Barth Eide om fangeutvekslingen: – Var nok viktig for Russland

1 month ago 24



Torsdag bekrefter flere vestlige myndigheter en historisk fangeutveksling. Norge bidrar med å utveksle den spionsiktede Mikhail Mikusjin.

torsdag 1. august kl. 18:56

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan fortalte torsdag at det skulle være snakk om 16 fanger i Russland, som skal byttes mot åtte russere fengslet i vestlige land.

Det bekrefter utenriksminister Espen Barth Eide i en pressekonferanse torsdag.

Barth Eide forteller at utvekslingen kommer av et tett internasjonalt samarbeid.

– Uten det samarbeidet hadde ikke dette vært mulig. Arbeidet har pågått over en del tid, og vært viktig at det har blitt holdt hemmelig. Jeg er glad for at vi kunne holde dette fortrolig inntil veldig nylig.

Eide forteller at russiske myndigheter for kort tid siden aksepterte å få tilbake spionsiktede Mikhail Mikusjin.

– Og det er i praksis det nærmeste vi kommer en bekreftelse på at han er en russisk etterretningsoffiser, og ikke en brasiliansk forsker som han selv har påstått.

Utenriksministeren forteller til VG at Norges bidrag omhandlet Mikusjin.

– Dette er en kabal, og ikke bare spørsmål om antall mennesker, men også om deres verdi. Mikusjin var nok viktig for Russland å få tilbake.

Dette er Mikusjin

  • Russiske Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (45) ble pågrepet under en aksjon i Tromsø 24. oktober 2022.
  • Han jobbet da som gjesteforsker ved Universitet i Tromsø under dekke av å hete José Assis Giamarria og være fra Brasil. Han forsket han blant annet på nordområdene og hybride trusler.
  • Mikusjin knyttes til den russiske etterretningstjenesten GRU.
  • Han er siktet for grov etterretningsvirksomhet og PST mener han representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser.
  • Rettssaken mot ham er forhåndsberammet til 17. september i Oslo tingrett.

Mikhail Mikusjin satt varetektsfengslet på avdeling for utenlandske innsatte i Kongsvinger fengsel, siktet av norsk sikkerhetspoliti for grov etterretningsvirksomhet.

Etter planen skulle rettssaken mot ham starte i Oslo tingrett 17. september.

De fire fangene president Biden bekrefter at blir utvekslet til vesten. Evan Gershkovich, Paul Whelan, Alsu Kurmasheva og Vladimir Kara-Murza. Foto: [NATALIA KOLESNIKOVA, KIRILL KUDRYAVTSEV, ALEXANDER NEMENOV] / AFP

Før pressetreffet til Barth Eide skrev president Joe Biden på X at Evan Gershkovich, Paul Whelan, Alsu Kurmasheva og Vladimir Kara-Murza er blant de løslatte i fangeutvekslingen.

– Alt i alt har vi forhandlet frem løslatelsen av 16 personer fra Russland – noen av dem har vært urettmessig holdt i årevis. Alle har gjennomgått ufattelige lidelser, skrev presidenten.

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich og den amerikanske soldaten Paul Whelan er Begge er dømt for spionasje mot Russland.

Gershkovich ble nylig dømt til 16 års fengsel for å ha innhentet hemmeligstemplet informasjon om den russiske stridsvognfabrikken Uralvagonzavod, Han har avvist alle anklager.

Read Entire Article