Kortversjonen
- En undercover-agent bodde i Aslaks hus i åtte måneder.
- Advokat Elden krever full renvaskelse for 79-åringen «mens han ennå er i live».
- Elden sammenligner saken med saken mot Tom Hagen og mener begge bør frifinnes på samme måte.
- Politiet skal evaluere sin egen etterforskning etter dårlig dokumentasjon.
VG har tidligere fortalt historien om hvordan en undercover-agent fra politiet flyttet inn i Aslaks (79) hus for å etterforske ham for det såkalte Ørje-drapet .
Operasjonen varte i åtte måneder og endte med å svekke mistanken mot Aslak. Heller ikke politiets øvrige etterforskning ga beviser som tydet på at Aslak sto bak.
Først da VG avslørte den topphemmelige politiaksjonen, ble saken mot Aslak henlagt. Da hadde han gått med drapsmistanken hengende over seg i ni år.
Sammenligner med Tom Hagen
– Aslak har vært siktet vesentlig lengre enn Tom Hagen
for et like alvorlig forhold. Sånn skal ikke skje, har Aslaks advokat, John Christian Elden, tidligere uttalt til VG.Nå har advokaten klaget på statsadvokatens henleggelseskode i saken fordi han mener den ikke er frifinnende nok.
Elden viser til saken mot forretningsmannen Tom Hagen, som ble henlagt i oktober i år.
I denne saken la Riksadvokaten vekt på at etterforskningen mot Hagen var svært omfattende og langvarig, uten at det førte til konkrete holdepunkter for at forretningsmannen var skyldig.
Riksadvokaten mente at dette med særlig styrke taler mot at Hagen står bak. Saken ble derfor henlagt med koden «intet straffbart forhold anses bevist».
Når en sak henlegges fordi påtalemyndigheten mener «intet straffbart forhold anses bevist», er dette å regne som en kvalifisert frifinnelse. Elden mener at Aslaks sak bør henlegges med samme kode.
Elden: Aslak må renvaskes
Det var statsadvokaten som henla saken til Aslak.
– Etter en grundig vurdering av bevisene, så mener jeg at en henleggelse på bevisets stilling er i tråd med kravene fra Riksadvokaten, sa statsadvokat Johan Strand Moldestad til VG i september.
– Hva er grunnen til at saken ikke blir henlagt som intet straffbart forhold?
– Det ville vært et alternativ, men gitt en samlet vurdering, så når ikke saken helt opp der, men dette kan påklages til Riksadvokaten, svarte Moldestad da.
I sin klage viser Elden til at også Aslak, i likhet med Hagen, ble utsatt for svært omfattende etterforskning:
«Det er grunnlag for samme henleggelse overfor Aslak slik at han også kan bli betraktet som endelig renvasket mens han ennå er i live etter så lang etterforskning».
VG har tidligere omtalt at det var uenighet om hvilken kode saken mot Hagen skulle henlegges på. Politiet ville opprinnelig henlegge saken på «bevisets stilling», men både Riksadvokaten og Oslo statsadvokatembete vurderte saken annerledes, ifølge VGs opplysninger.
Flere har tilstått drapet
Øst politidistrikt, som har ansvaret for etterforskningen, har tidligere opplyst at det var tre hovedgrunner til at Aslak ble mistenkt i saken:
- Han var i Ørje-området da drapet skjedde
- Han bruker samme skostørrelse som det ble funnet avtrykk av på åstedet.
- Han skal ha snakket om drapet på en måte som gjorde at politiet trodde han hadde kjennskap til saken.
Elden mener at det var spekulasjoner og rykter som førte til at politiet fattet interesse for Aslak tilbake i 2015.
Advokaten viser blant annet til at flere personer har tilstått drapet opp gjennom og at Aslak ikke er blant disse.
VG har etter flere klager fått innsyn i deler av etterforskningen mot ham.
Dokumentene viser at det første avhøret av Aslak ble gjort tre år etter at drapet fant sted. I dette fortalte han selv at han hadde kjørt i nærheten av åstedet på drapskvelden, og at han hadde blitt fortalt dette av en kamerat.
Aslak endret senere sin forklaring og sa han kunne ha husket feil.
Aslaks DNA er heller ikke funnet på åstedet, ifølge politietterforskningen.
Skrev rapport etter sletting
Sommeren 2015, mens undercover-agenten bodde i huset, ble Aslak også telefonavlyttet i fire uker.
Rapporten fra avlyttingen ble skrevet i 2018, altå tre år senere - og etter at opptakene var slettet, ifølge et dokument.
Også dette reagerer Elden på, som i klagen skriver at rapporten dermed «ikke kan brukes som et positivt bevis for uskyld» fordi den er skrevet uten å ha de faktiske opptakene.
Elden mener politiet ikke har funnet noe som tyder på at han står bak drapet.
«Av statsadvokatens bevisoppsummering i henleggelsesvedtaket, fremgår at det ikke er
noe objektivt som kan knyttes til Aslak opp mot å være gjerningsperson (....) Det må legges til grunn at det er gjort så grundige undersøkelser som overhodet har vært mulig (...)» skriver advokaten i klagen.
Han skal nå søke om erstatning på vegne av Aslak, for urettmessig straffeforfølging.
Politiet evaluerer seg selv
VG har tidligere avslørt at rapporten fra undercover-aksjonen først ble skrevet etter at VG kontaktet politiet om saken, ni år etter at operasjonen var avsluttet. I tillegg har politiet innrømmet at de ikke har tatt vare på viktige bevis i saken.
Tidligere i høst gikk politiet ut og beklaget dårlig notoritet
og sa at de skulle granske og evaluere sin egen etteforskning av Aslak.– Det er utrolig at en så alvorlig pågående straffesak har så lite dokumentasjon tilgjengelig i 2024, der det i praksis er umulig å ettergå om politiet har fulgt loven. Her virker de å ha trådt svært langt inn i en privatpersons liv uten at det var grunnlag for dette, med de skadevirkninger det har hatt på Aslak å være siktet i så lang tid. Hans menneskerettigheter synes å være brutt, mener Elden.