Barn måtte vente 18 måneder på spesialundervisning

3 weeks ago 20



NY SKOLE: Bjørlien skole i Vestby kommune i Akershus er en barneskole (1.-7. klasse) med 420 elever fordelt på 20 klasser og 54 ansatte. Skolen ble tatt i bruk høsten 2019.

Ikke gjort i en håndvending å finne ut om et barn trenger spesialundervisning. I Vestby tok det 546 dager.

  • Bilde av Frank Ertesvåg
onsdag 22. mai kl. 11:21

Det tilsvarer 18 måneder, eller halvannet år - og er ett av to eksempler på spesielt lang vurderings-tid fra Bjørlien og Grevlingen skoler i Vestby kommune.

Men tilsynsorganet Statsforvalteren reagerer på en generelt lang tidsbruk, viser en ny tilsynsrapport:

  • Våre observasjoner viser at den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden fra tilmelding til et enkeltvedtak om spesialundervisning ble fattet, utgjør 8,43 måneder.
  • Dette er 5,43 måneder mer enn hva Utdanningsdirektoratet angir at den bør være, og saksbehandlingstiden strekker seg alt fra 58 til 547 dager.
  • Kun en av de 26 sakene, som inngår i vårt vurderingsgrunnlag, tilfredsstiller anbefalt saksbehandlingstid til Udir.

Går ut over barna

Statsforvalteren i Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold minner om at den langdryge saksbehandlingen går ut over elever som virkelig trenger spesiell oppfølging.

– Hensynet til barnets rett til utdanning og barnets beste, tilsier at kommunen må strekke seg
langt for å sikre sårbare elever som ikke får tilfredsstillende utbytte av opplæringen et godt
opplæringstilbud.

STATSFORVALTER: Tidligere KrF-leder, barne- og familieminister mm. Valgerd Svarstad Haugland er statsforvalter i Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold. Foto: Terje Bringedal / VG

– At vedtak treffes for sent kan øke risikoen for at flere sårbare barn ikke får opplæringen de har krav på, skriver Statsforvalteren ved saksbehandlerne Ingrid Damlien Haraldsen, Sunniva E. Holberg og Trude-Silje Soltvedt.

De fastslår at Vestby kommune som skoleeier bryter loven på to punkter:

1. Kommunen har ikke utarbeidet sakkyndig vurdering så snart som mulig etter at tilmeldingen er mottatt.
2. Kommunen har ikke fattet vedtak om spesialundervisning uten ugrunnet opphold etter at det er utarbeidet sakkyndig vurdering.

GREVLINGEN SKOLE: Et stort sjakkbrett er en del av utetilbudet i skolegården på Grevlingen skole og kultursenter i Vestby (7.–10. skole) Tolærerordningen har redusert behovet for spesialundervisning, skriver skolen på sine hjemmesider. Foto: Vestby kommune

Dette må rettes opp innen skolestart til høsten, nærmere bestemt innen 21. august 2024.

«Uten ugrunnet opphold»

Tilsynet omhandlet prosessen fra en tilmelding til PPT (pedagogisk-psykologisk-tjeneste) blir signert til enkeltvedtak om spesialundervisning er fattet.

Saksbehandlingstiden begynner fra da skolen finner ut at en elev ikke får tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet.

Etter tilmelding fra skolen, skal PPT starte sitt arbeid med å utarbeide sakkyndig vurdering. Til slutt skal skolen fatte enkeltvedtak i saksbehandlingstiden. Denne prosessen skal skje i løpet av rimelig tid og uten ugrunnet opphold.

Hva tenker du?Hva er ditt inntrykk av hvordan barns spesialundervisning prioriteres?aDen nedprioriteres av både skoler, kommuner og statlige myndigheter.bSkoler unngår å vurdere barna til spesialundervisning - fordi det krever fagfolk som skolene ofte ikke har. Eller de mener tilpasset opplæring er god nok.cSpesialundervisning prioriteres høyt, noe som kommer spesielt sårbare elever og gutte-elever til gode.dSpesialundervisning prioriteres verken høyere eller lavere enn vanlig undervisning.

Les også: Ofre for corona-skolen: 14.026 elever mistet undervisning de har krav på

Til Vestby kommunes forsvar anmerker Statsforvalteren at den har sett eksempler på godt arbeid, blant annet i noen saker om elevers overgang fra barneskole til ungdomsskole.

Der har barneskolen tilmeldt elever til PPT på et tidlig nok tidspunkt til at det har vært mulig å gjennomføre samarbeidsmøter frem mot sommeren, og dermed kunne det fattes enkeltvedtak for elevene på ny skole ved skolestart.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article