Banker frykter svindelbølge i helgen

1 month ago 26



– Vi ønsker å advare sterkt mot svindelforsøk nå.

Det sier Nordeas svindelekspert Marte Pernille Gran Nykaas til TV 2.

Denne helgen får nemlig storbanken hele 280.000 nye kunder. 

De kommer fra Danske Bank, og denne prosessen er en gullgruve for kriminelle.

– Vil utnytte situasjonen

– I forbindelse med at mange kunder skal bytte fra Danske Bank til Nordea, ser vi at svindlere forsøker å utnytte situasjonen ved henvende seg til kundene, sier Nykaas.

 Nordea
ADVARER: Marte Pernille Gran Nykaas er svindelekspert i Nordea. Foto: Nordea

Hun forteller at svindelforsøk allerede er meldt inn.

– Vi har sett eksempler på at svindlere har gitt seg ut for å være både Danske Bank og Nordea.

– Bruker aktuelle hendelser 

Det er lett å la seg lure av digital svindel. TV 2 har flere ganger tidligere skrevet om at svindlerne blir stadig smartere, med nye og overbevisende metoder. 

Og er ikke bare-bare å bytte bank. De 280.000 kundene som nå blir flyttet, får mye ny informasjon nå. 

– Kundene våre er mer mottakelige for informasjon rundt prosessen, så det er helt klart at de kan være mer utsatt for svindelforsøk. Svindlere kan utnytte situasjonen ved å kontakte kunder og oppgi seg for å være fra Danske Bank eller Nordea, advarer kommunikasjonsdirektør i Danske Bank, Silje Linnerud Næss.

Hun forklarer at falske SMS-er er den vanligste svindeltypen for tiden. 

– Svindlere bruker ofte dagsaktuelle hendelser for å skape troverdighet til innholdet i den falske SMS-en. Det kan som i dette tilfellet være bankbytte fra Danske Bank til Nordea.

 Sturlason
ADVARER: Kommunikasjonsdirektør i Danske Bank, Silje Linnerud Næss. Foto: Sturlason

– Gjør aldri dette

Statsadvokat i Økokrim, Jon Andre Hvoslef-Eide, mener det er grunn til å tro at svindlere vil slå til mot bankkunder denne helgen.

– For eksempel kan svindlerne utgi seg for å være Nordea på SMS eller epost i kampanjer rettet mot mulige nye kunder, sier han. 

Statsadvokaten forklarer at svindlere tar i bruk mange metoder for å nå ut til oss. 

– Svindlerne bruker mange forskjellige teknikker, og noen av de vanligste er falske SMSer, epost eller oppringning over telefon. Andre ganger opplever vi at svindlerne bruker sosiale medier til å ta kontakt med dem de ønsker å lure.

 Økokrim.
GIR RÅD: Statsadvokat i Økokrim, John Andre Hvoslef-Eide. Foto: Økokrim.

Hvoslef-Eide mener det alltid er viktig å være oppmerksom på mistenkelige SMS-er og eposter. Han har særlig ett klart råd.

– Klikk aldri på lenker i SMS eller epost.

Dette må du tenke på

Bankene selv har flere klare råd til kundene.

– Verken Nordea eller Danske Bank vil noensinne sende SMS, epost eller ringe deg på telefon for at du skal å oppgi sensitiv informasjon som passord og koder eller logge inn et sted med BankID, sier Nykaas.

Hun forklarer at dette er klassisk svindel. Får du en mistenkelig SMS eller telefon fra en av bankene, må du være på vakt.

– Aller helst legg på, eller slett meldingen. Er du i tvil, så ta heller kontakt med oss eller sjekk nettbanken din for beskjeder.

Danske Bank sier det samme som Nordea. 

– Vi oppfordrer kundene våre til å være kritiske til hvilke linker de trykker på og aldri oppgi sensitiv informasjon etter at de har klikket på en link, sier Næss.

Hun ber kunder om ta kontakt med dem hvis de er i tvil om en melding eller epost er ekte eller ikke.

