Biden tar en Trump: Kan stenge Mexico-grensen

3 weeks ago 20



LEKKER SOM EN SIL: Mellom 4000 og 5000 mennesker tar seg ulovlig over grensen mellom USA og Mexico. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB

Ulovlige immigranter strømmer inn i USA fra Mexico. Nå tar president Biden grense-grep, men spørsmålet er om det er litt for sent – i valgkampen?

  • Bilde av Jørn E. Kaalstad
tirsdag 4. juni kl. 02:21

President Joe Biden forventes å kunngjøre en presidentordre tirsdag, som effektivt vil stenge grensen mellom USA og Mexico for asylsøkere som krysser ulovlig, når en daglig terskel for illegale overganger overskrides, ifølge flere amerikanske medier som New York Times og CNN.

Dette er et omfattende og kontroversielt forslag som sannsynligvis vil blitt mottatt med voldsomme protester fra den amerikanske venstresiden og immigrasjonsforkjempere.

Spørsmålet er om denne ordren er et forsøk fra Biden og hans valgkampanje på å imøtegå motkandidat Donald Trump, som har gjort en beinhard innvandringspolitikk til hjørnestein i sin kampanje.

– Dette er et åpenbart valgkamputspill fra Biden. Det hadde neppe skjedd hvis det ikke hadde vært valg i år, sier Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita og USA-ekspert til VG.

– Ulovlig innvandring er ekstremt viktig for svært mange amerikanske velgere – også de demokratiske, sier han.

TATT I USA: Ulovlige innvandrere fra Jordan, Kina, Egypt og Colombia overgir seg til grensepolitiet etter å ha krysset grensen over til Jacumba Hot Springs, California 15. mai i år. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB

Premisset forpresidentordren er at dersom antallet ulovlige immigranter fra Mexico overskrider 2500 mennesker daglig, så kan Biden gi ordre om å stenge grensen helt.

Grensen vil så gjenåpnes når daglige ulovlige kryssinger faller tilbake til 2500.

Unntaket skal være mindreårige asylsøkere, ifølge CNN. Det bekymrer innvandringsforkjempere, som advarer om at et slikt unntak vil oppmuntre familier til å sende barn til grensen på egen hånd.

Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB

– Valgkamputspill

– Dette virker litt tilfeldig. Hvorfor akkurat 2500 personer og ikke, for eksempel, 500?, sier Løkke.

Det antas at rundt 4000–5000 personer i dag tar seg ulovlig over den meksikanske grensen.

Han er usikker på om det vil gi Biden en politisk uttelling eller bli en gamechanger i valget.

– Det vil neppe skade ham, men hvor mange stemmer han vil hente fra Trump er svært uvisst.

TAR GREP: President Joe Biden prøver å gjøre noe med den illegale innvandringen fra Mexico. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Kommer dette grepet i seneste laget?

– Ja, definitivt. Biden burde ha adressert denne problematikken fra første dag han overtok presidentskapet i 2021. Han burde ikke ha reversert Trumps politikk på dette området, rett og slett fordi ulovlig innvandring til USA er et stort problem, sier Løkke.

Reverseringen gjaldt spesielt Title 42 som var en eksekutivordre som Donald Trump innførte i mars 2020 som ga grensepolitiet myndighet til å avvise migranter på USA-Mexico-grensen – spesifikt for å spredning av COVID-19.

Read Entire Article