet i Russland på grunn av spionasjeanklager de og USA nekter for, er på vei ut av Russland, ifølge Bloomberg.

Avisa skriver også at USA og dets allierte vil returnere fanger til Russland. Ytterligere detaljer om utvekslingen var ikke umiddelbart tilgjengelige, ifølge Bloomberg.

Det russiske statlige nyhetsbyrået RIA skriver at fire russiske statsborgere er fjernet fra amerikanske fangelister.

Kreml har tidligere uttalt at det ikke ønsker å kommentere påstanden om en mulig større fangeutveksling mellom Russland og USA.

Det ikke kommet noen bekreftelse fra offentlig hold.

Paul Whelan, en tidligere amerikansk marinesoldat, lytter til en dom som fant ham skyldig i spionasje i Moskva, Russland, 15. juni 2020.

Whelan, en tidligere amerikansk marinesoldat, ble pågrepet i Moskva i 2018 og siden dømt til 16 års fengsel for spionasje, anklager han nekter for. USA har hele tiden fastholdt at Whelan var på besøk i Moskva som privatperson.

Foto: Sofia Sandurskaya / AP

Rykter om storstilt fangeutveksling

De siste dagene har det florert rykter om en storstilt fangeutveksling mellom Russland og vestlige land.

Ifølge rapporter er det tegn på en mulig utveksling mellom Russland og Belarus på den ene siden, og USA, Tyskland, Slovenia og Storbritannia på den andre.

Flere profilerte innsatte, inkludert den amerikanske journalisten Evan Gershkovich og den russisk-britiske regimekritikeren Vladimir Kara-Murza, har blitt flyttet fra sine fengsler, noe som har tydet på en mulig utveksling.

32 år gamle Gershkovich, som jobber for Wall Street Journal, ble pågrepet i fjor under en reportasjereise.

32 år gamle Gershkovich, som jobber for Wall Street Journal, ble pågrepet i fjor under en reportasjereise, anklaget for å ha innhentet hemmeligstemplet informasjon om den russiske stridsvognprodusenten Uralvagonzavod. Han ble nylig dømt til 16 års fengsel, men har nektet for anklagene mot ham.

Foto: AP

Ytterligere detaljer om fangeutvekslingen er ikke kjent på nåværende tidspunkt. USA har imidlertid vært i samtaler med Russland i lang tid for å få Gershkovich og Whelan løslatt.

Russer fengslet i Norge

I Norge sitter også den russiske spionsiktede gjesteforskeren, Mikhail Valerijevitsj Mikusjin, bak lås og slå.

Han ble pågrepet i Tromsø av PST i oktober i fjor. Da var han gjesteforsker ved UiT Norges arktiske universitet.

Mikusjin er anklaget og siktet for grov spionasje mot statshemmeligheter, som har en strafferamme på opptil ti år.

Undersøkelser tyder på at russeren ble uteksaminert fra GUs etterretningsskole i 2006.

Det er ikke kjent om en mulig fangeutveksling mellom Norge og Russland.

Ikke første gang

Det har vært flere lignende fangeutvekslinger mellom Russland og vestlige land tidligere.

Et kjent eksempel er utvekslingen av den amerikanske basketballspilleren Brittney Griner og den russiske våpenhandleren Viktor Bout i desember 20221.

Viktor Bout, til venstre, en mistenkt russisk våpenhandler og WNBA-stjernen og den to ganger olympiske gullmedaljevinneren Brittney Griner, til høyre.

WNBA-stjernen og den to ganger olympiske gullmedaljevinneren, Brittney Griner (t.h), ble løslatt fra russisk fengsel i 2022 i dramatisk fangeutveksling hvor USA løslot den beryktede russiske våpenhandleren Viktor Bout (t.v).

Foto: AP

En annen bemerkelsesverdig utveksling skjedde i april 2022, da USA og Russland byttet den tidligere amerikanske marinesoldaten Trevor Reed mot den russiske piloten Konstantin Yaroshenko2.

Publisert 01.08.2024, kl. 14.18 Oppdatert 01.08.2024, kl. 14.26

Read Entire Article