– Vurder å reservere deg

Hvoslef-Eide i Økokrim oppfordrer dessuten til å være sparsommelig med personopplysninger når du ferdes på digitale plattformer.

– Det er viktig å holde personlige opplysninger for deg selv. Du bør være sparsommelig med hva du deler på sosiale medier som Facebook og LinkedIn, særlig epostadresser og telefonnumre. Du kan også vurdere å reservere deg mot opplysningstjenester hos mobiloperatøren din.

Slik beskytter du deg mot svindel

    Seniorrådgiver Johannes Vallesverd leder ekspertgruppen mot digital svindel i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Dette er hans tips.

  • Vær særlig oppmerksom hvis noe haster og at du må overføre penger raskt.
  • Vær på vakt om noen ber deg ikke å ta kontakt med andre, eller holde linjen på telefonen
  • Ikke gi fra deg BankID eller kortinformasjon.
  • Du kan også være oppmerksom hvis noen ber deg bytte til WhatsApp, Signal eller andre tjenester eller hvis noen ber deg laste ned fjernstyringsprogrammer.
  • Hvis noen ber deg overføre penger til en utenlandsk bank eller mange norske konti, så er dette de siste varslene du ser før svindelen er et faktum.

– Ingen skam å bli svindlet

Seniorrådgiver i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Johannes Vallesverd forklarer at alle typer folk kan bli utsatt for svindel. 

– Og det er ingen skam i det. Dersom man har blitt svindlet en gang er man faktisk ekstra utsatt for at det skal skje igjen, sier han. 

 Nkom.
GIR RÅD: Johannes Vallesverd i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Foto: Nkom.

Vallesverd forklarer at svindlere også pleier å utgi seg for å være fra myndigheter og sier de har «funnet pengene» fra den første svindelen. 

– De ber da om informasjon for å få pengene tilbake, og man blir svindlet på nytt.

Flere grupper utsatt

Nykaas enkelte grupper er likevel mer utsatt.

– Tradisjonelt forsøker svindlere å rette seg mot grupper de mener de vil ha større sjanse for å klare å gjennomføre en svindel mot, sier Nykaas.

– Noen typer svindel er rettet mot eldre, noen mot bedrifter og noen mot skoleelever, legger hun til. 

Nordea oppfordrer særlig de yngre og de eldre blant oss om å være varsomme.

– Derfor er det er viktig å være bevisst svindel, vite kjennetegnene på svindel og å hjelpe de rundt seg. Det gjelder spesielt de yngste og de eldste.

Danske Bank sine råd til kundene

Danske Bank har allerede sendt ut råd til kundene som nå blir flyttet til Nordea. TV 2 gjengir disse her.

  • Danske Bank sin mobil og - nettbank stenger denne fredagen kl. 15.00. Du kan allerede nå laste ned mobilbanken til Nordea i AppStore eller GooglePlay – bruk BankID for å logge på.
  • Husk å ta med deg bankkort fra både Danske Bank og Nordea på lørdag. Du vil få en SMS fra Nordea når bankkort er klar til bruk og synlig i Nordeas mobilbank. (Her finner du også PIN-koden din).
  • Skal du vippse lørdag? Da må både du og den du skal vippse til (eller motta fra), legge til bankkort i appen. Vippsing fra konto til konto vil ikke fungere - husk derfor å legge til kort fra Nordea når dette er klart.
  • På mandag forventer vi å være ferdig med overføringen, og da finner du dine kontoer og produkter i mobil- og nettbanken til Nordea. Dine betalinger og faste overføringer vil overføres automatisk, og du trenger ikke gjøre noe.
  • Vær på vakt mot svindelforsøk! Hverken Nordea eller Danske Bank vil be deg om sensitiv informasjon som passord eller innlogging med BankID i en SMS, e-post eller på telefon.
  • Etter overføringen har du fortsatt tilgang til dine avtaledokumenter og kontoutskrifter i Danske Bank sin nettbank.
Read Entire Article