– Når dette fungerer så forferdelig dårlig som det gjør nå, så må klima – og miljøministeren ta ansvar, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).
Han er en av flere politikere som har reagert kraftig på at bilopphuggeriene melder om altfor store kostnader med å håndtere elbilbatterier.
Norske Bilressurser har hittil kartlagt at minst 2000 elbilbatterier lagres rundt i Norge. Flere av disse batteriene burde ha blitt gjenvunnet og utgjør en stor miljørisiko, mener fagforeningen.
Haltbrekken stiller seg bak, og ber om at regjeringen komme på banen.
– Ministeren må innkalle bilforhandlerne, bilopphuggerne og de som resirkulerer batterier til et møte umiddelbart for å få på plass en løsning, sier Haltbakken.
Opp mot 1800 brannfarlige elbilbatterier er lagret uten sikring i Spydeberg i Indre Østfold. Politiet har sperret av området og driver med døgnovervåking.
Christian Nygaard-Monsen/NRKI Spydeberg står det for øyeblikket 1800 brannfarlige elbilbatterier utendørs, uten sikring.
MDG: – En syretest
Ifølge Autoretur ble 3872 ødelagte eller utbrukte elektriske biler vraket hos bilopphuggerier i 2024. Innen 2035 vil tallet være over 100.000.
Ifølge miljødirektoratet trer en ny batteriforskrift fra EU i kraft innen september 2025. EU jobber også med nye regler for ombruk, resirkulering og gjenvinning av kasserte kjøretøy. Det er ukjent når disse kommer.
Arild Hermstad, partileder for Miljøpartiet De Grønne.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRKMDG-leder Arild Hermstad mener derimot at regjeringen må slutte å tvinne tommeltotter og vente på EU.
– I dag er det for utydelig hvem som har ansvaret. Alle prøver å slippe unna regningen.
Han mener dette er en syretest for den grønne omstillingen.
– Dette viser om vi faktisk klarer å være i forkant, eller om vi fortsetter med det samme utdaterte tankegodset hvor det oppstår avfallsproblemer i enden, sier Hermstad.
Frp: – Direkte uansvarlig
Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mener Norge ikke har vært forberedt på konsekvensene av den eksplosive økningen av elbiler på norske veier.
– Mye av lovverket vi har i dag ble laget da vi hadde langt færre elbilbatterier, sier Wiborg.
– Dette må kontrolleres skikkelig, slik at vi ikke får noen ulykker, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg.
Foto: Kristoffer Steffensen Lenes / NRKWiborg har vært i kontakt med flere næringsdrivende som er bekymret.
– Deler av elektrifiseringspolitikken Norge har ført har vært direkte uansvarlig. Dette er et varsko som har kommet fra flere. Det er viktig at det blir tatt på alvor.
Statssekretær: – Bilbransjen har ansvar
NRK har konfrontert Klima- og miljødepartementet med Lars Haltbrekkens krav til ministeren. Statssekretær Astrid Hoem i Klima- og miljødepartementet har svart i hans sted.
– Det er bilbransjen som har ansvar for å håndtere avfallet sitt. Vi har hatt dialog med bransjen om dette i mange år, og vi forventer at de følger opp.
Statssekretær Astrid Hoem (Ap) i Klima- og miljødepartementet.
Foto: Milana Knezevic / NRKHun avviser at regjeringen sitter og venter på EU.
– Vi har tydelige krav om at det er forurenser som skal betale, men vi jobber også for å få på plass nye regler sammen med EU som skal sikre mer bærekraftig bruk av batterier.
Autoretur: – Dette er et komplisert problem
Daglig leder for produsentansvarsselskapet Autoretur, Erik Andresen, forteller at norske Batteriretur AS henter uskadde batterier gratis for bilopphuggerne.
– Så vi har overhodet ikke et avfallsproblem. Lagrene til bildemontererne kan hope seg opp når de prøver å få solgt batteriene og det er mangel på kunder.
– Men dette er et komplisert, sammensatt problem, sier Andresen.
Daglig leder i Autoretur, Erik Andresen.
Foto: Autoretur– En midlertidig løsning er også en løsning, sier Styreleder i Norske Bilressurser, Belinda Skibnes Ramberg.
Foto: PrivatBelinda Skibnes Ramberg, styreleder i Norske Bilressurser, (NBR), mener derimot at Autoretur ikke forstår hvor kritisk situasjonen er.
– Om vi venter 6 til 12 måneder, blir dette et veldig stort problem. Det haster mer enn Autoretur tror, sier Ramberg.
Autoretur opplyser til NRK at de er i gang med en prosess for å se på totale kostnader og inntekter for elbiler. Autoretur mener påstanden om at de er trege, er urimelig.
En fallitterklæring
Karl Morten Dalen, daglig leder i Grønvolds Bil-Demontering, bekrefter at de har flere elbilbatterier på lager som de prøver å få solgt.
– Så lenge de er en så stor kostnad for oss, er vi nødt til å prøve og tjene pengene igjen på disse batteriene, sier daglig leder i Bil-Demontering AS, Karl Morten Dalen.
Foto: PrivatHan sier det derimot kan ta flere år å få solgt ett enkelt batteri.
– Men vi ser også at det blir svært mange hyllevarmere som burde gå til gjenvinning, med både skadde og uskadde batterier.
MDG-leder Arild Hermstad, stortingsrepresentantene Erlend Wiborg (Frp) og Lars Haltbrekken (SV) mener noen må ta tak før det er for sent.
– Det vil være en fallitterklæring hvis batteriene havner utelukkende som et søppelproblem, istedenfor som en fantastisk ressurs, sier Hermstad.
Batterilageret til Karl Morten Dalen inneholder over 300 batterier.
Foto: PrivatHer oppbevarer han batterier av ulik tilstand. Får han solgt batteriet, går han i pluss.
Foto: PrivatDe som er brannfarlige, plasseres i en egen container: – Her blir de lagret til noen tar ansvar, sier Dalen.
Foto: Privat
Publisert 25.04.2025, kl. 16.59 Oppdatert 25.04.2025, kl. 21.59