Bergen bør sende takkekort til Trondheim

2 hours ago 4



Storbyene nærmer seg lokomotivene i norsk fotball. Nå bør Bergen sende takkekort til Trondheim.

Det var jubelscener i Rosenborg-leiren etter overtidsseieren mot Bodø/Glimt. Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Erlend Nesje

Publisert: 28.10.2024 21:53

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

Bodø/Glimt-Rosenborg 2–3

Først sendte Noah Sahsah Rosenborg i 3–2-ledelse to minutter på overtid. Så vartet keeper Sander Tangvik opp med en av årets beste redninger i norsk eliteserie.

Noen få overtidsminutter i vindkastene på Aspmyra gjør at det dirrer i gullkampen.

To poeng skiller serieleder Bodø/Glimt og tabelltoer Brann bare fire serierunder før slutt.

En gave til alle dem som er glade i spenning i norsk fotball. Og en fin anledning for Bergen til å takke Trondheim.

En seier for troen

Rosenborg var naturlig nok mest opptatt av å hjelpe seg selv, og en seier borte mot Norges beste fotballag de siste årene lar seg høre på absolutt alle måter. Én ting er at trønderne nå har muligheten til topp-4-plassering og lukrativ Europa-deltagelse neste sommer. Like viktig er utviklingen de har hatt under sin unge svenske trener Alfred Johansson.

Adrian Pereira utlignet til 2–2 etter en praktfull avslutning etter 56 minutter. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Skalpen i Bodø var en bekreftelse på at Rosenborg har noe på gang, og at det er all grunn til å ta dem på alvor igjen. Jubelscenene i uværet på Aspmyra var et bilde på en gjeng proppfulle av selvtillit og stor tro på fremtiden.

De hadde marginene på sin side, men seier er seier, og i historiebøkene blir ikke Bodø/Glimts misbrukte sjanser nevnt.

Men den siste mandagen i oktober var like viktig for Brann. For dem var overtidsmålet ekstremt viktig fordi Glimt har så mye bedre målforskjell enn dem. Glimts tapte poeng på overtid gjør at Brann kan ta over serieledelsen allerede søndag kveld.

Da må de slå Odd borte, samtidig som Molde vinner hjemme mot Bodø/Glimt. Det har skjedd større mirakler i fotballhistorien enn det.

Europa-pengene

Etter hjelpen fra Rosenborg er Brann i posisjon til å vinne klubbens første seriegull siden 2008.

Det er naturlig nok viktig, og en kan bare forestille seg hvordan en kvart million bergensere kommer til å ha det de neste fire ukene.

Men nå er også Brann i posisjon til å sikre seg et økonomisk godt fundament. Det er i Europa pengene tjenes, og denne høsten er den mest lukrative i den norske toppdivisjonen noensinne.

Fordi serievinneren skal rett inn i playoff til Champions League, der deltagelse gir rundt 250.000 kroner i overføringer fra Det europeiske fotballforbundet. Med tap der er det rett inn i Europa League og 100 millioner kroner i inntekter. Ikke verst, det heller.

Nytt av året er også at de norske tabelltoeren får sjansen i Champions League-kvalik. Norge har fra sommeren 2025 en kvote på fem lag i de europeiske turneringene, og det er takket være innsatsen til lokomotivene Bodø/Glimt og Molde i Europa de siste fem sesongene.

De har tjent hundrevis av millioner selv og samtidig gitt norsk klubbfotball bedre ranking. Til inspirasjon for noen, ergrelse for andre, for de to lagene har hatt monopol på Europa-inntektene.

Philip Zinckernagel sendte Bodø/Glimt i 2–1-ledelse, men Rosenborg slo tilbake. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Har vært savnet

Men nå begynner storbyene å nærme seg, og den konkurransen i toppen er sunn for alle parter.

All ære til både Glimt og Molde, men lagene fra de mest folkerike og ressurssterke stedene har vært savnet i toppen.

Nå er Brann der. Rosenborg har svært spennende ting på gang. Viking har alle muligheter til å sikre seg Europa-plass. Og fra neste sesong er hovedstadslaget Vålerenga tilbake på øverste nivå.

Tøffere kamp i toppen. Flere lag som slår fra seg i Europa. Enda bedre ranking. Og fryktelig mye penger tilbake til norsk fotball.

Det er de alle tjent med. I hvert fall hvis en legger klubbtilhørighet og rivalisering til side.

Read Entire Article