Ber eigne følgere om å skamme seg – hylles av norsk sjakkstreamer

1 month ago 30



– Før jeg snakker om partiet, vil jeg bruke et par minutter på å si noe om noe jeg er utrolig skuffa over, innleder Levy Rozman i en av sine siste YouTube-videoer.

Rozman, bedre kjent som GothamChess på diverse streaming-plattformer, lever av å spille og streame ulikt sjakkinnhold. Han har over 5 millioner følgere på YouTube.

For tiden deltar han i Spilimbergo Open i Italia. Som vanlig streamer han partiene sine. Men det var følgernes kommentarer underveis i hans andre og fjerde parti som fikk Rozman til å rase mot egne følgere.

– Kommentarene i direktesendingen i dag, på samme måte som kommentarene i mitt andre parti, som også var en kvinne, de var avskyelige, sier Rozman.

– Du er en drittsekk

Rozman sier ikke konkret hva som er skrevet i kommentarfeltene, men i en flere minutter lang tirade går han til angrep på de kjipe, trollete og forferdelige kommentarene mot sine kvinnelige motspillere.

I videoen går han også til angrep på de som mener han selv har skapt et giftig fellesskap med sine syrlige og sarkastiske videoer.

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg er åpen og ærlig om hva jeg tenker om slik oppførsel. Du er en drittsekk hvis du oppfører deg sånn.

NRK har tidligere skrevet flere artikler om kvinner som utsettes for upassende oppførsel i sjakken. Blant annet Anna Cramling, som følte seg annerledes da dommeren ba henne om å skifte klær:

– Skam deg

Den norske sjakk-streameren Solveig Friberg mener det er utrolig viktig at en person som Rozman, med sine 5 millioner følgere på YouTube, tar et så kraftig oppgjør med hetsing av kvinner.

Det oppleves veldig positivt for kvinner når menn snakker om disse tingene uoppfordret. Det blir ofte sånn at den debatten kommer opp når damer tar det opp selv. I hvert fall når man har en sånn posisjon som han har, det er en person mange ser på og ser opp til, så det er en positiv påvirkningskraft, mener Friberg.

Solveig Friberg

STREAMER: Solveig Friberg begynte å spille sjakk for noen år siden og er nå en av de norske sjakk-streamerne.

Hun sier hun stort sett får positive tilbakemeldinger, men ikke alltid.

Man kan jo få med seg noen kommentarer som sier at det er færre kvinner enn menn i sjakken fordi de har lavere IQ eller har problemer med hjernen, sukker Friberg.

Hun intervjuet selv verdenstoeren i sjakk, Hikaru Nakamura, om dette under turneringen Norway Chess.

Han sa at det kan være veldig ensomt å være kvinnelig sjakkspiller på grunn av sånne kommentarer. Jeg har jo ikke vokst opp i sjakken selv, men man hører jo historier, sier Friberg.

Rozman kommer i sin video med en klar oppfordring og knallhard kritikk til de som slenger kommentarer:

– Du er ikke smart nok til å sette deg inn i en kvinnes situasjon, men det du kanskje er kapabel til er å tenke hva om noen behandlet søsteren, moren eller datteren din på denne måten. Tenk at noen skrev de samme kommentarene om dem. Skam deg om du oppfører deg på den måten, sier Rozman.

Publisert 14.08.2024, kl. 09.40

Read Entire Article