Bård (44) drept i Nord-Odal: «Hva faen gjør du her?»

3 hours ago 6



Kortversjonen

  • Bård André Spildrejordet (44) skutt og drept i Nord-Odal i mars 2024.
  • To menn siktet for drap eller medvirkning til drap, men begge nekter straffskyld.
  • Politiet etterforsker mulig sammenheng mellom slåsskamp og drap.
  • Obduksjon viser ti skuddskader påført på forskjellige avstander.

VG kan nå avsløre hittil ukjente detaljer i drapssaken som rystet Nord-Odal i midten av mars i år.

Historien omhandler blant annet en slåsskamp på Årnes, DNA-spor, ukjente biler og basestasjoner som kan avsløre en eller flere gjerningspersoner.

To menn er foreløpig siktet for drap eller medvirkning til drap, men begge nekter straffskyld.

 Tore Kristiansen / VGFoto: Tore Kristiansen / VG

7. mars i år skal Bård André Spildrejordet (44) ha vært på Årnes, et lite tettsted i Nes kommune i Akershus. I løpet av oppholdet skal 44-åringen ha havnet i en slåsskamp med flere ukjente personer, ifølge VGs opplysninger.

Syv dager senere ble han skutt og drept på hytta i Austvatn i Nord-Odal, drøyt fire mil fra Årnes.

Politiet har etterforsket om det er en sammenheng mellom slåsskampen og drapet. I den forbindelse har de innhentet trafikkdata fra basestasjoner som dekker Årnes, for å se om det er mulig å kartlegge hvem som var der i et konkret tidsrom, får VG opplyst.

– Vi ble tidlig kjent med denne hendelsen og har innledningsvis gjort flere undersøkelser for å avklare om dette kunne relateres til drapet. Denne teorien er derimot svekket.

Det sier politiadvokat Christine Lundstein i Innlandet politidistrikt, til VG.

I tillegg har politiet kontroll på mobiltelefonen til 44-åringen, noe som gjør det mulig for etterforskerne å se hvem han har vært i kontakt med i tiden rundt drapet.

Obduksjon

Like før midnatt 14. mars kom Bård André Spildrejordet hjem til hytta i Nord-Odal, et sted som hadde vært hjemmet hans i en periode. Der bodde han sammen med broren sin og en hund.

Broren i 30-årene skal ha ligget i andre etasje i hytta og sovet da han ble vekket av at hunden knurret, får VG opplyst.

Kort tid etter knurringen skal broren ha hørt stemmen til Bård André Spildrejordet:

«Hva faen gjør du her?»

Så skal broren ha hørt flere skudd. Dette skal broren ha fortalt i avhør.

Overfor politiet har broren forklart at han så skytteren et kort øyeblikk, men at han ikke vet noe mer enn at skytteren snakket norsk og var noe lavere enn ham selv i høyde, får VG opplyst.

Tilbake på kjøkkengulvet i hytta lå Bård André Spildrejordet hardt såret og kjempet for livet.

Broren skal ha ringt ambulanse og startet med livreddende førstehjelp, men uten hell. Bård døde.

Politiet bekrefter at de har fått en detaljert forklaring av broren til Spildrejordet.

– Han har oppgitt å ha vært i hyttas overetasje da skuddene ble avfyrt, mens avdøde ble funnet på kjøkkenet i 1. etasje. Vi kan bekrefte at han forklarer å ha sett en mannsperson på kjøkkenet. Mannspersonen skal deretter ha forlatt hytta etter kort tid, sier politiadvokaten.

 TORE KRISTIANSENBÅRET UT: Foto: Foto: TORE KRISTIANSEN

Ifølge rettsmedisinerne som gjennomførte obduksjonen av 44-åringen etter drapet, viser de foreløpige undersøkelsene at han var påført ti skuddskader og at skuddene var avfyrt på forskjellig avstand.

– Vi kan bekrefte at den endelige obduksjonsrapporten oppgir flere skuddskader som dødsårsak. Av hensyn til etterforskningen og de etterlatte ønsker vi ikke å kommentere ytterligere detaljer rundt skader og dødsårsak, sier Lundstein.

Da politiet fikk melding om skuddene på hytta, rykket de raskt ut til stedet. Broren i 30-årene ble pågrepet og siktet for drap.

I påfølgende avhør nektet han skyld og forklarte sin versjon av hendelsesforløpet.

Broren forklarte også at han ikke var kjent med at Spildrejordet hadde vært truet i forkant av drapet – men han navnga likevel to personer som skal ha vært i konflikt med 44-åringen.

