Hørselen blir dårligere med alderen. Men nå har forskere funnet noe de mener er vel så viktig.
– Vi ble overrasket over å oppdage at kvinner hadde to desibel bedre hørsel i alle befolkningsgruppene vi målte, og dette utgjorde mesteparten av variasjonen mellom enkeltpersoner, sier Turi King, professor ved universitet i Bath.
Én desibel er en hørbar forskjell på lydnivået.
Forskerne målte hørselen til tretten forskjellige befolkningsgrupper fra Asia, Europa, Amerika og Afrika. I alle gruppene hørte kvinner i snitt best.
Født sånn
– I tillegg til å ha høyere følsomhet for lyder, presterer kvinner også bedre i andre hørselstester og taleforståelse. Det tyder på at hjernen deres også er flinkere til å behandle informasjonen, sier King.
Turi Emma King er leder for Milner senter for evolusjon ved Universitetet i Bath, England.
Foto: Carl VivianOgså i tidligere forskning er det funnet kjønnsforskjeller. At nyfødte gutter hører dårligere enn nyfødte jenter, peker på en evolusjonsforklaring.
– Fra et evolusjonært perspektiv er det spekulert i at kvinner kan ha utviklet en mer sensitiv hørsel for bedre å kunne oppfatte subtile lyder, noe som kan ha vært fordelaktig for kommunikasjon og omsorg for avkom, sier Bo Engdahl ved Folkehelseinstituttet.
- Da Arne (26) var liten, mente sykehuset at han var tilbakestående:
Engdahl har forsket på hørsel. Også hans studie på folk i Nord-Trøndelag fant at kvinner hørte litt bedre enn menn. Han mener at forskjell mellom kjønnene kan skyldes medfødte forskjeller, men også miljø.
Kjønnshormon beskytter?
– Kjønnsforskjeller i hørsel kan ha praktiske implikasjoner, spesielt med tanke på aldring og eksponering for støy, da forskjellen blant annet er minimale blant yngre, men blir mer uttalte med alderen, sier Engdahl, sier Engdahl.
Bo Lars Engdahl fant selv små kjønnsforskjeller.
Foto: FHIDet kvinnelige kjønnshormonet østrogen ser ut til å være bra for hørselen. Det kan forklare hvorfor det er flere menn enn kvinner som får dårlig hørsel med årene.
Opplever du at kvinner hører bedre enn menn?
Noe forsking tyder på at kvinner hører de fleste lyder like bra fram til de er 40 år, mens menn blir mindre sensitiv for lyd hele livet.
– Hørselstap har konsekvenser for mental helse, inkludert økt risiko for depresjon og muligvis kognitiv svekkelse. Derfor er det viktig med forebyggende tiltak, som bruk av hørselsvern i støyende miljø, sier Engedahl.
- Forskning viser at tiltak mot støy funker:
Publisert 15.04.2025, kl. 20.14