«Beklager, men det er fullt på Sundsodden»

5 hours ago 6



Sveinung W. Jensen presenterer planer om ny badstue men nevner ikke at det er krav om 4 meter til nabogrensen og at byggeforskriftenes brannkrav er 8 meter mellom bygninger. At Farsunds kulturminneplan regner båthusene og Badehuset på Sundsodden som viktige kulturminner nevnes heller ikke.

Planlegger finsk sauna på Badehuset

Historisk miljø

De første båthusrekkene ble bygget her i 1931 og er landets eldste i sitt slag. Med liten forskjell på flo og fjære er denne byggemåten spesiell for landsdelen og både lokalt og nasjonalt er båthusene unike bygninger som må vernes om.

Da nærmeste båthusrekke brant ned i 1971 var det trebåter som gikk med i brannen. Med mange plastbåter er det risiko for eksplosiv brann med stor spredningsfare og betydelige giftutslipp til luft og sjø, og fare for tap av kulturminner som eldre båter og bygninger.

Vi eier to av de nærmeste båthusene, men bare en av oss har fått et formelt nabovarsel. Hvis vi sier ja kan det få store konsekvenser for alle som eier båthus her, og vi mener at alle båthuseiere derfor må kontaktes. Vår oppfordring om å sende nabovarsel til foreningene på Sundsodden, deriblant Båthuslaget som kan svare på medlemmenes vegne, har blitt avvist som unødvendig.

Kulturminneplanen har under avsnittet om Farsund by ført opp båthusene og Badehuset som spesielt viktige anlegg. Dette forplikter oss alle til å vise respekt for stedet og den særegne historien her.

Kritisk til gjennomføring av saunaplaner

I dag ligger badstuen mellom stupetårnet og båthusene Med 4 meter avstand til båthusene framstår begge bygg som selvstendige enheter som utfyller hverandre på en god måte.

Et over 20 meter langt bygg sørover på odden vil skjule store deler av den historiske båthusrekken så den ikke lenger blir synlig som historisk landemerke sett fra sjøen. Når avstanden samtidig reduseres fra 4 til 2,38 meter, mister man av syne båthusenes særpreg og arkitektur og står igjen med et langt, smalt smau som stenger båthusrekken inne på utilbørlig vis. Alle planer om fyring med åpen ild her må tas alvorlig og Farsund kommune bør avslå en dispensasjonssøknad slik at kulturminneplanen ikke blir tomme ord, men handling.

– Gir gult kort til en fotballspiller før taklingen er utført

«Dedikert fyringsteam»

Jensen sier at Badehusets venner vil ha et «dedikert fyringsteam» som skal stå for vedfyring i helgene. Resten av uka skal det kun være elektrisk oppvarming. Hvis det ikke er behov for finsk (ildfyrt) badstue i fem av ukens sju dager, må det spørres om det i det hele tatt er behov for nytt bygg.

 «Dedikerte fyringsteam» høres unektelig ut som dugnadsarbeid for medlemmene i Badehusets venner. Er styret klar over hvor mange frivillige de trenger for å få til en ordning med vaktlag skal gå vakt fra morgen til kveld, helg etter helg, i år etter år? Det vil bli et stort ekstraarbeid også for styret som skal organisere dette. Eller dreier det seg kanskje heller om et dårlig skjult forsøk på å roe ned bekymrede båthuseiere, slik at når badstuen står ferdig så er det opp til tilfeldige leietakere å fyre med ved slik de lyster?

Hvis planen om å unngå vedfyring på ukedagene skyldes avstanden til båthusene så anbefaler vi å finne et sted der vedfyring ikke må begrenses og med bedre parkeringsforhold enn på Sundsodden.

Myke trafikanter

Da Badehuset og båthusene ble bygget spaserte man fra byen til Sundsodden. I dag er mange avhengig av bil for å komme dit. Jensen erkjenner at det er for få bilplasser men skyver fra seg ansvaret og ber kommunen ordne opp.

Badstuen hadde ca 500 besøkende julen 2024. En dobling av badstuekapasiteten betyr også dobling av trafikk. Julen er ikke den vanskeligste tiden her, men hele året ser vi at mange av brukerne kommer i egne biler for å være sammen i badstuen, og om sommeren bruker bobilturister badstuen og blir gjerne stående natten over.

Om sommeren er det også svært mange myke trafikanter som må krysse en uoversiktlig plass med feilparkerte biler. Fotgjengere og syklister mangler fortau og deler plass med bilene på vei inn og ut av området. Økt trafikk bør frarådes på det sterkeste i et allerede overbelastet område.

Til Sveinung W. Jensen og styret for Badehusets Venner: Beklager, men det er fullt på Sundsodden. Ikke press inn flere bygg, men se dere om etter andre steder. Farsund har andre sjønære områder som er godt egnet, med bedre adkomst og større avstand til nabobygg. Om neste badstue kommer et annet sted enn Sundsodden vil det bare gjøre tilbudet tilgjengelig for enda flere.

Vennlig hilsen

Asle Tveit og Henriette Marie Skjæveland.

Read Entire Article