 Tore Kristiansen / VGFoto: Tore Kristiansen / VG

Våpenfunnet

I forbindelse med pågripelsen av broren i 30-årene, sikret politiet potensielle bevis ved å ta på engangsposer på hendene hans

Nærmere undersøkelser av hendene hans skal ha vist funn av tennsatspartikler fra patronavfyring, men politiet etterforsker om disse partiklene kan ha blitt overført da broren gjennomførte livreddende førstehjelp drapsnatten.

– Her var vi tidlig kjent med at det var avfyrt skudd og da er sikring av eventuelle tennsatspartikler et viktig spor for å avklare et mulig hendelsesforløp. Tennsatspartikler kan finnes på personer som avfyrer skudd, men også på personer som har blitt skutt. Dette kan videre oversmitte til andre personer ved kontakt, sier politiadvokaten i Innlandet.

Brorens forsvarer ønsker ikke å gå inn på saken.

– Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer rundt den pågående etterforskningen, men jeg er av den oppfatning at min klient er uskyldig og at saken mot ham vil henlagt av påtalemyndigheten, sier hans forsvarer, advokat Petter Bonde, til VG.

Politiet forteller at broren fortsatt er formelt siktet, men at mistanken ble svekket ved løslatelsen innledningsvis.

– Man vil ta stillingen til siktelsen når saken skal påtaleavgjøres, sier politiadvokaten til VG.

I løpet av de første ukene av drapsetterforskningen fant politiet et våpen som knyttes til saken. Våpenet ble funnet drøyt 13 kilometer fra åstedet, får VG opplyst.

Krimtekniske undersøkelser av våpenet påviste DNA fra drapsofferet, samt en ukjent DNA-profil, ifølge VGs opplysninger.

– Når det gjelder våpenet så kan vi bekrefte at det er det aktuelle drapsvåpenet som ble funnet langs veien et stykke unna åstedet. Vi har funnet DNA på våpenet som har hatt stor betydning for etterforskningen, sier politiadvokat, Lundstein.

 Tore Kristiansen / VGFoto: Tore Kristiansen / VG

Pågripelse

Onsdag 10. april tok etterforskningen en ny vending. En 54 år gammel mann ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. I politiavhør har han forklart at han har hatt befatning med våpenet som er funnet, men ikke i forbindelse med drapet, får VG opplyst.

Ifølge 54-åringen er han en bekjent av drapsofferet. De to skal tidligere ha hatt en konflikt, men skværet opp, har han forklart politiet.

VG har forelagt opplysningene i denne saken for siktedes advokat, Sol Elden, som har valgt ikke å kommentere saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere på innholdet i avhøret som ble tatt av siktede innledningsvis. Han har etter dette ikke besvart spørsmålet om han ønsker å forklare seg. Vedkommende er siktet for drap eller medvirkning til drap, sier Lundstein.

Les også: Drapet i Nord-Odal: Mann i 50-årene siktet

På bakgrunn av sakens opplysninger har politiet en hypotese om at skytteren og eventuell medhjelper kan ha kjørt samme vei til og fra åstedet.

Vel tre kilometer fra stedet der våpenet ble funnet ligger det en rundkjøring hvor Statens vegvesen har et kamera. I et forsøk på å identifisere en potensiell bil som kan ha blitt brukt drapsnatten, så har politiet hentet inn materialet fra kameraet – samt trafikkdata fra basestasjonen som dekker rundkjøringen, får VG opplyst.

På den måten kan politiet potensielt finne riktig bil og en eller flere potensielle gjerningspersoner.

Politiet undersøker også en observasjon av to kjøretøy som skal ha vært utenfor arbeidsplassen til Bård André Spildrejordet i Oppaker noen få timer før drapet. Observasjonen inneholder også opplysninger om en person som skal ha gått utenfor arbeidsstedet.

Til VG opplyser politiet at det ikke er flere siktede i saken enn de som allerede er kjent.

Bistandsadvokaten til drapsofferets far, John Arild Aasen, sier til VG at faren etterlyser fremdrift i drapsetterforskningen.

– Han synes det er rart at etterforskningen tar så lang tid, sier bistandsadvokaten.

Politiet opplyser til VG at saken går mot en avsluttende fase og at de da vil sende en innstilling til statsadvokaten med forslag om hva som skal skje videre.

Les også: Flere pågrepet etter funn av våpen i Nord-Odal

Read Entire Article