Biden vil reformere USAs høyesterett

1 month ago 41



Presidenten vil presentere reformplanen senere i dag i forbindelse med en tale i Austin, Texas.

– Denne nasjonen ble grunnlagt på det enkle prinsippet; ingen er over loven. Ikke presidenten i Amerikas forente stater. Ikke en dommer i høyestrett i Amerikas forente stater. Ingen! skriver president Joe Biden i offentlig ytring.

– Det som nå skjer, er ikke normalt og undergraver publikums tillit til høyesteretts avgjørelser, inkludert det som betydning for den personlige friheten. Vi står nå ved et veiskille, skriver presidenten.

Vil ha maks 18 år

Ifølge de første nyhetsmeldingene ønsker Biden begrensinger på hvor lenge en dommer i den øverste domstolen kan sitte. En tjenesteperiode på 18 år er forslaget, med en ny dommer utnevnt annen hvert år, skriver nyhetsbyrået AFP.

Slik høyesterett fungerer i dag blir dommerne utpekt av presidenten og godkjent av Senatet, etter en høring. Dommerne sitter på livstid eller til de velger å gå av selv.

Høyesterett består av ni dommere. Fem av dem er utpekt av republikanske presidenter, hvorav tre av Donald Trump.

– Dette vil redusere muligheten for at en enkelt president urettmessig vil kunne påvirke generasjoner fremover, skriver den nåværende presidenten.

Det er også behov for et bindene etisk regelverk, ifølge Det hvite hus. Dette kommer etter flere skandaler knyttet til enkelte av dommerne.

Biden-administrasjonen ser også på en grunnlovsendring for å reversere høyesteretts nylige kjennelse rundt presidentimmunitet.

Publisert 29.07.2024, kl. 11.50 Oppdatert 29.07.2024, kl. 12.27

Read Entire Article