Bane Nor-direktøren sa de hadde et reservenett ved feil på togradiosystemet. Men finnes det?

1 day ago 5



Bane Nor-direktøren sa at det fantes et reservenett da en feil på togradiosystemet førte til nasjonal togstans i 12 timer. Reserveløsningen er vanlige mobiltelefoner.

Bane Nors trafikkstyringssentral i Oslo håndterer rundt 1000 togreiser i døgnet. Kommunikasjon mellom togførere og togsentralene er kritisk for trygg drift, ifølge Bane Nor. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Publisert: 05.01.2025 13:13

Kortversjonen

1. juledag var det full togstans i hele Norge. Trafikken på 4200 kilometer med jernbanespor og 335 stasjoner var satt ut av spill.

Problemet oppsto i en brannmur som avviste meldinger mellom deler av kommunikasjonssystemet GSM-R,GSM-R,GSM-R (R for railway) er et lukket mobilnett (digitalt radiosystem), utviklet for jernbaner i Europa. ifølge Bane Nor.

Systemet brukes blant annet i kommunikasjonen mellom togførere og trafikkstyringssentralen.

Togene sto stille i 12 timer.

Søndag varsler Jernbanedirektoratet granskning av hendelsen.

Nevnte reservenett

2. juledag snakket Aftenposten med Bane Nors konsernsjef Thor Gjermund Eriksen.

Han sa da at Bane Nor har to systemer som kan fungere uavhengig av hverandre.

Ordet «kansellert» møtte reisende som skulle ta tog fra Oslo S 1. juledag. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

På spørsmål om hvorfor reservesystemet ikke ble tatt i bruk, svarte han at situasjonen var uavklart, og at de ikke tok i bruk «det andre nettet» fordi de ikke hadde kontroll på situasjonen.

Også TV 2 snakket med Eriksen og fikk et lignende svar.

– Vi har to ulike systemer som kan fungere parallelt, sa han.

Men hvilket «andre nett» eller annet system er dette snakk om?

Reserveløsning: Vanlige mobiltelefoner

Aftenposten har fått innsyn i dokumenter som viser Bane Nors reserveplaner ved fullt utfall av GSM-R. Her kommer det frem at det ikke finnes noe alternativt kommunikasjonsnett.

Reserveplanen innebærer å bruke vanlige mobiltelefoner.

I beredskapsplanene står det svart på hvitt at dette ikke er godt nok. Utfallet vil bli «full stans i togdriften» også her, selv om signalanleggetsignalanleggetSignalanlegget er styringssystemet som gir grønt og rødt lys for togene. fungerer som normalt.

Det stemmer ikke at det finnes to forskjellige nett, opplyser Bane Nor. Det dreier seg om to forskjellige datasentre for det samme GSM-R-nettet.

– I en vanlig situasjon skifter vi mellom de to sentrene automatisk hvis noe skjer. Det automatiske skiftet fant ikke sted første juledag, og derfor koblet vi om til det andre datasenteret. Fordi vi ikke var helt sikre på om vi hadde funnet feilen, måtte vi teste en stund for å se at det var stabilt før vi kunne sende folk over fjellet. Sikkerhet kommer først hos oss, skriver konserndirektør for Digitalisering og teknologi Sverre Kjenne i en e-post.

Bruker ikke Nødnett

GSM-R ble innført i Norge på midten av 2000-tallet. Utbyggingen skjedde etter at 19 mennesker døde da to passasjertog frontkolliderte på Rørosbanen 4. januar 2000.

Da hadde toglederne sett hva som holdt på å skje på dataskjermene på sentralen, og de forsøkte forgjeves å få tak i togførerne på mobiltelefon.

Slik ser håndholdte GSM-R-radioer ut. Foto: François Melchior/Wikimedia Commons

Systemet består av både fastmonterte radioer i tog og på togsentralene – og håndholdte radioer. Disse kobler seg opp til basestasjoner langs jernbanelinjene.

– Oppetiden for GSMR i 2024 fra januar til desember var 99.996 %, så det er uhyre sjeldent at det feiler, skriver Kjenne.

I tillegg til GSM-R og de kommersielle mobilnettene finnes det i dag et eget offentlig kommunikasjonsnett for nødetatene og andre offentlige myndigheter. Dette kalles Nødnett og er basert på TetraTetraTETRA (TErrestrial Trunked RAdio, tidligere Trans European Trunked RAdio) er en standard for digitalt radiosystem for lukket, gruppeorientert kommunikasjonsradiosamband som er utviklet for offentlige nød- og beredskapstjenester, men som også brukes av andre profesjonelle brukere. Frekvensområdet er 380–385 MHz for mobile sendere og 390–395 MHZ. Kilde: Wikipedia-teknologi.

Det er bygget ut dekning til dette i en del togtunneler, men det brukes ikke av Bane Nor, opplyser kommunikasjonsavdelingen.

Read Entire Article